Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζωντανά τα οράματα της μαχόμενης δημοσιογραφίας

Πραγματοποιήθηκε, χτες το μεσημέρι, η εκδήλωση κοπής της πίτας των αντιστασιακών δημοσιογράφων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων Κ. Νίτσος απευθύνεται στους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση κοπής της πίτας
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων Κ. Νίτσος απευθύνεται στους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση κοπής της πίτας
Σε θερμό και αγωνιστικό κλίμα, με μνήμη και με πολύ χιούμορ, κόπηκε χτες το μεσημέρι, η πίτα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος Κώστας Νίτσος παίρνοντας... απουσίες. Για πρώτη φορά, όπως σημείωσε, «λείπει ο Νίκος Καραντηνός που ήταν παρών πρώτος και καλύτερος σε κάθε εκδήλωση, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κινητοποίηση, πορεία, απεργία. Τον κρατάμε κοντά μας, συναγωνιστή για πάντα. Οι νεότεροι, πρόσθεσε, ας κρατήσουν στη ζωή τους, την αμετακίνητη αφοσίωση στα μεγάλα ιδανικά».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στην εκδήλωση μνήμης στο Βράχο Κώστα Βιδάλη, στη Μελία, στις 7 Δεκέμβρη 2008. Μίλησε για την προσωπικότητα, τον αγώνα και την εκτέλεση του αρχάγγελου της μαχητικής δημοσιογραφίας, όπως χαρακτήρισε τον Κώστα Βιδάλη, «τον Ελληνα ορθόδοξο κομμουνιστή», όπως είπε. Επισήμανε ότι «η εκδήλωση μνήμης στον Βράχο Κ. Βιδάλη, το τετρασέλιδο που μοιράστηκε και η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) σύναξη, όπως κι άλλα που θα μας απασχολήσουν, έχουν μοναδικό σκοπό να κρατούν ζωντανά, να μην αφήσουν ποτέ να περιπέσουν στο περιθώριο και ν' αποξεχαστούν, θέματα, γεγονότα, καταστάσεις, προσωπικότητες που αξίζουν». Οδηγητής μας, συμπλήρωσε, η πεποίθηση πως η μνήμη στην εποχή μας είναι όπλο Αντίστασης σε κάθε μορφή εξουσίας». Κλείνοντας ο ομιλητής κάλεσε σε συσπείρωση νέους φίλους, που πιστεύουν, όπως είπε, στη στάση ζωής μας.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Νίκου Καβουκίδη από την έκδοση της ιστορικής (απεργιακής) εφημερίδας «Αδέσμευτη Γνώμη» που σφράγισε με επιτυχία την πιο μεγάλη απεργία των εργαζομένων στην ιστορία του Αθηναϊκού Τύπου τον Απρίλη-Μάη του 1975. Ο σκηνοθέτης, σημείωσε τη δύναμη της εικόνας και τη σημασία της, στη διατήρηση της μνήμης, ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, στον πολιτισμό και στην Ελλάδα μας.

Σημαντική επίσης, η παρέμβαση του Γιώργη Μωραΐτη, μέλος του Συνδέσμου, του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και στέλεχος του «Ρ», ο οποίος αναφέρθηκε στο παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα που η κυβέρνηση και ο δήμος αδιαφορούν για την ανάδειξή του, για την ίδρυση του Μουσείου Τύπου του ΕΑΜ, όπως υποσχέθηκαν. «Παρά το γεγονός ότι με έμφαση, εδώ και καιρό, έχει θέσει ο Σύνδεσμος των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων το ζήτημα του παράνομου Τυπογραφείου της Αντίστασης, του ΕΑΜ, αυτό παραμένει "ενταφιασμένο" στην Καλλιθέα, το κράτος αδιαφορεί εδώ και χρόνια», τόνισε. Ο ομιλητής στηλίτευσε επίσης, την αδιαφορία του υπουργείου πολιτισμού και του Δήμου Καλλιθέας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση στο παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ την Κυριακή 4/10 (2020-10-02 00:00:00.0)
«Εγκατέλειψαν» το Τυπογραφείο του ΕΑΜ! (2012-03-14 00:00:00.0)
Η εκδήλωση των αντιστασιακών δημοσιογράφων (2009-02-24 00:00:00.0)
Τίμησαν τον κομμουνιστή δημοσιογράφο (2005-10-25 00:00:00.0)
Η ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ ΤΟΥ ΕΑΜ (2003-11-02 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από το Τυπογραφείο του ΕΑΜ (2003-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ