ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΙΠΙΔΗ ΑΒΕΕ»
Ανυποχώρητα για τα δεδουλευμένα

Νέα επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην «Καριπίδης»
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην «Καριπίδης»
Το πόστο του αγώνα ξανάπιασαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο επεξεργασίας ελαστικών ακριβείας «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» στα Γιάννενα, καθώς βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για τρίτη μέρα, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη, την εξόφληση του υπολοίπου ποσού από τα δεδουλευμένα του 2008, ποσό που φτάνει στα 100.000 ευρώ (έχουν ήδη πάρει δεδουλευμένα ύψους 170.000 ευρώ). Πρόκειται για τα χρήματα που η εργοδοσία και οι «εγγυητές» της, πιεσμένοι από τον πολυήμερο και πολύμορφο αγώνα των εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα, δεσμεύτηκαν πως θα τα καταβάλουν στις 20/2, χωρίς ωστόσο μέχρι και σήμερα να έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Η επιταγή που εκδόθηκε στο όνομα του κατασκευαστή του εργοστασίου (Γιώργο Σταύρου) οπισθογραφημένη από τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου (Δημήτρη Μπαράτσα) ήταν ακάλυπτη, όπως αποκαλύφθηκε όταν οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να την εξαργυρώσουν στην τράπεζα. Συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα έδωσε εκ μέρους του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - που βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο πλευρό των εργαζομένων - ο Γιάννης Καραμάνης. Επισήμανε την προσπάθεια των μηχανισμών του ντόπιου κεφαλαίου και των εκπροσώπων του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους.

Υπογράμμισε ακόμα πως το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι ξεκομμένο από το γενικότερο αντιλαϊκό πλαίσιο της «ανταγωνιστικότητας» και της επιχειρηματικής κερδοφορίας, που στηρίζεται σήμερα από κυβέρνηση, τα κόμματα και τις δυνάμεις του ευρωμονοδρόμου. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των εργαζομένων του «ΚΑΡΙΠΙΔΗ». Να οργανωθούν στα σωματεία τους, να ενισχύσουν τον ταξικό προσανατολισμό, να συγκρουστούνε με την πολιτική και τους μηχανισμούς της εργοδοσίας.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Εκβιάζουν ναυτεργάτες και νησιώτες

Αυθαίρετα, παραβιάζοντας πλήρως ακόμα και αυτή την εκτρωματική νομοθεσία για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο εφοπλιστής Αγούδημος ακινητοποίησε χτες ανενόχλητος τα πλοία του «ΡΟΔΑΝΘΗ» και «ΡΟΜΙΛΝΤΑ», αφήνοντας ανεκτέλεστα τα δρομολόγια και δεκατέσσερα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκάνησων χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση! Ο εφοπλιστής ως πρόσχημα παρουσίασε στη σχετική του ανακοίνωση την «έλλειψη χρηματικής ρευστότητας και αδυναμίας προμήθειας καυσίμων»!

Στην πραγματικότητα η πρόκληση του Αγούδημου εντάσσεται στη γενικευμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές με όχημα τη φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τον εκτρωματικό κανονισμό 3577/92 σε βάρος ναυτεργατών και νησιωτών, απορυθμίζοντας την ακτοπλοΐα για να προστατεύουν την κερδοφορία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος εφοπλιστής παίρνει από πάνω εκατομμύρια ευρώ - περισσότερα από 20 υπολογίζονται για την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο - επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τις τσέπες των εργαζομένων, για να κινεί τα υπερήλικα και υποσυντήρητα πλοία του, όπως το «ΜΙΛΕΝΑ».

Να σταματήσει τώρα η δίωξη

Την άμεση ανάκληση της ποινικής δίωξης - πρόκληση σε βάρος του μεταλλεργάτη Β. Καββαδία και την παραδειγματική τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων, αυτών που στις 24 Ιούλη του 2008 εκτέλεσαν 7 μεταλλεργάτες και ένα ναυτεργάτη στη φλεγόμενη δεξαμενή Νο 3 του αεράδικου πλοίου «FRIENDSHIPGAZ» «πνίγοντας» στο αίμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, απαιτούν με ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης μαζικοί φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Εστία της Γυναίκας Περάματος (μέλος της ΟΓΕ) με ανακοίνωσή της καταδικάζει το πόρισμα των πραγματογνωμόνων «που αθωώνει - όπως αναφέρεται - το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους εργολάβους και φορτώνει το έγκλημα στους εργάτες, ακόμα και στους νεκρούς», ζητά να εφαρμόζονται τα μέτρα ασφάλειας της ζωής των εργατών και απαιτεί να ανακληθεί η ποινική δίωξη σε βάρος του εργάτη. Επίσης το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, μετά από πρόταση της αγωνιστικής παράταξης «Πειραιάς Αναγέννηση», ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητά «την ανάκληση της ποινικής δίωξης του μεταλλεργάτη και την παραδειγματική τιμωρία των πραγματικών ενόχων».

Με τον πρόεδρο των Βραζιλιάνων ναυτεργατών

Οι εξελίξεις στη ναυτιλία στην Ελλάδα και στη Βραζιλία, οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, η σημασία και ο ρόλος του ναυτεργατικού, συνολικά του εργατικού κινήματος καθώς και η αναγκαιότητα για καλύτερο συντονισμό και δράση της Διεθνούς των Μεταφορών (TUI - TRANSPORT) της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του προέδρου του Συνδικάτου Ναυτεργατών της Βραζιλίας Αλμέιρα Σεβερίνο και των διοικήσεων των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ - ΝΑΤ.

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Στα πλαίσιά της πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών. Ακολούθησε περιοδεία σε πλοίο της ακτοπλοΐας στο λιμάνι του Πειραιά. Οπως σημειώνουν σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα τρία ναυτεργατικά σωματεία, από τη συνάντηση και τη συζήτηση στο πλοίο αναδείχτηκε πως η «οργάνωση - συσπείρωση και αγώνας είναι η απάντηση στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και ειδικότερα στον τομέα των μεταφορών σε όλες τις χώρες, σε όλες τις ηπείρους από το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

«Πράσινη» εκμετάλλευση

Αποκαλυπτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί να συνδέσει την προπαγάνδα της για την κρίση και την αναπόφευκτη αύξηση της ανεργίας με τις νέες επιδοτήσεις προς τους μεγαλοεργοδότες και την ανάπτυξη της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας» είναι η απόφαση που υπέγραψε χτες η υπουργός Απασχόλησης για προγράμματα κατάρτισης ανέργων «με υποχρεωτική απασχόληση σε θέματα αειφόρου περιβαλλοντικής διαχείρισης (πράσινα επαγγέλματα) στις 13 περιφέρειες σύγκλισης». Για το σκοπό αυτό προκηρύχτηκε μάλιστα και δημόσιος ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή των «πιστοποιημένων» Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που θα ξεκοκαλίσουν γι' αυτό το σκοπό 94.600.000 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα από το συνολικό πακέτο των 3,013 δισ. ευρώ, όσος δηλαδή είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013» του υπουργείου Απασχόλησης.

Σε τι ακριβώς θα καταρτιστούν αυτοί οι άνεργοι; Ορίστε μερικές από τις ειδικότητες: Μηχανικός Περιβάλλοντος, Συλλέκτης ανακυκλώσιμων υλικών, Καλλιεργητής βιολογικών προϊόντων, Στέλεχος «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» που ασχολούνται με το περιβάλλον, Ελεγκτής ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, Υδρονομέας, Διαχειριστής οικοτόπων, Καθαριστής ακτών, Δασοφύλακας, Νομικός με ειδίκευση στη νομοθεσία περιβάλλοντος και πάει λέγοντας. Με άλλα λόγια: Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του οξύνουν την προπαγάνδα για την καταστροφή του περιβάλλοντος (κρύβοντας φυσικά τις αποκλειστικές τους ευθύνες) και παπαγαλίζουν εν χορώ την «ανάγκη» να στραφούν οι επενδύσεις σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας «φιλικές» προς το περιβάλλον. Επί της ουσίας, τα κόμματα της μεγαλοεργοδοσίας δημιουργούν έναν νέο τομέα δράσης για το επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Δεν αρκούνται όμως σ' αυτό. Με πρόσχημα την κρίση και την αύξηση της ανεργίας, σπεύδουν να εξασφαλίσουν και στους «πράσινους» μεγαλοεργοδότες και το ανάλογο φτηνό - έως τζάμπα - εργατικό δυναμικό. Και κατευθύνουν τεράστια κονδύλια σ' αυτό το σκοπό, που τα μασουλάνε άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες και φορείς κατάρτισης με «οικολογικές» ευαισθησίες. Σταθερά κερδισμένο από κάθε κρίκο αυτής της διαδικασίας βγαίνει το κεφάλαιο και η κερδοσκοπική του δίψα. Στο ίδιο μοτίβο είναι και η δεύτερη σχετική απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία 35.400.000 ευρώ από το ίδιο πακέτο θα διοχετευθούν σε πιστοποιημένα Κέντρα για την κατάρτιση ανέργων με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με τον Τουρισμό. Τζάμπα εργατικά χέρια δηλαδή και για τους μεγαλοξενοδόχους, που μόλις πριν από λίγες μέρες απειλούσαν με νέες απολύσεις στο όνομα της κρίσης, έχοντας εξασφαλίσει τεράστια κερδοφορία όλα τα προηγούμενα χρόνια από το ξεζούμισμα χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων. Είναι φανερό ότι οι μεγαλοεργοδότες επιδιώκουν να βγουν αλώβητοι και κερδισμένοι από την κρίση. Και τα κόμματά τους κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τους το εξασφαλίσουν.


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ