ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ - ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Με απαιτητικότητα στη διπλή αναμέτρηση

Πλατύ και σχεδιασμένο άνοιγμα από τα ταξικά Συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες, με στόχο νέες εργατικές δυνάμεις να μπουν στον αγώνα με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Με όλες τους τις δυνάμεις μπαίνουν στη μάχη οι ταξικές δυνάμεις, για να έχουν επιτυχία τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη, η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 2 Απρίλη και οι απεργιακές συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα τη μέρα της απεργίας. Με συσκέψεις, εξορμήσεις και πλατιά δράση μέσα στους εργασιακούς χώρους, τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης, για να πάρει απάντηση η εργοδοσία, η κυβέρνηση και τα κόμματά της. Για να μη φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων οι συνέπειες της κρίσης.

Αμεσος στόχος η επιτυχία των συλλαλητηρίων που πρέπει και μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για την πανεργατική απεργία, καθώς χτες, σε συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ καθόρισε απεργιακή κινητοποίηση για την Πέμπτη 2 Απρίλη. Ηδη οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις, για τα συλλαλητήρια στις 17 του Μάρτη που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, με κεντρικό αυτό της Αθήνας, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στην Πλατεία Κοραή στις 6.30 μ.μ.

Η δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ με αιχμή τα συλλαλητήρια και την απεργία πρέπει να φτάσει όσο γίνεται πιο πλατιά. Να αγκαλιάσει ευρύτερα εργατικά στρώματα, να φέρει στον αγώνα νέα τμήματα εργαζομένων που μέχρι τώρα στέκονται διστακτικά απέναντι στους αγώνες. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης για όλους. Γιατί η καπιταλιστική κρίση θα βαθύνει. Η πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο. Τα μηνύματα που έρχονται από τους διεθνείς καπιταλιστικούς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αφήνουν περιθώριο για ταλαντεύσεις. Στο καπιταλιστικό τσουνάμι, οι εργάτες και οι εργάτριες, η νεολαία, οι άνεργοι πρέπει να αντιτάξουν το μαζικό ταξικό αγώνα.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Κλιμακώνουν για σύμβαση - ανεργία

Συγκέντρωση σήμερα, στις 10.30 π.μ., στην Κάνιγγος, διαμαρτυρία μισή ώρα αργότερα στο υπουργείο Απασχόλησης

Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας έρχονται ολοένα και περισσότεροι οικοδόμοι
Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας έρχονται ολοένα και περισσότεροι οικοδόμοι
Με παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 11 π.μ., στο υπουργείο Απασχόλησης, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος, κλιμακώνουν τον αγώνα τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες στον κλάδο, απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που στον κλάδο φουντώνει για τα καλά, και την προστασία των ανέργων. Ταυτόχρονα, δίνουν τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Συμβάσης Εργασίας με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες. Οι οικοδόμοι θα συναντηθούν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, όπου έχει οριστεί η προσυγκέντρωση, και από εκεί θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Απασχόλησης. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν οι διοικήσεων όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου.

Παράλληλα, αύριο, Σάββατο, συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, το οποίο και θα καθορίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του κλάδου, με προοπτική την απεργιακή κορύφωση των κινητοποιήσεων. Οπως ξεκαθαρίζει και στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων της Αθήνας, η οποία μοιράστηκε πλατιά με εξορμήσεις στον κλάδο, «η κρίση και η ανεργία δεν πέφτουν από τον ουρανό. Είναι κουσούρια του συστήματος, προκύπτουν από το κυνηγητό του κέρδους». Υπογραμμίζει ότι «οι εργάτες δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση τους. Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουμε στις σειρήνες, που μας καλούν να βάλουμε πάλι πλάτη για να σώσουμε, δήθεν, την οικονομία τους. Τα κέρδη τους θέλουν να διαφυλάξουν, αυξάνοντας παραπέρα τη φτώχεια και την εξαθλίωσή μας.

Εμείς, όλοι οι εργάτες, μια μόνο επιλογή έχουμε: Να δυναμώσουμε και να οξύνουμε τον ταξικό μας αγώνα. Από την κρίση και την ανεργία θα βγούμε ή προς όφελος των εργατών ή προς όφελος των εργοδοτών - κεφαλαιοκρατών. Και για τους δυο, δε γίνεται. Γι' αυτό παλεύουμε μαζί με το συνδικάτο, μαζί με όλους τους εργαζόμενους για ουσιαστικά μέτρα για την ανεργία», καταλήγει το Συνδικάτο.

ΠΑΜΕ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ
Απορρίπτουμε το φόβο και την ανοχή

Εκατοντάδες απολύσεις, διαθεσιμότητες, αλλαγή από πλήρη σε μερική απασχόληση, 4ήμερα και 3ήμερα εβδομαδιαίας εργασίας με μείωση μισθού, έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και στη Βόρεια Ελλάδα. Με ιδεολογική τρομοκρατία σχετικά με την οικονομική κρίση, οι μεγαλοεργοδότες εφαρμόζουν με μεγαλύτερη βιαιότητα, την πολιτική των μαζικών απολύσεων, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Κλάδοι όπως το μέταλλο, οι κατασκευές, η κλωστοϋφαντουργία - ιματισμός, το ξύλο και το δέρμα, το εμπόριο και οι υπηρεσίες πρωταγωνιστούν σ' αυτό το σκηνικό. Ο εκβιασμός πια απευθύνεται σε όλη την εργατική τάξη, ανεξαρτήτως κλάδου και ηλικίας.

Η ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων, του Μάαστριχτ, μαζί με την επιδότηση από ευρωπαϊκά και ελληνικά κονδύλια για τη μετακίνηση επιχειρήσεων, κλείνει δεκάδες εργοστάσια και πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργάτες. Το κεφάλαιο, που θησαύρισε τόσα χρόνια από τη δουλειά των εργαζόμενων, με τις πλάτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απαιτεί τώρα οι ίδιοι να πληρώσουν και την κρίση των υπερκερδών του. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στήνει αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση ζητώντας δάνεια για τους εργοδότες, κρατικοποιήσεις στιλ «Μπους» για να σωθεί το σύστημα. Μπροστά στο σταυροδρόμι της καπιταλιστικής κρίσης, η εργατική τάξη πρέπει αποφασιστικά να απορρίψει το φόβο και την ανοχή. Αν δεν το κάνει, θα χάσει όχι μόνο πρόσκαιρα (για όσο διαρκέσει η κρίση), αλλά μακροπρόθεσμα.

Πρωτόβουλη οργάνωση των εργατών με επιτροπές αγώνα και ταξικά συνδικάτα μπροστά, ενάντια στις επιπτώσεις της κρίσης, δυνάμωμα της πάλης των ιδεών σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με άνοιγμα του δρόμου για άλλο τρόπο ανάπτυξης, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου είναι ο μόνος δρόμος που απομένει στην εργατική τάξη. Οι όποιες πολιτικές, συνδικαλιστικές και οικονομικές εξουσίες στέκονται εμπόδιο, πρέπει να ανατραπούν. Το στήσιμο νέων ταξικών συνδικάτων και κλαδικών επιτροπών αγώνα στη Θεσσαλονίκη, η ανάπτυξη αγώνων, μας οδηγούν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 17 Μάρτη, 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, που κατά τα μηνύματα θα αποτελέσει σταθμό ταξικής συσπείρωσης για το κίνημα της Θεσσαλονίκης.


Σωτήρης ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ΓΓ του ΕΚΘ

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΦΑΓΕ»: Ολοκληρώνονται σήμερα οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ» που ξεκίνησαν χτες. Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν από τις 10 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της πρώτης μέρας δείχνει την ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμα της «Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» για δυνάμωμα του Σωματείου και ενίσχυση των ταξικών του χαρακτηριστικών.

«ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»: Με 24ωρη απεργία συνεχίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση Παροχής Αερίου Αττικής ΑΕ ενάντια στις μεθοδευόμενες απολύσεις. Η διοίκηση της εταιρείας έχει ανακοινώσει ότι δε θα ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου επτά συμβασιούχων ενώ δε δεσμεύεται ότι δε θα κάνει απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου. Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Σε συνάντηση που είχε το Σωματείο τους με την εργοδοσία αρνήθηκε να πάρει πίσω τις αποφάσεις της.

Ολοι στη σύσκεψη

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία και σπουδαιότητα για την οργάνωση της διπλής εργατικής αναμέτρησης στις 17 Μάρτη και τις 2 Απρίλη αποκτά η πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 πλ. Κάνιγγος). Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Σε σύσκεψη καλεί και η Γραμματεία Κατερίνης του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ