Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οδηγία για κυρώσεις και καταστολή σε βάρος μεταναστών

Την ποινικοποίηση της εργασίας όσων μεταναστών δεν έχουν χαρτιά προωθεί η ΕΕ
Την ποινικοποίηση της εργασίας όσων μεταναστών δεν έχουν χαρτιά προωθεί η ΕΕ
Το τελικό «ναι» για την ποινικοποίηση της εργασίας όσων μεταναστών θεωρούνται παράνομοι, δόθηκε χτες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βέβαια, η συγκεκριμένη οδηγία δεν «πέρασε» για να προστατευτούν οι μετανάστες από τη «μαύρη εργασία», αλλά για να πάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποτελεί πόλο έλξης της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης.

Με τη χτεσινή ψηφοφορία, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετήθηκε η συγκεκριμένη οδηγία που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες», στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης και θα τεθεί σε εφαρμογή σε δύο χρόνια.

Ετσι, γίνεται ένα ακόμα βήμα για την αντιστοίχιση νόμιμης παραμονής και εργασίας στις χώρες της ΕΕ, για τον πλήρη έλεγχο της μετανάστευσης και της προσαρμογής της στις ανάγκες της εργοδοσίας. Θυμίζουμε ότι το KKE είχε καταψηφίσει τόσο την έκθεση, όσο και την πρόταση οδηγίας της Επιτροπής όταν έγινε η σχετική συζήτηση στις αρχές Φλεβάρη.

Στην οδηγία αναφέρεται ότι: «Ενας από τους βασικούς παράγοντες έλξης της λαθρομετανάστευσης στην ΕΕ είναι η δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας στην ΕΕ, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο νομικό καθεστώς. Η δράση που στοχεύει στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της παράνομης διαμονής θα πρέπει ως εκ τούτου να προβλέπει μέτρα κατά του συγκεκριμένου παράγοντα έλξης».

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μέτρα γενικής απαγόρευσης της εργασίας των μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά, ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το κράτος - μέλος όπου ζουν. Πρόκειται για ακόμα πιο ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους μετανάστες, που αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί σε κάποια χώρα της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ