ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στη ρότα του συμβιβασμού με την κυβέρνηση

Συμφώνησε με το αντιδραστικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Κάλεσμα στους γιατρούς να βγουν με επιθετικά αιτήματα στους δρόμους απευθύνει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που σιγοντάρουν τα αντιδραστικά σχέδια των κυβερνήσεων του δικομματισμού
Οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που σιγοντάρουν τα αντιδραστικά σχέδια των κυβερνήσεων του δικομματισμού
Στη ρότα της συμβιβαστικής τακτικής με την πολιτική του υπουργείου Υγείας με απόλυτο τρόπο και με συγκατάθεση των παρατάξεων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνέχισε και χτες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Με τις 8 ψήφους της ΔΗΚΝΙ και τις 5 ψήφους της ΠΑΣΚ Γιατρών υπερψηφίστηκε απόφαση που προεγκρίνει - και αποδέχεται - ως κλαδική σύμβαση τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το ιατρικό μισθολόγιο, που ήδη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής και η συζήτησή του θα συνεχιστεί από σήμερα. Μάλιστα, η σύμπραξη των εν λόγω παρατάξεων έρχεται - παρά τους φραστικούς μύδρους του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο - ως προέκταση των δηλώσεων του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, απ' την Τρίπολη (21.2.2009), που είπε: «Αυτό το πνεύμα ομοψυχίας, για το οποίο σας μίλησα για το χώρο της Υγείας, πρέπει να πρυτανεύσει και στο χώρο της πολιτικής».

«Θεωρώντας ότι η ψήφιση αυτούσια των κατατιθεμένων τροπολογιών και η έκδοση άμεσα νέας εγκυκλίου για κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές είναι όροι απαράβατοι για να θεωρηθεί η νέα ρύθμιση ότι αντανακλά μετά την ψήφιση του νόμου Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την οποία η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται, ώστε τα όποια ελλείμματά της να αναθεωρηθούν από τη νέα συλλογική σύμβαση του 2010», αναφέρεται στην απόφαση της πλειοψηφίας, η οποία κατά τ' άλλα περιορίζεται σε επισημάνσεις των υποχωρήσεων που έκανε το υπουργείο Υγείας ακόμα και σε σχέση με το σχέδιο που συνυπέγραψαν την 1.12.2008. Και για να εμφανίσουν και αγωνιστικό προσωπείο δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Απ' την ίδια λογική διαπνεόταν και η πρόταση της Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών (ΑΕΓ) - πήρε 5 ψήφους - που ανέφερε ότι «αυτό που προέχει σήμερα είναι να υπερψηφιστούν όλες οι ρυθμίσεις που συμπεριελήφθησαν στην τελική βελτιωμένη μορφή του νομοσχεδίου». Η ΑΕΓ απλώς επιφυλάχτηκε να καθορίσει την τελική θέση μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Κρυστάλλινη θέση της ΔΗΠΑΚ

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, όπως τάχτηκε και κατά του αρχικού σχεδίου καταψήφισε και το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, πρότεινε 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο με συγκέντρωση την Πέμπτη στη Βουλή. Η συμφωνία του Δεκέμβρη, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποί της, πέρα απ' το ότι κινείται στη λογική των ευρωπαϊκών οδηγιών, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των νοσοκομειακών γιατρών και υπολείπονται κατά πολύ και από τις αποφάσεις του εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, που μεταξύ των άλλων έθετε ως κατώτερο μισθό για τον ειδικευόμενο τα 1.600 ευρώ.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς σε κινητοποιήσεις με πλαίσιο το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, το πολύ μία εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό στον ειδικευόμενο μισθό. Και όλα αυτά μακριά απ' τις κοινοτικές οδηγίες και τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα που οδηγούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών πρότεινε 48ωρη απεργία αλλά με περιεχόμενο το σχέδιο της σύμβασης που υπογράφτηκε την 1.12.2008.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ
Δώρο στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Κάλεσμα αγώνα για την Υγεία απευθύνει η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ σε σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής

Η διάλυση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Θριασίου Νοσοκομείου είναι ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται τον Τομέα της Ψυχικής Υγείας και θησαυρίζουν σε βάρος των ασθενών, των οικογενειών τους και των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ.

Η απόφαση της Διοίκησης του Θριασίου, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, είναι ένας ακόμα κρίκος στην υποβάθμιση και έρχεται μετά την απόλυση 85 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το νοσοκομείο «έχει γονατίσει» απ' τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα στα περισσότερα νοσηλευτικά τμήματα να εργάζονται ένας ή δύο νοσηλευτές ανά βάρδια για 25 - 35 ασθενείς, ενώ στις παθολογικές κλινικές με τα ράντζα και τα «επικουρικά» κρεβάτια προστίθενται συχνά περισσότεροι από 15 ασθενείς.

Οι γιατροί του νοσοκομείου συχνά υποχρεώνονται να εργάζονται για πάνω από 36 συνεχόμενες ώρες ή και να ξεπερνούν τις 8 εφημερίες το μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας. Τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν μπορούν να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων, ενώ σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Βίλια και Ερυθρές δεν υπάρχουν υποδομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκτός από τα υποβαθμισμένα ιατρεία του ΙΚΑ και τα περιφερειακά ιατρεία.

Η υποβάθμιση, τονίζει το ΠΑΜΕ, έρχεται να συμπληρωθεί με την απόφαση για τη διάλυση της Ψυχιατρικής Κλινικής και μεταφορά σε άλλα νοσηλευτικά τμήματα των νοσηλευτών που υπηρετούσαν στην κλινική. Πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό, με εμπειρία στην αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου. Είχε προηγηθεί η συστηματική αποψίλωση της κλινικής από ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να έχει απομείνει μόνο ο διευθυντής ιατρός και ένας επικουρικός επιμελητής και η κλινική να έχει τεθεί «προσωρινά» εκτός ψυχιατρικής εφημερίας από τον Αύγουστο 2008.

«Πρόκειται για εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε η Υγεία να αποτελέσει προνομιακό χώρο επένδυσης και κερδοφορίας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες», τονίζει το ΠΑΜΕ και προτείνει τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα από σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής που θα οργανώνει πανθριασιακές κινητοποιήσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση του Θριασίου Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των υγειονομικών και θα καλύπτει πλήρως και τις λαϊκές ανάγκες.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΨΝΑ
Καταγγέλλουν απόπειρα τρομοκράτησης

Απόπειρα τρομοκράτησης των γιατρών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) μέσω της εισαγγελικής παρέμβασης που έγινε με ευθύνη της Διοίκησης του ΨΝΑ καταγγέλλει η Πενταμελής Επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) του ψυχιατρείου. Σύμφωνα με την καταγγελία της Πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ του ΨΝΑ, στις 18 Δεκέμβρη που οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούσαν στο Λεκανοπέδιο για το ιατρικό μισθολόγιο, οι γιατροί έκλεισαν, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς, για δύο ώρες την πύλη του ψυχιατρείου. Την επόμενη μέρα, ο διοικητής του ΨΝΑ τηλεφώνησε σε ένα εκ των μελών της Πενταμελούς και σε έντονο ύφος του ζήτησε συνάντηση στο γραφείο του για τις 20.2.2009. Οταν το μέλος της Πενταμελούς πήγε στη συνάντηση, βρήκε να τον περιμένει στο γραφείο του διοικητή και παρουσία του υποδιοικητή του ΨΝΑ, ο υποδιοικητής, όπως συστήθηκε, του Αστυνομικού Τμήματος Χαϊδαρίου, για να του πάρει κατάθεση στα πλαίσια προανακριτικής διαδικασίας που είχε διατάξει ο εισαγγελέας για «παρακώλυση της λειτουργίας του νοσοκομείου».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Συγκέντρωση την Πέμπτη

«Νέο κατάλληλο ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ πλήρως στελεχωμένο με γιατρούς και μόνιμο προσωπικό», διεκδικούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ στην Ελευσίνα και προχωρούν, με απόφαση του Σωματείου τους, σε συγκέντρωση την Πέμπτη 23 Φλεβάρη στις 8 το πρωί έξω από τα ιατρεία του ΙΚΑ. Οπως σημειώνει στο κάλεσμα της συγκέντρωσης η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Κατασκευή νέου κατάλληλου κτιρίου, σε ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στην Ελευσίνα, που θα στεγάσει ιατρεία και διοικητικές υπηρεσίες. Στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων και μόνιμο νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Αμεση λειτουργία ακτινολογικού εργαστηρίου, προσλήψεις μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων, για να βγαίνουν οι συντάξεις το αργότερο σε δύο μήνες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών και εργαζόμενων στο ΙΚΑ και, τέλος, εγκατάσταση ασανσέρ στα ιατρεία για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Απεργούν οι υγειονομικοί του ΙΚΑ

Απεργούν σήμερα οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ με περιεχόμενο που η ηγεσία της Ομοσπονδία τους (ΠΟΥΓΥΙΚΑ) περιόρισε μόνο στη διεκδίκηση επιδομάτων, όπως τα 176 ευρώ. Στις 8 πμ θα γίνει συγκέντρωση στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» καλεί τους υγειονομικούς να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση και αντί για επιδόματα να διεκδικήσουν βασικό μισθό 1.400 ευρώ για τον πρωτοδιοριζόμενο, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών του ΙΚΑ. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι θα απεργήσουν και στις 10 Μάρτη 2009.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ