Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Νουθεσίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για άλλη μια φορά, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές με τις υπηρεσίες τους και συγκεκριμένα στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Υπουργείο Εξωτερικών) προσπαθούν να εμφανιστούν ως ο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η έκθεση για την Ελλάδα, επιχειρείται, για άλλη μια φορά, να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πιέσεων πάσης φύσεως εκ μέρους των ΗΠΑ. Στη έκθεση υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα είναι «μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της και ότι οι πολιτικές αρχές της χώρας διατήρησαν τον αποτελεσματικό έλεγχο των αρχών ασφαλείας» και κάνει αναφορά σε «προβλήματα» που αναφέρθηκαν, όσον αφορά τις αρχές ασφαλείας, όπως κακοποίηση παράνομων μεταναστών και τσιγγάνων από τις δυνάμεις ασφαλείας, συνωστισμός και άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε μερικές φυλακές, κακές συνθήκες κράτησης λαθρομεταναστών, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ή αποκομμένων από τις οικογένειές τους ανηλίκων, αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας σε θύματα οικιακής βίας. Ειδικές αναφορές υπάρχουν όσον αφορά τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, παρά το γεγονός ότι επισημαίνεται ότι «δεν υπήρξαν καταγγελίες για δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα από κυβερνητικούς υπαλλήλους», ωστόσο τονίζεται ότι οι αρχές ασφαλείας δέχτηκαν επικρίσεις για τα επεισόδια και τις καταστροφές που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία. Δηλαδή, εμμέσως, ζητάει περισσότερο αστυνομικό κράτος.

Οπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και αναφορές για «μουσουλμανική μειονότητα» στη Θράκη, για προβλήματα με «θρησκευτικά δόγματα», ενώ ανακινείται και πάλι θέμα μη αναγνώρισης της «μακεδονικής διαλέκτου». Σημειώνει: «Το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει τη σλαβική διάλεκτο ως "μακεδονική", ενώ μικρός αριθμός σλαβόφωνων επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες", γεγονός που προκαλεί σφοδρές αντιρρήσεις του ελληνικού πληθυσμού».

Σημειώνεται επίσης, στην ειδική παράγραφο για την «"κυβερνητική διαφθορά και τη διαφάνεια" σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας για τους Παγκόσμιους Δείκτες Διακυβέρνησης (WGI), ότι η διαφθορά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναφέρει ότι έχει αμβλυνθεί η ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, ενώ ήταν καθημερινό φαινόμενο της πολιτικής ζωής οι αμοιβαίες κατηγορίες περί διαφθοράς που αντάλλασσαν μεταξύ τους τα πολιτικά κόμματα». Σοβαρά κρούσματα διαφθοράς συνέχισαν να αναδύονται και αυτή τη χρονιά και η έκθεση επισημαίνει τη δικαστική καταδίκη πρώην υπουργού και προσωπικού συμβούλου του πρωθυπουργού για παρακώλυση της δικαιοσύνης όσον αφορά ψηφοφόρους του που παρανόμως καλλιεργούσαν χασίς. Αναφέρει επίσης, την παραίτηση δύο υπουργών, εξαιτίας των κατηγοριών για ανάμειξή τους στο Βατοπέδι αλλά και παλαιότερες υποθέσεις διαφθοράς που εκδικάστηκαν τη χρονιά που καλύπτει η έκθεση.

Αναφορά επίσης γίνεται και για «αντισιμιτικά» όπως χαρακτηρίζονται δημοσιεύματα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της «ισραηλινής στρατιωτικής δράσης στη Γάζα», έτσι χαρακτηρίζει τη βάρβαρη ιμπεριαλιστική επέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ