Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Πράσινη» εκμετάλλευση

Αποκαλυπτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί να συνδέσει την προπαγάνδα της για την κρίση και την αναπόφευκτη αύξηση της ανεργίας με τις νέες επιδοτήσεις προς τους μεγαλοεργοδότες και την ανάπτυξη της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας» είναι η απόφαση που υπέγραψε χτες η υπουργός Απασχόλησης για προγράμματα κατάρτισης ανέργων «με υποχρεωτική απασχόληση σε θέματα αειφόρου περιβαλλοντικής διαχείρισης (πράσινα επαγγέλματα) στις 13 περιφέρειες σύγκλισης». Για το σκοπό αυτό προκηρύχτηκε μάλιστα και δημόσιος ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή των «πιστοποιημένων» Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που θα ξεκοκαλίσουν γι' αυτό το σκοπό 94.600.000 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα από το συνολικό πακέτο των 3,013 δισ. ευρώ, όσος δηλαδή είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013» του υπουργείου Απασχόλησης.

Σε τι ακριβώς θα καταρτιστούν αυτοί οι άνεργοι; Ορίστε μερικές από τις ειδικότητες: Μηχανικός Περιβάλλοντος, Συλλέκτης ανακυκλώσιμων υλικών, Καλλιεργητής βιολογικών προϊόντων, Στέλεχος «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» που ασχολούνται με το περιβάλλον, Ελεγκτής ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, Υδρονομέας, Διαχειριστής οικοτόπων, Καθαριστής ακτών, Δασοφύλακας, Νομικός με ειδίκευση στη νομοθεσία περιβάλλοντος και πάει λέγοντας. Με άλλα λόγια: Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του οξύνουν την προπαγάνδα για την καταστροφή του περιβάλλοντος (κρύβοντας φυσικά τις αποκλειστικές τους ευθύνες) και παπαγαλίζουν εν χορώ την «ανάγκη» να στραφούν οι επενδύσεις σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας «φιλικές» προς το περιβάλλον. Επί της ουσίας, τα κόμματα της μεγαλοεργοδοσίας δημιουργούν έναν νέο τομέα δράσης για το επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Δεν αρκούνται όμως σ' αυτό. Με πρόσχημα την κρίση και την αύξηση της ανεργίας, σπεύδουν να εξασφαλίσουν και στους «πράσινους» μεγαλοεργοδότες και το ανάλογο φτηνό - έως τζάμπα - εργατικό δυναμικό. Και κατευθύνουν τεράστια κονδύλια σ' αυτό το σκοπό, που τα μασουλάνε άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες και φορείς κατάρτισης με «οικολογικές» ευαισθησίες. Σταθερά κερδισμένο από κάθε κρίκο αυτής της διαδικασίας βγαίνει το κεφάλαιο και η κερδοσκοπική του δίψα. Στο ίδιο μοτίβο είναι και η δεύτερη σχετική απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία 35.400.000 ευρώ από το ίδιο πακέτο θα διοχετευθούν σε πιστοποιημένα Κέντρα για την κατάρτιση ανέργων με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με τον Τουρισμό. Τζάμπα εργατικά χέρια δηλαδή και για τους μεγαλοξενοδόχους, που μόλις πριν από λίγες μέρες απειλούσαν με νέες απολύσεις στο όνομα της κρίσης, έχοντας εξασφαλίσει τεράστια κερδοφορία όλα τα προηγούμενα χρόνια από το ξεζούμισμα χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων. Είναι φανερό ότι οι μεγαλοεργοδότες επιδιώκουν να βγουν αλώβητοι και κερδισμένοι από την κρίση. Και τα κόμματά τους κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τους το εξασφαλίσουν.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ