ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΠΟΛΟΓΙΑ» ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «FRIENDSHIPGAZ»
Εδειξε τους πραγματικούς φονιάδες των εργατών

Καταπέλτης τα στοιχεία που κατέθεσε ο μεταλλεργάτης στην ανακρίτρια, στο πλαίσιο της κατάπτυστης δίωξης σε βάρος του

Ο Β. Καββαδίας επιβεβαίωσε ότι με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο επισκευαζόμενο καράβι, το μακελειό ήταν θέμα χρόνου να συμβεί
Ο Β. Καββαδίας επιβεβαίωσε ότι με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο επισκευαζόμενο καράβι, το μακελειό ήταν θέμα χρόνου να συμβεί
«Κατά τη στιγμή της εκδήλωσης της φωτιάς δεν κάναμε χρήση φλόγας, δεν κολλάγαμε, ούτε κόβαμε. Είχαμε τελειώσει από την 16.00 ώρα τη χρήση φλόγας και το εργαλείο μου τη στιγμή της εκδήλωσης της φωτιάς ήταν κλειστό»!

Με μια συγκλονιστική «απολογία», ο Βασίλης Καββαδίας, ο μεταλλεργάτης που γλίτωσε την τελευταία στιγμή από τη δεξαμενή Νο 3 του αεράδικου πλοίου «FRIENDSHIPGAZ», του εφοπλιστή Πετρίδη, που στις 24 Ιούλη του 2008 έγινε φέρετρο για 7 συναδέλφους του και ένα ναυτεργάτη, έδειξε χτες τους πραγματικούς υπεύθυνους για το φονικό: τους εφοπλιστές και τους εργολάβους, την πολιτική που ενισχύει την ασυδοσία τους και «καθαρίζει» τα εγκλήματά τους.

Με συγκεκριμένα στοιχεία που κατέθεσε στην απολογία του αποδεικνύει ότι το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο, αφού, με ευθύνη της εταιρείας και του συνεργείου που είχε αναλάβει τις επισκευές, είχαν παραβιαστεί ακόμα και οι ανεπαρκείς νόμοι και κανονισμοί για την τήρηση των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Αυτό, δηλαδή, που προσπαθούν να «κουκουλώσουν» οι δικαστικές αρχές, με εξόφθαλμη κυβερνητική παρέμβαση, ρίχνοντας ευθύνες στον εργάτη που επέζησε και σε έναν από τους νεκρούς!

Ο Β. Καββαδίας σύρθηκε χτες στην ανακρίτρια του Ε' τμήματος Πρωτοδικών Πειραιά Χρυσούλα Δημητριάδου, να απολογηθεί για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του με τις «στημένες» κατηγορίες ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια, σωματικές βλάβες κατά συρροή από αμέλεια και πρόκληση πυρκαγιάς... Πρόκειται για κατηγορίες που συντάχθηκαν με βάση το πόρισμα - πρόκληση των τριών πραγματογνωμόνων (και οι τρεις ιδιώτες) που είχαν διοριστεί από την ανακρίτρια και την Εισαγγελία Πειραιά και οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη δεξαμενή Νο3 του πλοίου έφταιγαν ο Β. Καββαδίας και ο βοηθός του Κ. Οικονομάκης, ο οποίος είναι ένας από τους 7 νεκρούς μεταλλεργάτες!

Κανένα μέτρο ασφάλειας

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο μεταλλεργάτης αναφέρει ρητά ότι την ώρα της πυρκαγιάς ο ίδιος και ο βοηθός του είχαν κλείσει το εργαλείο και έκαναν μετρήσεις για την τοποθέτηση ελάσματος που θα γινόταν την επόμενη μέρα. Του φώναξε ο βοηθός του Οικονομάκης ότι «πίσω μου σε απόσταση 3 - 4 μέτρων υπάρχει φωτιά μεγάλης έντασης» και «αμέσως τσάκισα τη σωλήνα που ήταν δίπλα μου για να μην υπάρξει διαρροή και επεκταθεί η φωτιά. Αυτό κάνουμε ενστικτωδώς σε κάθε περίπτωση φωτιάς και αυτό έκανα και στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Αναφέρει με σαφήνεια ότι «δεν υπήρχαν κατάλληλα πυροσβεστικά μέσα», από την αρχή «δεν υπήρχε ορθή εργασιακή πρακτική», όπως το να υπάρχει επίβλεψη, επιτήρηση για τη λήψη των μέτρων ασφαλείας, δεν υπήρχαν κατάλληλα ανοίγματα να χρησιμοποιηθούν ως έξοδοι σε περίπτωση κινδύνου, κάτι που είναι το πρωταρχικό σε κάθε δουλειά και κατά συνέπεια δεν υπήρχε σχέδιο διαφυγής και διάσωσης. Ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι εργάτες αναγκάστηκαν από τους εργοδότες να κάνουν χρήση φλόγας σε αυτό το χώρο. «Εμείς - αναφέρει - δεν είμαστε ούτε τεχνικοί ασφαλείας, ούτε επιβλέποντες το χώρο, ούτε τα εργαλεία και οι φθαρμένοι σωλήνες ήταν δικοί μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ
Μεθοδεύει απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές

Καταγγελία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, στο φόντο της χτεσινής συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών

Προετοιμάζεται, με νόμο, η πλήρης απαλλαγή των εφοπλιστών της κρουαζιέρας από τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ! Τα εκτρωματικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, σε βάρος των ναυτεργατών και των ασφαλιστικών τους ταμείων για να προστατεύσει την κερδοφορία των εφοπλιστών, αποκαλύπτουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ) με ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσαν και στην οποία υπογραμμίζουν: «Η εξωφρενική αυτή νομοθετική ρύθμιση ανοίγει το δρόμο και για άλλες κατηγορίες πλοίων και μετατρέπει το σύνολο της ελληνικής ναυτιλίας σε σημαία ευκαιρίας με αυξημένα προνόμια για τους εφοπλιστές».

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι έγινε συνάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με το πρόσφατα εκλεγμένο νέο προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Η συνάντηση παρουσιάστηκε ως εθιμοτυπική ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή των κερδών των εφοπλιστών. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο διεκδικεί μερίδιο από τα 28 δισ. προς τις τράπεζες. Να σημειωθεί επίσης ότι χτες το πρωί ο υπουργός Αν. Παπαληγούρας είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. Στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τους ναυτιλιακούς συντάκτες, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για τη συνάντηση λέγοντας ότι αφορούσε «τρέχοντα θέματα».

Τα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν προς τους ναυτεργάτες ότι «αυτή η αντιναυτεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που στερεί δικαιώματα από τους ναυτεργάτες και διατηρεί τον αμύθητο πλούτο που έχουν συσσωρεύσει οι εφοπλιστές, θα ενταθεί ακόμα παραπέρα με αφορμή την οικονομική κρίση». Τονίζουν τις ευθύνες των υποταγμένων στην ΠΝΟ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ που ακολουθώντας τους πολιτικούς τους φορείς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ επιδιώκουν να αφοπλίσουν, να αποδιοργανώσουν τους ναυτεργάτες. Καλούν τους ναυτεργάτες «να οργανωθούν και να συσπειρωθούν με το ταξικό ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τις δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, το ΠΑΜΕ».

Αυξάνονται οι «εθελούσιες»

Αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων που διώχνονται με τη μορφή της «εθελούσιας εξόδου» προκειμένου η κινεζική πολυεθνική COSCO να παραλάβει τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) «καθαρό» από εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Ετσι σε τροπολογία που κατατέθηκε χτες, στο σχετικό νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται στη Βουλή, προβλέπεται ότι την 1η Γενάρη 2010, θα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα όσοι ήταν να «βγουν» στη σύνταξη ως τις 31 Δεκέμβρη του 2015. Στο νόμο Βουλγαράκη για την «εθελούσια έξοδο» των εργαζομένων του ΟΛΠ ΑΕ προβλεπόταν ως τελικό όριο η 31η Δεκέμβρη του 2014. Οι εργαζόμενοι αύριο Τετάρτη θα κάνουν στάσεις εργασίας ανά βάρδια, ενώ στα πλαίσια της στάσης θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά και θα κάνουν πορεία στους δρόμους γύρω από το λιμάνι.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»: Νέα επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ στα Γιάννενα διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη, καθώς και το υπόλοιπο χρηματικό ποσό που οφείλει η εργοδοσία για το 2008 σε μερίδα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι με όπλο την εμπειρία από τον πολυήμερο αγώνα που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα από κοινού με το ταξικό Σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων επανέρχονται ακόμη πιο ώριμοι, ακόμη πιο αποφασισμένοι.

«ΑΚΤΩΡ»: Σταμάτημα των εργασιών επέβαλε σε δεκάδες εργαζόμενους η κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ σε εργοτάξιο στο Διακοπτό Αχαΐας (στον κόμβο Διακοπτού - Καλαβρύτων, 159 χιλιόμετρο, έργα της ΕΡΓΟΣΕ), πιέζοντας να εξασφαλίσει την καταβολή χρημάτων από την ΕΡΓΟΣΕ. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγίου καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κατασκευαστικής εταιρείας και δηλώνει ότι μαζί με τους εργαζόμενους θα διεκδικήσουν όλα τα μεροκάματα που με ευθύνη της εταιρείας χάνουν οι εργαζόμενοι.

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ: Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εντεινόμενη εργοδοτική επίθεση διοργανώνει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, αύριο, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 5ος όροφος).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Νέα δεδομένα δημιουργεί απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας που επιδίκασε αποζημίωση ύψους 600.000 ευρώ στους συγγενείς τεχνίτη οχημάτων που πέθανε από καρκίνο, γιατί εισέπνεε αμίαντο στον καθαρισμό των φρένων των λεωφορείων, όταν εργάζονταν στην ΕΑΣ, ΟΑΣΑ και ΕΘΕΛ από το 1983 μέχρι το 2006. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η εργοδότρια εταιρεία παρέλειψε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως είναι η μέτρηση αμιάντου στον αέρα του χώρου εργασίας, ο περιορισμός με υγρές μεθόδους της δημιουργίας και διασποράς σκόνης στο περιβάλλον, καθώς και η γενική ενημέρωση των εργαζομένων σε τακτά χρονικά διαστήματα για τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία τους. Ο άτυχος εργάτης προσβλήθηκε από καρκίνο ένα χρόνο πριν τη συνταξιοδότησή του.

ΦΑΡΟΣ: Ψήφισμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του εργοστασίου (με έδρα στον Αλιμο) που μένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο υπογράφουν μαζικοί φορείς της περιοχής και άλλοι. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου, με καθημερινές βάρδιες περιφρούρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ