ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Νουθεσίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για άλλη μια φορά, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές με τις υπηρεσίες τους και συγκεκριμένα στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Υπουργείο Εξωτερικών) προσπαθούν να εμφανιστούν ως ο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η έκθεση για την Ελλάδα, επιχειρείται, για άλλη μια φορά, να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πιέσεων πάσης φύσεως εκ μέρους των ΗΠΑ. Στη έκθεση υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα είναι «μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της και ότι οι πολιτικές αρχές της χώρας διατήρησαν τον αποτελεσματικό έλεγχο των αρχών ασφαλείας» και κάνει αναφορά σε «προβλήματα» που αναφέρθηκαν, όσον αφορά τις αρχές ασφαλείας, όπως κακοποίηση παράνομων μεταναστών και τσιγγάνων από τις δυνάμεις ασφαλείας, συνωστισμός και άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε μερικές φυλακές, κακές συνθήκες κράτησης λαθρομεταναστών, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ή αποκομμένων από τις οικογένειές τους ανηλίκων, αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας σε θύματα οικιακής βίας. Ειδικές αναφορές υπάρχουν όσον αφορά τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, παρά το γεγονός ότι επισημαίνεται ότι «δεν υπήρξαν καταγγελίες για δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα από κυβερνητικούς υπαλλήλους», ωστόσο τονίζεται ότι οι αρχές ασφαλείας δέχτηκαν επικρίσεις για τα επεισόδια και τις καταστροφές που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία. Δηλαδή, εμμέσως, ζητάει περισσότερο αστυνομικό κράτος.

Οπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και αναφορές για «μουσουλμανική μειονότητα» στη Θράκη, για προβλήματα με «θρησκευτικά δόγματα», ενώ ανακινείται και πάλι θέμα μη αναγνώρισης της «μακεδονικής διαλέκτου». Σημειώνει: «Το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει τη σλαβική διάλεκτο ως "μακεδονική", ενώ μικρός αριθμός σλαβόφωνων επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες", γεγονός που προκαλεί σφοδρές αντιρρήσεις του ελληνικού πληθυσμού».

Σημειώνεται επίσης, στην ειδική παράγραφο για την «"κυβερνητική διαφθορά και τη διαφάνεια" σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας για τους Παγκόσμιους Δείκτες Διακυβέρνησης (WGI), ότι η διαφθορά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναφέρει ότι έχει αμβλυνθεί η ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, ενώ ήταν καθημερινό φαινόμενο της πολιτικής ζωής οι αμοιβαίες κατηγορίες περί διαφθοράς που αντάλλασσαν μεταξύ τους τα πολιτικά κόμματα». Σοβαρά κρούσματα διαφθοράς συνέχισαν να αναδύονται και αυτή τη χρονιά και η έκθεση επισημαίνει τη δικαστική καταδίκη πρώην υπουργού και προσωπικού συμβούλου του πρωθυπουργού για παρακώλυση της δικαιοσύνης όσον αφορά ψηφοφόρους του που παρανόμως καλλιεργούσαν χασίς. Αναφέρει επίσης, την παραίτηση δύο υπουργών, εξαιτίας των κατηγοριών για ανάμειξή τους στο Βατοπέδι αλλά και παλαιότερες υποθέσεις διαφθοράς που εκδικάστηκαν τη χρονιά που καλύπτει η έκθεση.

Αναφορά επίσης γίνεται και για «αντισιμιτικά» όπως χαρακτηρίζονται δημοσιεύματα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της «ισραηλινής στρατιωτικής δράσης στη Γάζα», έτσι χαρακτηρίζει τη βάρβαρη ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Ποιοι και πώς ψηφίζουν στις ευρωεκλογές

Μέχρι τις 3 Μάρτη οι αιτήσεις όσων ετεροδημοτών θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και δεν έχουν γραφτεί - ούτε σε προηγούμενες εκλογές - στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Στις προσεχείς ευρωεκλογές ψηφίζουν για πρώτη φορά όσοι γεννήθηκαν το 1991.

-- Οι ετεροδημότες που έχουν εγγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν στον τόπο που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, χωρίς να προβούν σε καμία άλλη ενέργεια.

-- Οσοι από αυτούς θέλουν να αλλάξουν και να ψηφίσουν στον τόπο τωρινής διαμονής τους, οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως τις 3 του Μάρτη.

-- Οσοι θέλουν για πρώτη φορά να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους πρέπει επίσης να υποβάλουν σχετική αίτηση έως τις 3 του Μάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα του δήμου διαμονής τους, χωρίς την προϋπόθεση της συγκέντρωσης των 40 εκλογέων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας, όπως αυτό ισχύει κατά τις βουλευτικές εκλογές. Κατά συνέπεια, και οι εκλογείς, που, αν και γραμμένοι στους καταλόγους ετεροδημοτών, δεν ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2007 επειδή δεν κάλυπταν την παραπάνω προϋπόθεση, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, εφόσον βέβαια εξακολουθούν να είναι γραμμένοι σε καταλόγους ετεροδημοτών. Κι αυτό γιατί η εγγραφή εκλογέα στους καταλόγους ετεροδημοτών είναι πάγια και διαρκής, δηλαδή δεν αφορά συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία (π.χ. μόνο για βουλευτικές του 2004 ή μόνο για ευρωεκλογές του 2009) και αίρεται μόνο με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο αίτησης διαγραφής.

Η σχετική αίτηση εγγραφής ή διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών κατατίθεται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στο δήμο διαμονής.

H ίδια προθεσμία, δηλαδή η 3η Μάρτη, ισχύει και για τους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν και επιθυμούν να ψηφίσουν στη χώρα μας. Αρκεί να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου διαμονής τους, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Οι Ελληνες κάτοικοι των λοιπών κρατών - μελών της ΕΕ ψηφίζουν στη χώρα διαμονής τους, εφόσον υποβάλουν αίτηση στα ελληνικά προξενεία έως τις 31 του Μάρτη.

Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζουν για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας μας όχι μόνον οι Ελληνες πολίτες, αλλά και οι Ελληνες που κατοικούν σε κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι, με βάση κοινοτική οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό Δίκαιο κάθε κράτους, οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν σε άλλο κράτος - μέλος μπορούν να ψηφίσουν είτε για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας τους, στην οικεία διπλωματική αρχή, είτε για τους υποψήφιους της χώρας διαμονής τους. Οι Ελληνες εκλογείς κάτοικοι χωρών - μελών της ΕΕ υποβάλλουν σχετική αίτηση, στην οποία δηλώνεται υπεύθυνα ότι δε θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως κοινοτικοί εκλογείς, υπέρ δηλαδή των υποψήφιων ευρωβουλευτών της χώρας διαμονής τους.

Εκδήλωση της ΚΟΑ για μετανάστες

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για νέους μετανάστες, αύριο, Σάββατο 28/2, στις 6 μ.μ., στην αίθουσά της στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Σαφίκ Αχμάτ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Περιοδεία θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της Αχτιδικής Επιτροπής Βάλτου Ξηρομέρου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη, σήμερα Παρασκευή, 27 Φλεβάρη και ώρα 11.30 στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας. Στη συνέχεια, και ώρα 14.00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των αλιευτικών συλλόγων στην περιοχή.

-- Συνεστίαση διοργανώνει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σήμερα Παρασκευή, 27 Φλεβάρη και ώρα 9 μ.μ. στο κέντρο «Γλούπος».

-- Αύριο, Σάββατο 28/2 η ΚΟΒ Ελάτειας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «ΟΝΑΡ», στην Ελάτεια.

-- Αύριο, Σάββατο 28/2 η ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Ελαιώνες», στην ομώνυμη περιοχή της Πυλαίας. Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει η βουλευτής του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου.

-- Η Κομματική Οργάνωση Φαρμάκου της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση για την οικονομική κρίση, τις εξελίξεις στον κλάδο και τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ την Τετάρτη, 4 Μάρτη, στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Απροσχημάτιστη παρέμβαση κατά του λαϊκού κινήματος»

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε το ακόλουθο σχόλιο αναφορικά με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα οποία δήθεν ενδιαφέρεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι αυτά που δεν υπάρχουν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, πρώτα από όλα στις ΗΠΑ.

Από την άλλη η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί απροσχημάτιστη παρέμβαση εναντίον του λαϊκού κινήματος, γιατί αυτό τους φοβίζει, όπως φοβίζει κάθε μηχανισμό καταστολής, με ή δίχως κουκούλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ