Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιοι και πώς ψηφίζουν στις ευρωεκλογές

Μέχρι τις 3 Μάρτη οι αιτήσεις όσων ετεροδημοτών θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και δεν έχουν γραφτεί - ούτε σε προηγούμενες εκλογές - στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Στις προσεχείς ευρωεκλογές ψηφίζουν για πρώτη φορά όσοι γεννήθηκαν το 1991.

-- Οι ετεροδημότες που έχουν εγγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν στον τόπο που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, χωρίς να προβούν σε καμία άλλη ενέργεια.

-- Οσοι από αυτούς θέλουν να αλλάξουν και να ψηφίσουν στον τόπο τωρινής διαμονής τους, οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως τις 3 του Μάρτη.

-- Οσοι θέλουν για πρώτη φορά να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους πρέπει επίσης να υποβάλουν σχετική αίτηση έως τις 3 του Μάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα του δήμου διαμονής τους, χωρίς την προϋπόθεση της συγκέντρωσης των 40 εκλογέων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας, όπως αυτό ισχύει κατά τις βουλευτικές εκλογές. Κατά συνέπεια, και οι εκλογείς, που, αν και γραμμένοι στους καταλόγους ετεροδημοτών, δεν ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2007 επειδή δεν κάλυπταν την παραπάνω προϋπόθεση, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, εφόσον βέβαια εξακολουθούν να είναι γραμμένοι σε καταλόγους ετεροδημοτών. Κι αυτό γιατί η εγγραφή εκλογέα στους καταλόγους ετεροδημοτών είναι πάγια και διαρκής, δηλαδή δεν αφορά συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία (π.χ. μόνο για βουλευτικές του 2004 ή μόνο για ευρωεκλογές του 2009) και αίρεται μόνο με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο αίτησης διαγραφής.

Η σχετική αίτηση εγγραφής ή διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών κατατίθεται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στο δήμο διαμονής.

H ίδια προθεσμία, δηλαδή η 3η Μάρτη, ισχύει και για τους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν και επιθυμούν να ψηφίσουν στη χώρα μας. Αρκεί να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου διαμονής τους, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Οι Ελληνες κάτοικοι των λοιπών κρατών - μελών της ΕΕ ψηφίζουν στη χώρα διαμονής τους, εφόσον υποβάλουν αίτηση στα ελληνικά προξενεία έως τις 31 του Μάρτη.

Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζουν για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας μας όχι μόνον οι Ελληνες πολίτες, αλλά και οι Ελληνες που κατοικούν σε κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι, με βάση κοινοτική οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό Δίκαιο κάθε κράτους, οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν σε άλλο κράτος - μέλος μπορούν να ψηφίσουν είτε για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας τους, στην οικεία διπλωματική αρχή, είτε για τους υποψήφιους της χώρας διαμονής τους. Οι Ελληνες εκλογείς κάτοικοι χωρών - μελών της ΕΕ υποβάλλουν σχετική αίτηση, στην οποία δηλώνεται υπεύθυνα ότι δε θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως κοινοτικοί εκλογείς, υπέρ δηλαδή των υποψήφιων ευρωβουλευτών της χώρας διαμονής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ