Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ
Στρώνουν το έδαφος για μαζικές απολύσεις

Μετά τους μεγαλοξενοδόχους, οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων προαναγγέλλουν αντεργατικά μέτρα, για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους μπροστά στην οικονομική κρίση

Oι απολύσεις «είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε ότι θα γίνει». Αυτό είπε απροκάλυπτα χτες στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης ο πρόεδρος των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), Θ. Βάρδας. Στην ουσία, οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων είναι αποφασισμένοι να φορτώσουν στους εργαζόμενους στον κλάδο την οικονομική κρίση, ώστε να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρήσεών τους, σε βάρος των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι μεγαλέμποροι διεξάγουν και μια άθλια προπαγάνδα, όπως πρόσφατα έκαναν και οι μεγαλοξενοδόχοι, επικαλούμενοι σωρεία προβλημάτων που υποτίθεται πως αντιμετωπίζουν, για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους και να δικαιολογήσουν τα αντεργατικά μέτρα και τις απολύσεις. Αλλωστε, όπως χωρίς αναστολές είπε χτες ο Θ. Βάρδας, στόχος τους είναι να διατηρήσουν και για το 2009 τα επίπεδα τζίρου και κύκλου εργασιών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ επανήλθε ακόμα στις αξιώσεις που έθεσε ο Σύνδεσμος τις προηγούμενες μέρες με τη μορφή προτάσεων για τους «οικονομικά ασθενέστερους» και σύμφωνα με τις οποίες στην ουσία προτείνονται μέτρα, ώστε ακόμα μεγαλύτερα ποσά από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών να επιστρέφουν στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι μέσα στους πρώτους στόχους της κυβέρνησης είναι η προώθηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, μέσα από το οποίο εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων. Ενώ έκανε αναφορά στα διάφορα (για νέους, γυναίκες κλπ.) επιχειρησιακά σχέδια που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ. Παράλληλα, έσπευσε να ισχυριστεί ότι ο ΣΕΛΠΕ δεσμεύτηκε πως δε θα κάνει ανατιμήσεις μέσα στο 2009. Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε ακόμα το θέμα της επιδότησης για αντικατάσταση των ηλεκτροβόρων οικιακών συσκευών, το ποσοστό της οποίας ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ