Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ολα τα ίδια μένουνε...

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών συναντάται σήμερα με τη νέα Αμερικανίδα ομόλογό της

Το στίγμα των προσδοκιών που τρέφει για αμερικανική υποστήριξη έδωσε χτες, μια μέρα πριν τη σημερινή συνάντησή της με την ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, σε ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο ίδρυμα στρατηγικών μελετών Brookings, το οποίο επηρεάζει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής από τους Δημοκρατικούς. Στην ομιλία της χαρακτήρισε το 2009 χρονιά - πρόκληση για όλους, ενώ ανέδειξε τη σημασία της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ.

Στην ομιλία της, η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τον Νίκολα Γκρούεφσκι να σταματήσει την εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Από την Τουρκία, η Ελληνίδα υπουργός ζήτησε να σέβεται τις αρχές της καλής γειτονίας, του Διεθνούς Δικαίου και της θρησκευτικής ελευθερίας και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα πως στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα πληροί τις προϋποθέσεις.

Εξαιρετικές οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

«Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καλές και ενισχύονται από τη σημαντική παρουσία της ελληνικής ομογένειας, ωστόσο δε θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές και εκπλήξεις σε αυτές μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα», τόνισε η υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα».

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με την Χίλαρι Κλίντον και απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες αλλαγές θα ήθελε να δει στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, δήλωσε: «Δε θεωρώ πως μας περιμένουν σημαντικές αλλαγές και εκπλήξεις στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

» (...) Θα έχουμε μια γόνιμη και αποδοτική συνεργασία για την προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών μας και γενικότερα τη συνεργασία μας στη διεθνή σκηνή».

Τα εσωτερικά

Σε ερώτηση για τις «εσωκομματικές διαφωνίες» εντός της ΝΔ, είπε: «Οι απόψεις των βουλευτών της ΝΔ ακούγονται και πρέπει να συνεχίσουν να ακούγονται».

Για την ψήφο των ομογενών, τόνισε ότι η ΝΔ ανέλαβε μια δέσμευση να εξασφαλίσει στους Ελληνες της διασποράς τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, αλλά απέδωσε ευθύνες στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για την άρνησή της να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αθήνα, σημειώνοντας: «Εκτιμώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα καινούριο φαινόμενο, ένα νέο μοντέλο δράσης, το οποίο προβάλλει μια επιχειρηματολογία η οποία είναι ακραία φασιστική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ