ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασκήσεις διχοτόμησης του Αιγαίου με ΝΑΤΟική κάλυψη

Με σταθερά βήματα προχωράει η τουρκική πλευρά στην εξασφάλιση «συμμαχικής» υποστήριξης στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην επιβολή της γραμμής διχοτόμησής του πάνω στον 25ο Μεσημβρινό. Το τελευταίο συμβάν είναι αυτό που έγινε την περασμένη Τρίτη, 17 Φλεβάρη, όταν 2 τουρκικά μαχητικά F-4 (φάντομ), πέταξαν υπό την κάλυψη ΝΑΤΟικού ιπτάμενου ραντάρ τύπου «ΑΒΑΚΣ» στην περιοχή της ελληνικής νησίδας Καλόγηροι, πάνω από την οποία διέρχεται ο 25ος Μεσημβρινός, στο κεντρικό Αιγαίο, ανάμεσα στην Ν. Εύβοια και τη Χίο.

Επρόκειτο για τουρκική άσκηση με τη συμμετοχή ΝΑΤΟικού αεροσκάφους - ιπτάμενου ραντάρ, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε κίνηση 12 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με σχέδια που είχαν κατατεθεί και εγκριθεί από το ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων 6ο CAOC που βρίσκεται στην Τουρκία και είχε λάβει γνώση και το αντίστοιχο που εδρεύει στη Λάρισα 7ο CAOC. Ωστόσο, τα εν λόγω 2 τουρκικά μαχητικά, «παρέκκλιναν» της πορείας τους για να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Οι κινήσεις αυτές των τουρκικών αεροσκαφών αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, γιατί οι παραβιάσεις γίνονται και υπό ΝΑΤΟική κάλυψη.

Η παραπάνω άσκηση αποτελεί προπομπό της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «EGEMEN» («Ηγεμόνας»), που θα διεξαχθεί το δεύτερο 15ήμερο του Μάρτη και στην οποία προβλέπεται να πάρουν μέρος με δυνάμεις τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Με τη άσκηση αυτή επιχειρείται πλέον ανοιχτά οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο να έχουν και συμμαχική νομιμοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουρκικές αρχές για τις ανάγκες της άσκησης έχουν εκδώσει χάρτη, όπου τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, εμφανίζονται με άλλο χρώμα, ως δήθεν αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές, υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, χρειάστηκε να βγει πρώτα το θέμα στη δημοσιότητα για να δηλώσουν ότι προβαίνουν στις «αναγκαίες ενέργειες», όπως ενημέρωση και διαβουλεύσεις με τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πάρουν μέρος στην τουρκική άσκηση.

Η Τουρκία εδώ και χρόνια, με διάφορα μέσα, επιχειρεί να κάνει πράξη τη γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό με απώτερο στόχο την αλλαγή της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Το πρώτο βήμα είναι η διεκδίκηση της θαλάσσιας περιοχής, που βρίσκεται ανατολικά αυτής της κάθετης από βορρά προς νότο γραμμής, εντός της οποίας υπάρχουν τα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ως δική της ζώνη έρευνας και διάσωσης, ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας (FIR) αλλά και επιχειρησιακού - στρατιωτικού ελέγχου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μήνυμα σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μήνυμα προς το ψευδοκράτος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά περιμένει από την τουρκοκυπριακή να σεβαστεί το δικαίωμα των προσφύγων να αποφασίζουν οι ίδιοι σχετικά με το τι θα κάνουν τις περιουσίες τους, έστειλε χθες από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι «τα δικαιώματα των εκτοπισμένων στις περιουσίες τους είναι "εκ των ων ουκ άνευ" και η αρχή αυτή θα πρέπει να διέπει τις διαπραγματεύσεις σε αυτό το ζήτημα».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών συνομιλιών είχε ξεκαθαριστεί η βάση λύσης που θα προνοεί τη μετεξέλιξη της Κύπρου από ενιαίο κράτος σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ότι η λύση θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους Κύπριους, σημειώνοντας ότι, αντίθετα, η Τουρκία επιδιώκει δύο κράτη στο νησί και «περισσότερες από μία διεθνείς προσωπικότητες». Σε αυτό το πλαίσιο περιέλαβε και τη θέση της Αγκυρας περί ύπαρξης δύο λαών στην Κύπρο, προκειμένου να παραπέμψει στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών και στη δημιουργία ξεχωριστού κράτους.

Οπως επανέλαβε ο Κύπριος Πρόεδρος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, «θα συνεχίσουμε να υποβάλλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λογικές θέσεις, βασισμένες στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και επί των όσων έχουμε συμφωνήσει με τον Μ. Ταλάτ. Φιλοδοξία μας είναι να πετύχουμε λύση που θα υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Αναφερόμενος στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους του Κοσσυφοπεδίου ο Δ. Χριστόφια τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια», διαβεβαιώνοντας ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν από την αρχή σαφέστατη και συνεπής με το Διεθνές Δίκαιο, λέγοντας ότι «δε θα αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο και δεν πρόκειται να το πράξουμε, παρόλο που μείναμε πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ (που δεν αναγνωρίζουν την ανακήρυξη ανεξαρτησίας)». Πρόσθεσε, δε, ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο «δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, των πιο βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ως τέτοια δεν είναι δυνατόν να γίνει από εμάς αποδεκτή», επισημαίνοντας ότι αν δε γίνουν σεβαστές οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, «τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι χαοτικές και ανεξέλεγκτες».

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ολα τα ίδια μένουνε...

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών συναντάται σήμερα με τη νέα Αμερικανίδα ομόλογό της

Το στίγμα των προσδοκιών που τρέφει για αμερικανική υποστήριξη έδωσε χτες, μια μέρα πριν τη σημερινή συνάντησή της με την ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, σε ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο ίδρυμα στρατηγικών μελετών Brookings, το οποίο επηρεάζει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής από τους Δημοκρατικούς. Στην ομιλία της χαρακτήρισε το 2009 χρονιά - πρόκληση για όλους, ενώ ανέδειξε τη σημασία της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ.

Στην ομιλία της, η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τον Νίκολα Γκρούεφσκι να σταματήσει την εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Από την Τουρκία, η Ελληνίδα υπουργός ζήτησε να σέβεται τις αρχές της καλής γειτονίας, του Διεθνούς Δικαίου και της θρησκευτικής ελευθερίας και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα πως στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα πληροί τις προϋποθέσεις.

Εξαιρετικές οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

«Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καλές και ενισχύονται από τη σημαντική παρουσία της ελληνικής ομογένειας, ωστόσο δε θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές και εκπλήξεις σε αυτές μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα», τόνισε η υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα».

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με την Χίλαρι Κλίντον και απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες αλλαγές θα ήθελε να δει στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, δήλωσε: «Δε θεωρώ πως μας περιμένουν σημαντικές αλλαγές και εκπλήξεις στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

» (...) Θα έχουμε μια γόνιμη και αποδοτική συνεργασία για την προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών μας και γενικότερα τη συνεργασία μας στη διεθνή σκηνή».

Τα εσωτερικά

Σε ερώτηση για τις «εσωκομματικές διαφωνίες» εντός της ΝΔ, είπε: «Οι απόψεις των βουλευτών της ΝΔ ακούγονται και πρέπει να συνεχίσουν να ακούγονται».

Για την ψήφο των ομογενών, τόνισε ότι η ΝΔ ανέλαβε μια δέσμευση να εξασφαλίσει στους Ελληνες της διασποράς τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, αλλά απέδωσε ευθύνες στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για την άρνησή της να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αθήνα, σημειώνοντας: «Εκτιμώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα καινούριο φαινόμενο, ένα νέο μοντέλο δράσης, το οποίο προβάλλει μια επιχειρηματολογία η οποία είναι ακραία φασιστική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ