ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ούτε βήμα πίσω στην αναμέτρηση με τα μονοπώλια

Νέα κινητοποίηση σήμερα, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτίριο 5, για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εκ νέου η «Τζάμπο»

Από την προηγούμενη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα δικαστήρια, στις 6 Φλεβάρη
Από την προηγούμενη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα δικαστήρια, στις 6 Φλεβάρη
Συγκέντρωση - απάντηση στην προσπάθεια της πολυεθνικής «Τζάμπο» να ποινικοποιήσει εκ νέου τον αγώνα που δίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου, διοργανώνει σήμερα στις 9 το πρωί, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτίριο 5. Την ίδια ώρα, στα δικαστήρια εκδικάζεται η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε για δεύτερη φορά η εργοδοσία, επιχειρώντας να βάλει φρένο στον αγώνα που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα, για πάνω από 1,5 μήνα.

Με τη νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η πολυεθνική στρέφεται για ακόμα μια φορά κατά του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Σωματείου Εργαζομένων Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία, των προέδρων τους Μαρίας Τσαγκατάκη και Θωμά Χόρτη αντίστοιχα, του Γιώργου Πέρρου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του Γιάννη Κομνηνού, στελέχους του ΠΑΜΕ, του Νίκου Νικολόπουλου, απολυμένου από τα «Τζάμπο», και του Ανδρέα Πουλικόγιαννη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά. Η «Τζάμπο» ζητάει να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και να διωχτούν ποινικά τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (φυλάκιση ενός έτους), ενώ απαιτεί και την οικονομική τους εξόντωση (6.000 ευρώ χρηματική ποινή και 100.000 ευρώ εγγυοδοσία).

Είναι η δεύτερη απόπειρα της μεγαλοεργοδοσίας να απαγορεύσει δικαστικά τις κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματά της. Η πρώτη αίτηση της «Τζάμπο» να εκδοθεί σχετική προσωρινή διαταγή είχε απορριφθεί από το δικαστήριο στις 6 του Φλεβάρη. Στο ίδιο σχέδιο ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, με συνέργεια κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας, εντάσσονται και οι 39 συνολικά μηνύσεις κατά αγνώστων που έχει καταθέσει η «Τζάμπο» σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζομένων που με συνέπεια δίνουν τη μάχη για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σε αγώνα με επιθετικά αιτήματα καλεί το ΠΑΜΕ

Συγκεντρώσεις αύριο των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα (10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος) και στη Θεσσαλονίκη (10.30 π.μ., πλατεία Αγίας Σοφίας)

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με αιχμή τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Ταμείο Πρόνοιας και ο ΟΠΑΔ. Επίσης, στις 26 Μάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση σχετικά με το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, τον κοινωνικό χαρακτήρα του οποίου η Κομισιόν επιδιώκει να μετατρέψει σε επαγγελματικό. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και να δώσουν με αποφασιστικότητα το παρών στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις. Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος και ώρα 10.30 π.μ. και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ανάμεσα σε άλλα: Αμεση επιχορήγηση του Ταμείου Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό με όλα τα αναγκαία κονδύλια για την άμεση καταβολή όλων των εφάπαξ σε όλους τους δικαιούχους. Αμεση πλήρη κρατική χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και δωρεάν πλήρη περίθαλψη και παροχή φαρμάκων. Απόσυρση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο και άλλα.

Συνάντηση με πρωθυπουργό

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε χτες η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε «πρωτοφανή καταιγίδα» την οικονομική κρίση και ζήτησε «αυτοσυγκράτηση στις απαιτήσεις»! Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε τα περί μεγάλων ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία όπως ισχυρίστηκε, φέτος θα φθάσουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. «Ξέχασε» όμως να πει πόσα χρήματα έχουν χάσει τα Ταμεία από τη δικομματική πολιτική της υποχρηματοδότησης και του «τζογαρίσματος» των αποθεματικών τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα νομοσχέδιο για τη συμμετοχή των συμβασιούχων αορίστου χρόνου στην ιεραρχία των δημοσίων υπαλλήλων. Αντί, δηλαδή, η κυβέρνηση να γενικεύσει τη μονιμότητα, ώστε να συμπεριλάβει και τους συμβασιούχους, σχεδιάζει νέα ευθεία βολή στη μονιμότητα. Κατά τ' άλλα ορίστηκε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας την επόμενη Τρίτη για το ζήτημα του Ταμείου Πρόνοιας που αδυνατεί να καταβάλλει το εφάπαξ.

Ταξική απάντηση

Ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά επικαλέστηκε την κρίση για να μας νουθετήσει σε αυτοσυγκράτηση. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε αυτές τις λογικές, που οδηγούν σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους. Η απάντηση των εργαζομένων θα δοθεί δυναμικά στη συνέχεια με αγώνες, συμμετέχοντας και στην επόμενη 24ωρη απεργία την Τετάρτη, όπου εκεί οι ταξικές δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου θα δώσουν την απάντηση που πρέπει και θα δώσουμε και συνέχεια και κλιμάκωση, έτσι ώστε να βάλουμε φρένο σ' αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και να δώσουμε προοπτικές, για να πάρουν οι εργαζόμενοι τις λύσεις που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Κλιμακώνουν και οι οικοδόμοι

Διαμαρτυρία την Παρασκευή, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Απασχόλησης

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, προχωρά την Παρασκευή, 27 Φλεβάρη, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, κλιμακώνοντας την πάλη με αιχμή την κλαδική συλλογική σύμβαση και την Κοινωνική Ασφάλιση. Στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων συνδικάτων του κλάδου από όλη τη χώρα, ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στους εργάτες του κλάδου και καλεί σε προσυγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας.

«Εμείς, όλοι οι εργάτες, μια μόνο επιλογή έχουμε. Να δυναμώσουμε και να οξύνουμε τον ταξικό μας αγώνα. Από την κρίση και την ανεργία θα βγούμε ή προς όφελος των εργατών ή προς όφελος των εργοδοτών», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε ανακοίνωση, με την οποία, μεταφρασμένη σε ελληνικά, αλβανικά, ρώσικα και αραβικά, απευθύνεται πλατιά στους εργάτες του κλάδου.

«Εργοδότες - κυβέρνηση - κόμματα της πλουτοκρατίας - κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, από κει που μας καλούσαν να μην έχουμε απαιτήσεις, να μη διεκδικούμε τον ιδρώτα μας για να πετύχουμε ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη της οικονομίας, τώρα, στο όνομα της κρίσης, μας καλούν να σκύψουμε ακόμα παραπέρα για να σώσουμε την οικονομία και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας», επισημαίνει το Συνδικάτο.

Ποινικοποιούν τη δίκαιη μάχη στη ΣΕΞ ΦΟΡΜ

Τη δικαστική δίωξη ενάντια σε συνδικαλιστές της ΟΕΚΙΔΕ μεθοδεύει η πρώην εργοδοσία

Στη γενικότερη προσπάθεια του κεφαλαίου και των μηχανισμών του να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων εντάσσεται η δίωξη στελεχών της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) από την πρώην εργοδοσία της βιοτεχνίας ΣΕΞ ΦΟΡΜ.

Τρεισήμισι χρόνια μετά την έναρξη του πολύμηνου αγώνα που έδωσαν οι εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ, με μπροστάρηδες την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου, το συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν στο εργοστάσιο, άνθρωποι της πρώην εργοδοσίας κατέθεσαν μήνυση ενάντια στον πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ Δήμο Θεοδώρου και το μέλος της διοίκησης Θύμιο Ευθυμίου, με το αιτιολογικό ότι παρεμποδίστηκαν να δουλέψουν. Η δίωξη (θα εκδικαστεί αύριο, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στις 9 π.μ.) συνδέεται με την κατάληψη του εργοστασίου, στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ στις 2 Γενάρη του 2006, κλιμακώνοντας τον αγώνα που ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου του 2005, υπερασπιζόμενες το δικαίωμά τους στην εργασία.

Η πολύμηνη αναμέτρηση των εργατριών της ΣΕΞ ΦΟΡΜ με την εργοδοσία, τους μηχανισμούς αλλά και την ίδια την πολιτική που στηρίζει το κεφάλαιο, έδωσε σημαντική πείρα και συμπεράσματα, όχι μόνο στις εργαζόμενες της εταιρείας αλλά γενικά στην εργατική τάξη, για τη σημασία της ταξικής ενότητας, της ταξικά προσανατολισμένης πάλης, το αγεφύρωτο χάσμα που χωρίζει εργάτες και κεφάλαιο, την ανάγκη να παλέψουν οι εργάτες για ριζικές πολιτικές και οικονομικές αλλαγές προκειμένου να λυθούν τα προβλήματά τους. Αυτή την εμπειρία και τα διδάγματά της βάζει τώρα στο στόχαστρο η μεγαλοεργοδοσία.

«Οι μεθοδεύσεις αυτές και οι διώξεις δεν πρόκειται να περάσουν» σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τη δίωξη των συνδικαλιστών και καλώντας τα συνδικάτα να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. «Το ΠΑΜΕ μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τους εργαζόμενους, θα συνεχίσει την πάλη για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ