ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ
Δόξα και τιμή στην ηρωική ΕΠΟΝ

Εκδήλωση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, οργάνωσε χτες η ΠΕΑΦΕ

Αποψη από την εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στην 66η επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ

902

Αποψη από την εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στην 66η επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ
Σε κλίμα αγωνιστικό, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι ΕΠΟΝίτες και οι φίλοι της ΕΠΟΝ, τίμησαν, χτες, την 66η Επέτειο από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ. Της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης της Νεολαίας της χώρας μας που ιδρύθηκε, μέσα στο καμίνι της αντικατοχικής - αντιστασιακής πάλης του ελληνικού λαού, γράφοντας τη δική της ξεχωριστή Ιστορία στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού με το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που ψυχή και ραχοκοκαλιά τους ήταν το ΚΚΕ, ενάντια στο ναζισμό - φασισμό, ενάντια στην τριπλή κατοχή Γερμανών - Ιταλών και Βουλγάρων φασιστών.

Χτες, 23 Φλεβάρη, μέρα της επετείου από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, πλήθος αγωνιστών αντιστασιακών, ΕΠΟΝιτών και φίλων της ΕΠΟΝ, νεολαίοι της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν, στις 10.30 π.μ., μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, με πρόσκληση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ(ΠΕΑΦΕ), τιμώντας την επέτειο. Υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Αθηναίων, κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο.

Ακολούθως, οι συγκεντρωμένοι πήγαν στη γωνία Ομήρου και Πανεπιστημίου, όπου σκοτώθηκε η ΕΠΟΝίτισσα Παναγιώτα Σταθοπούλου και κατέθεσαν στεφάνι. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συμμετείχε και η Πρυτανεία στην εκδήλωση. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στο Πολυτεχνείο προς τιμή των ΕΠΟΝιτών της σπουδάζουσας που σκοτώθηκαν στην Κατοχή.

Επετειακή εκδήλωση στις 8 Μάρτη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ - ΠΕΑΦΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της ΠΕΑΦΕ, στην αγωνιστική επετειακή εκδήλωση για τα «66 χρόνια της ΕΠΟΝ», που θα γίνει, την Κυριακή 8 Μάρτη 2009, τις ώρες 17.00 έως 20.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52).

Η επετειακή αυτή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο βετεράνο ΕΠΟΝίτη δημοσιογράφο και επίτιμο πρόεδρο της ΠΕΑΦΕ, ΝΙΚΟ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟ. Θα έχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ, καλεί τους φίλους να προμηθευτούν τις προσκλήσεις τους έγκαιρα. Για το λόγο αυτόν τα γραφεία της Ενωσης (Πειραιώς 6, 5ος όροφος - γραφείο 1), τις επόμενες μέρες, θα είναι ανοιχτά, κάθε πρωί από 10 π.μ. έως 12 μ. Επίσης προσκλήσεις μπορούν να προμηθευτούν και από το κατάστημα των σ. Λυκούργου και Αργυρώς Τσιρίκου (Βερανζέρου 5 στη στοά, τις ώρες: 10.00 π.μ. έως 14.00).

91 χρόνια από την ίδρυση του Κόκκινου Στρατού

Στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, καταθέτουν στην Κόκκινη Πλατεία τα λάβαρα -σύμβολα του φασισμού που πήραν στις νικηφόρες μάχες με το χιτλερικό τέρας
Στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, καταθέτουν στην Κόκκινη Πλατεία τα λάβαρα -σύμβολα του φασισμού που πήραν στις νικηφόρες μάχες με το χιτλερικό τέρας
Σαν χτες, 23 Φλεβάρη, στα 1918, ιδρύθηκε ο Κόκκινος Στρατός, του νεοσύστατου σοβιετικού κράτους, ύστερα από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Ο Κόκκινος Στρατός αποτέλεσε την εξέλιξη, τη συνέχεια των ένοπλων τμημάτων της Κόκκινης Φρουράς με τους επαναστατημένους στρατιώτες και ναύτες της Οχτωβριανής Επανάστασης και πιο πίσω των εργατικών οργανώσεων και τμημάτων που έδρασαν στο διάστημα 1905 - 1907 και πρωταγωνίστησαν σε όλες τις ένοπλες εξεγέρσεις αυτής της περιόδου.

Ο Κόκκινος Στρατός που δημιουργήθηκε με το διάταγμα 15/28 Γενάρη 1918 του Λένιν, δημιουργήθηκε στη βάση της ανάγκης για την υπεράσπιση της νικηφόρας επανάστασης και του σοβιετικού κράτους που αντιμετώπιζε ισχυρή την απειλή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Αλλά δεν ήταν το στήριγμα μόνον της εξουσίας των σοβιέτ μα και ο υπερασπιστής της ελευθερίας των λαών, ήταν η ελπίδα όλων των εργαζομένων του πλανήτη στον αγώνα τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Ήταν ο Κόκκινος Στρατός που, με τεράστιες θυσίες του σοβιετικού λαού, σήκωσε στις πλάτες του το κύριο βάρος και συνέτριψε τις φασιστικές ορδες του Χίτλερ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απαλλάσσοντας την ανθρωπότητα από την απειλή του ολοκληρωτικού εκφασισμού. Η συνεισφορά του στον αγώνα των λαών όλης της Γης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα υπήρξε μοναδική και αναντικατάστατη. Και το πισωγύρισμα της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ που έφερε τη διάλυσή του αποτελεί, το δίχως άλλο, τεράστια απώλεια για το εργατικό κίνημα σ' όλον τον κόσμο.

ΛΑ.Ο.Σ.
Υπερασπιστής αντιλαϊκών μέτρων

Στο πλευρό των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Το ρόλο του ως δεκανικιού του δικομματισμού και του συστήματος, επιβεβαιώνει διαρκώς ο ΛΑ.Ο.Σ. Προς απορρόφηση των λαϊκών αντιδράσεων και εξασφάλιση «κοινωνικής ειρήνης», με το μεγάλο κεφάλαιο στο απυρόβλητο, να ξεπερνά την κρίση που το ίδιο προκάλεσε, δίχως να κινδυνεύει με απώλειες.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., απέκρουσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στηρίζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση Καραμανλή. Χαρακτηριστικά κινδυνολόγησε περί του πώς «να γίνουν πρόωρες εκλογές εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει ο τόπος μας αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, μεταπολεμικά; Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις εκλογές; Να αλλάξει ο χαλίφης;».

Επανέλαβε δε την πιο πρόσφατη πρότασή του περί «οικουμενικής κυβέρνησης» με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, σήμερα υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Να του δώσουμε να σχηματίσει μια κυβέρνηση, με όσα κόμματα θέλουν. Νομίζω ότι αν υπάρξει σύνεση μπορεί να συνεργαστεί η πλειοψηφία των κομμάτων, να βάλει το κάθε κόμμα από έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υπουργούς τα μεγαλύτερα, να συμφωνήσουμε ότι θα πάμε σε εκλογές σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία (...) Θα ληφθούν μέτρα και αποφάσεις που δεν είναι δυνατόν να ληφθούν μονομερώς από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, την αναιμική κυβέρνηση του κ. Καραμανλή ή την εξίσου αναιμική που θα προκύψει από μία, δύο ή και περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις», είπε, προϊδεάζοντας για νέα αντιλαϊκά μέτρα, ώστε ο λαός να πληρώσει την κρίση, η δε πλουτοκρατία να μείνει αλώβητη σε κλίμα «συναίνεσης».

Αλλωστε, περιέγραψε αυτό το κλίμα, το τόσο εξυπηρετικό για το μεγάλο κεφάλαιο, επιμένοντας ότι «πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή να βάλουμε πάθη και εντάσεις σε μία "κατάψυξη" γιατί διαφορετικά έχω την αίσθηση ότι απειλείται η κοινωνική ειρήνη με σοβαρότατες συνέπειες».

Εξάλλου, ερωτηθείς για ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αν ερχόταν πρώτο κόμμα, απάντησε ότι «εάν (...) έρθει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσουμε. Ουαί και αλίμονο αν ξεκινάμε με το δε μιλάμε με κανένα όπως προτείνει η Αριστερά. Υποχρεούμεθα να μιλήσουμε».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Στο εργοστάσιο «ΚΟΡΠΗ» της Αιτωλοακαρνανίας θα περιοδεύσει σήμερα Τρίτη και ώρα 11.30 π.μ. ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

-- Το Σάββατο 28/2 η ΚΟΒ Ελάτειας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «ΟΝΑΡ», στην Ελάτεια.

-- Το Σάββατο 28/2 η ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Ελαιώνες», στην ομώνυμη περιοχή της Πυλαίας. Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει η βουλευτής του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ