Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ
Απορρίπτουμε το φόβο και την ανοχή

Εκατοντάδες απολύσεις, διαθεσιμότητες, αλλαγή από πλήρη σε μερική απασχόληση, 4ήμερα και 3ήμερα εβδομαδιαίας εργασίας με μείωση μισθού, έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και στη Βόρεια Ελλάδα. Με ιδεολογική τρομοκρατία σχετικά με την οικονομική κρίση, οι μεγαλοεργοδότες εφαρμόζουν με μεγαλύτερη βιαιότητα, την πολιτική των μαζικών απολύσεων, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Κλάδοι όπως το μέταλλο, οι κατασκευές, η κλωστοϋφαντουργία - ιματισμός, το ξύλο και το δέρμα, το εμπόριο και οι υπηρεσίες πρωταγωνιστούν σ' αυτό το σκηνικό. Ο εκβιασμός πια απευθύνεται σε όλη την εργατική τάξη, ανεξαρτήτως κλάδου και ηλικίας.

Η ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων, του Μάαστριχτ, μαζί με την επιδότηση από ευρωπαϊκά και ελληνικά κονδύλια για τη μετακίνηση επιχειρήσεων, κλείνει δεκάδες εργοστάσια και πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργάτες. Το κεφάλαιο, που θησαύρισε τόσα χρόνια από τη δουλειά των εργαζόμενων, με τις πλάτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απαιτεί τώρα οι ίδιοι να πληρώσουν και την κρίση των υπερκερδών του. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στήνει αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση ζητώντας δάνεια για τους εργοδότες, κρατικοποιήσεις στιλ «Μπους» για να σωθεί το σύστημα. Μπροστά στο σταυροδρόμι της καπιταλιστικής κρίσης, η εργατική τάξη πρέπει αποφασιστικά να απορρίψει το φόβο και την ανοχή. Αν δεν το κάνει, θα χάσει όχι μόνο πρόσκαιρα (για όσο διαρκέσει η κρίση), αλλά μακροπρόθεσμα.

Πρωτόβουλη οργάνωση των εργατών με επιτροπές αγώνα και ταξικά συνδικάτα μπροστά, ενάντια στις επιπτώσεις της κρίσης, δυνάμωμα της πάλης των ιδεών σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με άνοιγμα του δρόμου για άλλο τρόπο ανάπτυξης, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου είναι ο μόνος δρόμος που απομένει στην εργατική τάξη. Οι όποιες πολιτικές, συνδικαλιστικές και οικονομικές εξουσίες στέκονται εμπόδιο, πρέπει να ανατραπούν. Το στήσιμο νέων ταξικών συνδικάτων και κλαδικών επιτροπών αγώνα στη Θεσσαλονίκη, η ανάπτυξη αγώνων, μας οδηγούν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 17 Μάρτη, 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, που κατά τα μηνύματα θα αποτελέσει σταθμό ταξικής συσπείρωσης για το κίνημα της Θεσσαλονίκης.


Σωτήρης ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ΓΓ του ΕΚΘ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ