Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλουν τους εργαζόμενους υποζύγια της κρίσης

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και τα άλλα μέτρα με τα οποία το κεφάλαιο προσπαθεί να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία του

Σε μαζικό ταξικό αγώνα για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιουργούν, καλούν οι ταξικές δυνάμεις
Σε μαζικό ταξικό αγώνα για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιουργούν, καλούν οι ταξικές δυνάμεις
Πάνω από 12.000 απολύσεις και 2.000 διαθεσιμότητες καταγράφονται το τελευταίο τετράμηνο, δηλαδή τους δύο τελευταίους μήνες του 2008 και τους δύο πρώτους μήνες του 2009, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Παράλληλα, μόνο τον Φλεβάρη σημειώθηκαν και 774 υποχρεωτικές άδειες. Οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και οι υποχρεωτικές άδειες αφορούν μόνο στους κλάδους βιομηχανίας, εμπορίου, κατασκευών και κλωστοϋφαντουργίας και γεωγραφικά η καταγραφή αφορά περιοχές όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Θράκη, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Είναι αυτονόητο ότι στο σύνολο της χώρας οι αριθμοί είναι ακόμα χειρότεροι, και θα επιδεινώνονται κάθε μέρα, όπως προκύπτει από τα νέα κρούσματα που καταγράφει καθημερινά και το ρεπορτάζ του «Ρ».

Πολυμέτωπη επίθεση

Πιο συγκεκριμένα: Εκ περιτροπής απασχόληση, αναγκαστικές άδειες και απολύσεις έχει επιβάλει η εργοδοσία στα εργοστάσια «ΣΕΛΜΑΝ» (ξυλοβιομηχανία) και «ΝΕΟΣΕΤ» (επίπλων γραφείου) στην Εύβοια. Η «ΝΕΟΣΕΤ» έχει απολύσει ήδη 26 εργαζόμενους (με την εφαρμογή του 2%) και ταυτόχρονα εφαρμόζει την εκ περιτροπής απασχόληση με 3ήμερο για δεκάδες εργαζόμενους σε διάφορα τμήματα, ενώ συνολικά στο εργοστάσιο εφαρμόζεται το 4ήμερο, για όσο - όπως η εργοδοσία ανακοίνωσε - κριθεί απαραίτητο.

Αντίστοιχα, ο ιδιοκτήτης της «ΣΕΛΜΑΝ», ζητάει από τους εργαζόμενους να βγουν σε άδεια και για δεύτερη βδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι το σωματείο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) είχε κάνει αποδεκτή την πρώτη βδομάδα κλεισίματος του εργοστασίου. Πάντως οι εργαζόμενοι σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Κυριακή, με συντριπτική πλειοψηφία (298 στους 374 ψηφίσαντες) είπαν «όχι» στην απαίτηση της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα έθεσαν και το πλαίσιο αιτημάτων για τη διεκδίκηση της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης για το 2009.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Cosmote» (Κοσμοτέ) απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων δύο συναδέλφων τους, τους οποίους η εργοδοσία τους «αξιολόγησε» ως «μη παραγωγικούς». Η ΕΣΚ ΟΤΕ, σε ανακοίνωσή της για την «Κοσμοτέ», καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και επισημαίνει ότι η εργοδοσία της επιχείρησης, η οποία παρουσίασε υψηλή κερδοφορία το 2008, προσπαθεί να μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζoμένων, μέσω απολύσεων και της χρησιμοποίησης «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων από εταιρείες - εργολάβους. Για το σκοπό αυτό αξιοποιεί το «αξιολόγιο» και την κατάταξη των απολυόμενων στους «μη παραγωγικούς». Αποδεικνύεται, έτσι, σημειώνει η ΕΣΚ, ο σκοπός και ο ρόλος του «αξιολογίου» που ισχύει γενικά στον Ομιλο ΟΤΕ. Ανακοίνωση στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στην «Κοσμοτέ» έχει εκδώσει και το ΣΕΤΗΠ.

Απαγορευμένος και ο συνδικαλισμός

Η επιχείρηση «Forthnet» («Φόρθνετ») προχώρησε και αυτή σε δύο απολύσεις εργαζομένων που μαζί με άλλους συναδέλφους τους ετοιμάζονταν να συστήσουν επιχειρησιακό σωματείο. Τις απολύσεις των δύο εργαζομένων στη «Φόρθνετ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Τονίζει ότι οι απολύσεις του Ν. Βασιλόπουλου και της Σιμ. Ψαθά, έγιναν «όχι επειδή δεν ήταν "καλοί" υπάλληλοι όπως τους ανακοινώθηκε από την εταιρεία, αλλά λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης».

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι απολύθηκαν «στην προσπάθεια μαζί με άλλους συναδέλφους να ιδρύσουν επιχειρησιακό σωματείο στη "Φόρθνετ" και με τη βοήθεια του ΣΕΤΗΠ και της συναδέλφισσας Ψαθά που είναι μέλος του Κλαδικού Συνδικάτου». Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις πιέσεις και αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα ανοίγει το θέμα της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, που μέχρι σήμερα «δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα την πλήρη αυθαιρεσία από την εργοδοσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ