ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ
Δυνατό Συντονιστικό για ισχυρούς αγώνες

Στάση εργασίας χτες και συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα. Κατάκτηση των εργατοϋπαλλήλων, ο συντονισμός μεταξύ των συνδικάτων τους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία». Το σύνθημα αυτό αντήχησε χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας από τους εργάτες μετάλλου, που, συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα του κλάδου και στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, διαδήλωσαν την απόφασή τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στο μεροκάματο, μέτρα για την πραγματική προστασία των ανέργων, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που θέλει να φορτώσει στις πλάτες τους τα βάρη της οικονομικής κρίσης και των δυνάμεων του συμβιβασμού στην Ομοσπονδία τους (ΠΟΕΜ) και τη ΓΣΕΕ που θέλουν να σύρουν τους εργάτες στο δρόμο της υποταγής.

Η αγωνιστική κινητοποίηση έγινε στα πλαίσια στάσης εργασίας και το αγωνιστικό κάλεσμα απηύθυνε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει τα Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας, Ελευσίνας και Βοιωτίας, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Εργάτες από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και από εργοστάσια του μετάλλου συγκεντρώθηκαν στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Ομόνοιας. Από το «βήμα» της συγκέντρωσης, μίλησαν ο Γιάννης Δεληγιάννης πρόεδρος της Παν. Ενωσης Αμμοβολιστών, ο Κώστας Μυτιληνιού πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και ο Δημήτρης Τσουμπρής μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΜ, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ. Από τους συνδικαλιστές, επισημάνθηκε ότι η εργοδοσία, επικαλούμενη την κρίση, «παίρνει προληπτικά μέτρα σε βάρος μας», με χιλιάδες απολύσεις. Απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους μεταλλεργάτες να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις, γιατί απέναντί τους έχουν τόσο τις πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου, αλλά και τις υποταγμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις και τονίστηκε ότι σταθμός της κλιμάκωσης του αγώνα θα είναι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη.

Ακολούθησε μαζική πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης, στην οδό Πειραιώς. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την υφυπουργό Σ. Καλαντζάκου, η οποία, όπως κατήγγειλαν μετά τη συνάντηση οι συνδικαλιστές στους συγκεντρωμένους εργάτες, δεν αποδέχτηκε τα αιτήματά τους. «Θα βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα», ξεκαθάρισε ο Δ. Τσουμπρής. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή των σωματείων για να καθορίσει το νέο αγωνιστικό πρόγραμμα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΑΓΕ»
Στη μάχη των εκλογών με σοβαρή πείρα

Αύριο και την Παρασκευή οι αρχαιρεσίες στο επιχειρησιακό Σωματείο

Στον απόηχο των σημαντικών αγώνων που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι της «ΦΑΓΕ» φτάνουν στη μάχη των αρχαιρεσιών στο επιχειρησιακό τους σωματείο. Οι εκλογές θα γίνουν αύριο Πέμπτη (από τις 5.30 π.μ. μέχρι τις 6.30 μ.μ.) και μεθαύριο Παρασκευή (από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3.30 μ.μ.). Οι εργαζόμενοι καλούνται να δυναμώσουν το σωματείο τους, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές αλλά και ενισχύοντας τα ταξικά του χαρακτηριστικά.

Ο πρωτοπόρος ρόλος που έπαιξε το σωματείο (στου οποίου το «τιμόνι» οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν τα τελευταία χρόνια τις δυνάμεις της «Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στην οργάνωση της μάχης για την περιφρούρηση αλλά και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανέδειξε πως για τους εργάτες είναι μονόδρομος η συσπείρωση και πάλη σε ταξική κατεύθυνση.

Τέτοια σοβαρή πείρα πρόσθεσε η απεργία που προκήρυξε ενάντια στις απολύσεις το επιχειρησιακό σωματείο στις 5 Νοέμβρη 2008, η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν για τις κλαδικές συμβάσεις οι ταξικές Ομοσπονδίες και τα ταξικά συνδικάτα στις 29 Μάρτη 2007, οι προσπάθειες να γίνουν νέα βήματα συντονισμού του αγώνα ανάμεσα σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης (μισθωτοί από την παραγωγή, οδηγοί που απασχολούνται με συμβάσεις που τους εμφανίζουν ως «συνεργάτες» κλπ.) αλλά και γενικά του κλάδου Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος.

ΠΑΜΕ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ
Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους!

Το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα της ανεργίας οξύνεται όλο και περισσότερο στο Μέταλλο. Για παράδειγμα, οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης νιώθουν στο πετσί τους τι θα πει μετακύληση του βάρους της κρίσης στην πλάτη των εργαζομένων. Πριν λίγο καιρό, οι εφοπλιστές ναύλωναν τα καράβια τόσο ακριβά που μετά από 2-3 μήνες έβγαζαν ένα καινούριο πλοίο. Επειδή σήμερα, λόγω της κρίσης, τα κέρδη τους έχουν πέσει σε «φυσιολογικά» επίπεδα, αντιδρούν με ένα ιδιότυπο λοκ - άουτ, δένοντας τα καράβια τους, καταδικάζοντας στην ανεργία χιλιάδες εργάτες, προσπαθώντας να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση επιδοτήσεις, ώστε να διασφαλιστούν τα υπερκέρδη τους. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν δεκάδες στον κλάδο του Μετάλλου.

Εχοντας ξεκινήσει προσπάθειες για το συντονισμό της δράσης των εργατών του κλάδου, μέσα από τη διοργάνωση κοινών κινητοποιήσεων, με κοινό πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να μην κάτσουμε στα σπίτια μας μοιρολατρικά, περιμένοντας να 'ρθει το τέλος μας ή κάποιον να μας πετάξει ένα ξεροκόμματο για να μην πεθάνουμε από την πείνα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε, συγκροτήθηκε και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με τη συμμετοχή των Συνδικάτων Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας, Ελευσίνας και Βοιωτίας, της Πανελλαδικής Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών, του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων και του Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Σήμερα, ο συντονισμός και η συσπείρωση δυνάμεων γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις μας. Για να ορθώσουμε εμπόδια στις προσπάθειες των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων, ώστε κερδισμένοι (ακόμα μία φορά) και από την κρίση να είναι αυτοί που τόσον καιρό απομυζούν μέχρι και την τελευταία ικμάδα του ιδρώτα μας, συγκεντρώνοντας υπερκέρδη. Οι οποίοι είναι και αυτοί που ευθύνονται για την κρίση. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συναντηθούμε στους δρόμους στις 17 Μάρτη. Στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτή η μέρα δε θα είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος του αγώνα μας, αλλά ένας ακόμα σημαντικός σταθμός στην κλιμάκωση της ταξικής πάλης.


Σωτήρης ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά

Προετοιμασίες για τις 17 του Μάρτη

Εντείνονται μέρα με τη μέρα οι προετοιμασίες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ στις 17 του Μάρτη σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η πανεργατική συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Με αντικείμενο την προετοιμασία των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση και την επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος). Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, όπως και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, αύριο Τετάρτη 25 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του 4ου ορόφου του ΕΚ Πειραιά.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Την Παρασκευή στην Κάνιγγος

Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. και διαμαρτυρία στο υπουργείο Απασχόλησης

Νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν οι οικοδόμοι μεθαύριο Παρασκευή, 27 Φλεβάρη, με πρωτοβουλία της ταξικής Ομοσπονδίας του κλάδου, που με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες κορυφώνει την πάλη με αιχμή την κλαδική συλλογική σύμβαση, την Κοινωνική Ασφάλιση και την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί Ελληνες και μετανάστες εργάτες της πρωτεύουσας στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, με τη συμμετοχή των διοικήσεων των πρωτοβάθμιων συνδικάτων του κλάδου από όλη τη χώρα.

Με ανακοίνωση που κυκλοφορεί μεταφρασμένη σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, ρώσικα, αραβικά, αλβανικά) το Συνδικάτο πραγματοποιεί καθημερινό άνοιγμα σε τόπους δουλειάς, ώστε η μεθαυριανή κινητοποίηση να αποτελέσει μία ακόμα ηχηρή απάντηση του κλάδου ενάντια στα αντεργατικά σχέδια του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. «Εμείς, όλοι οι εργάτες, μια μόνο επιλογή έχουμε. Να δυναμώσουμε και να οξύνουμε τον ταξικό μας αγώνα. Από την κρίση και την ανεργία θα βγούμε ή προς όφελος των εργατών ή προς όφελος των εργοδοτών...» τονίζεται σε ανακοίνωση με την οποία το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν στους αγώνες τους περιεχόμενο και προσανατολισμό αντίστοιχο των σύγχρονων αναγκών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ