Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
«Ψηφίζουν» πριν από τις ευρωεκλογές

Αμετάβλητους θέλουν τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται για λογαριασμό των Βρυξελλών, παρεμβαίνοντας ενόψει των ευρωεκλογών του Ιούνη.

Η ισορροπία των μεγάλων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παραμείνει η ίδια και μετά τις ευρωεκλογές της 7ης Ιούνη του 2009, αποφαίνεται χτεσινό δημοσίευμα του ινστιτούτου ευρωπαϊκών μελετών, Euobserver, επικαλούμενο δημοσκοπήσεις που έγιναν το Γενάρη και το Φλεβάρη σε 19 κράτη - μέλη της ΕΕ. Πρώτο φαίνεται πως παραμένει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις ευρωεκλογές του Ιούνη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν το Γενάρη και το Φεβρουάριο σε 19 χώρες - μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι θα παραμείνουν οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και θα χάσουν μερικές έδρες, λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών από την οικονομική κρίση. Ειδικότερα, οι δημοσκοπήσεις αναφέρουν ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές οι έδρες του ΕΛΚ θα μειωθούν από 284 σε 265, οι έδρες της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα μειωθούν από 215 σε 195 και της Ομάδας των Φιλελευθέρων από 103 σε 95.

Επίσης, παρόλο που οι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η δύναμη των μικρών πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς τέταρτο, στις ευρωεκλογές, με 40 έδρες. Ακολουθούν οι Πράσινοι (35 έδρες) και η Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών (ΕΕΕ) (35 έδρες), ενώ εκτιμάται ότι τα ακροδεξιά κόμματα θα κερδίσουν τουλάχιστον 20 έδρες.

Ωστόσο, η ισορροπία των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων δεν θα ανατραπεί, σημειώνει το Euobserver, ακόμα και στην περίπτωση που οι Συντηρητικοί της Μ. Βρετανίας αποχωρήσουν από το ΕΛΚ (όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα πράξουν) και προχωρήσουν με τους Τσέχους Κεντροδεξιούς στο σχηματισμό μιας νέας πολιτικής ομάδας. Παράλληλα, στην περίπτωση που το δεξιό κόμμα της Ιταλίας, Alleanza Nationale, αποχωρήσει από την ΕΕΕ και πάει στο ΕΛΚ, τότε οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν ως εξής: ΕΛΚ (235 έδρες), Σοσιαλιστές (200), Φιλελεύθεροι (90), ΕΕΑ (40), το νέο κόμμα των Βρετανών Συντηρητικών με τους Τσέχους (40), Πράσινοι (35) και ΕΕΕ (25). Επιπλέον, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια νέα πολιτική ομάδα ακροδεξιών ή ευρωσκεπτικιστών (σ.σ. για το σχηματισμό πολιτικής ομάδας στο ΕΚ απαιτούνται τουλάχιστον 25 έδρες από επτά κράτη - μέλη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ