Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μήνυμα σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μήνυμα προς το ψευδοκράτος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά περιμένει από την τουρκοκυπριακή να σεβαστεί το δικαίωμα των προσφύγων να αποφασίζουν οι ίδιοι σχετικά με το τι θα κάνουν τις περιουσίες τους, έστειλε χθες από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι «τα δικαιώματα των εκτοπισμένων στις περιουσίες τους είναι "εκ των ων ουκ άνευ" και η αρχή αυτή θα πρέπει να διέπει τις διαπραγματεύσεις σε αυτό το ζήτημα».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών συνομιλιών είχε ξεκαθαριστεί η βάση λύσης που θα προνοεί τη μετεξέλιξη της Κύπρου από ενιαίο κράτος σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ότι η λύση θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους Κύπριους, σημειώνοντας ότι, αντίθετα, η Τουρκία επιδιώκει δύο κράτη στο νησί και «περισσότερες από μία διεθνείς προσωπικότητες». Σε αυτό το πλαίσιο περιέλαβε και τη θέση της Αγκυρας περί ύπαρξης δύο λαών στην Κύπρο, προκειμένου να παραπέμψει στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών και στη δημιουργία ξεχωριστού κράτους.

Οπως επανέλαβε ο Κύπριος Πρόεδρος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, «θα συνεχίσουμε να υποβάλλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λογικές θέσεις, βασισμένες στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και επί των όσων έχουμε συμφωνήσει με τον Μ. Ταλάτ. Φιλοδοξία μας είναι να πετύχουμε λύση που θα υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Αναφερόμενος στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους του Κοσσυφοπεδίου ο Δ. Χριστόφια τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια», διαβεβαιώνοντας ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν από την αρχή σαφέστατη και συνεπής με το Διεθνές Δίκαιο, λέγοντας ότι «δε θα αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο και δεν πρόκειται να το πράξουμε, παρόλο που μείναμε πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ (που δεν αναγνωρίζουν την ανακήρυξη ανεξαρτησίας)». Πρόσθεσε, δε, ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο «δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, των πιο βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ως τέτοια δεν είναι δυνατόν να γίνει από εμάς αποδεκτή», επισημαίνοντας ότι αν δε γίνουν σεβαστές οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, «τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι χαοτικές και ανεξέλεγκτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ