Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στη ρότα του συμβιβασμού με την κυβέρνηση

Συμφώνησε με το αντιδραστικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Κάλεσμα στους γιατρούς να βγουν με επιθετικά αιτήματα στους δρόμους απευθύνει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που σιγοντάρουν τα αντιδραστικά σχέδια των κυβερνήσεων του δικομματισμού
Οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που σιγοντάρουν τα αντιδραστικά σχέδια των κυβερνήσεων του δικομματισμού
Στη ρότα της συμβιβαστικής τακτικής με την πολιτική του υπουργείου Υγείας με απόλυτο τρόπο και με συγκατάθεση των παρατάξεων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνέχισε και χτες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Με τις 8 ψήφους της ΔΗΚΝΙ και τις 5 ψήφους της ΠΑΣΚ Γιατρών υπερψηφίστηκε απόφαση που προεγκρίνει - και αποδέχεται - ως κλαδική σύμβαση τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το ιατρικό μισθολόγιο, που ήδη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής και η συζήτησή του θα συνεχιστεί από σήμερα. Μάλιστα, η σύμπραξη των εν λόγω παρατάξεων έρχεται - παρά τους φραστικούς μύδρους του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο - ως προέκταση των δηλώσεων του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, απ' την Τρίπολη (21.2.2009), που είπε: «Αυτό το πνεύμα ομοψυχίας, για το οποίο σας μίλησα για το χώρο της Υγείας, πρέπει να πρυτανεύσει και στο χώρο της πολιτικής».

«Θεωρώντας ότι η ψήφιση αυτούσια των κατατιθεμένων τροπολογιών και η έκδοση άμεσα νέας εγκυκλίου για κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές είναι όροι απαράβατοι για να θεωρηθεί η νέα ρύθμιση ότι αντανακλά μετά την ψήφιση του νόμου Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την οποία η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται, ώστε τα όποια ελλείμματά της να αναθεωρηθούν από τη νέα συλλογική σύμβαση του 2010», αναφέρεται στην απόφαση της πλειοψηφίας, η οποία κατά τ' άλλα περιορίζεται σε επισημάνσεις των υποχωρήσεων που έκανε το υπουργείο Υγείας ακόμα και σε σχέση με το σχέδιο που συνυπέγραψαν την 1.12.2008. Και για να εμφανίσουν και αγωνιστικό προσωπείο δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Απ' την ίδια λογική διαπνεόταν και η πρόταση της Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών (ΑΕΓ) - πήρε 5 ψήφους - που ανέφερε ότι «αυτό που προέχει σήμερα είναι να υπερψηφιστούν όλες οι ρυθμίσεις που συμπεριελήφθησαν στην τελική βελτιωμένη μορφή του νομοσχεδίου». Η ΑΕΓ απλώς επιφυλάχτηκε να καθορίσει την τελική θέση μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Κρυστάλλινη θέση της ΔΗΠΑΚ

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, όπως τάχτηκε και κατά του αρχικού σχεδίου καταψήφισε και το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, πρότεινε 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο με συγκέντρωση την Πέμπτη στη Βουλή. Η συμφωνία του Δεκέμβρη, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποί της, πέρα απ' το ότι κινείται στη λογική των ευρωπαϊκών οδηγιών, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των νοσοκομειακών γιατρών και υπολείπονται κατά πολύ και από τις αποφάσεις του εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, που μεταξύ των άλλων έθετε ως κατώτερο μισθό για τον ειδικευόμενο τα 1.600 ευρώ.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς σε κινητοποιήσεις με πλαίσιο το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, το πολύ μία εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό στον ειδικευόμενο μισθό. Και όλα αυτά μακριά απ' τις κοινοτικές οδηγίες και τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα που οδηγούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών πρότεινε 48ωρη απεργία αλλά με περιεχόμενο το σχέδιο της σύμβασης που υπογράφτηκε την 1.12.2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ