Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Ευρω-συντονισμός και αντιθέσεις
  • Παραπέρα στήριξη των τραπεζών και των ευρωμονοπωλίων, συντονισμός των εθνικών σχεδίων με το Σύμφωνο Σταθερότητας και τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • Εντονες ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον έλεγχο του ευρωοικοδομήματος

Ο συντονισμός των επόμενων βημάτων, προκειμένου να στηριχτούν περαιτέρω τα ευρωμονοπώλια και να φορτωθεί η κρίση στους λαούς, είναι το βασικό αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα όμως έχουν εκδηλωθεί σοβαρές αντιθέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς τα ισχυρά κράτη μέλη επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την κρίση για να ενισχύσουν τις θέσεις τους και τον έλεγχο στο ευρωοικοδόμημα.

Στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου της ΕΕ βρίσκεται η παραπέρα ενίσχυση των τραπεζών, ώστε να απαλλαγούν από τα λεγόμενα τοξικά προϊόντα αλλά και να προστατευτούν από τα «ανοίγματά» τους σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αλλά και των Βαλκανίων. Βασικό θέμα είναι ο συντονισμός των «εθνικών σχεδίων» κυρίως με το Σύμφωνο Σταθερότητας και τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, αλλά και η κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργαζομένων με την ενίσχυση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη μείωση μισθών, προκειμένου να μειωθεί το «κόστος εργασίας».

Σαφές ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, που ζήτησε άγριο ψαλίδι στους μισθούς των εργαζομένων κυρίως στο δημόσιο τομέα και μάλιστα στο όνομα της αύξησης της ανεργίας! «Η ανεργία αποτελεί σαφή ανησυχία αυτήν τη στιγμή σε πολλές περιοχές της ζώνης του ευρώ... η συγκράτηση των μισθών θα βοηθήσει πολύ για αυτό το θέμα», επισήμανε ο Τρισέ, που ας σημειωθεί θα συμμετέχει και στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Δουβλίνο ο επικεφαλής της ΕΕ σημείωσε ότι «οι εθνικές αρχές θα πρέπει να ακολουθήσουν θαρραλέες πολιτικές συγκράτησης των δαπανών, ειδικά στην περίπτωση των μισθών στο δημόσιο τομέα».

Την ίδια στιγμή η απόφαση ορισμένων κρατών, με πρώτη τη Γαλλία, να ενισχύσουν μεγάλες «εθνικές» βιομηχανίες, με αιχμή την αυτοκινητοβιομηχανία, αγνοώντας τους κοινοτικούς κανόνες, έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις, επαναφέροντας στην πρώτη γραμμή το ζήτημα του «προστατευτισμού».

Πονοκέφαλος τα «αδύναμα κράτη»...

Πονοκέφαλο όμως προκαλεί η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στα αδύναμα κράτη μέλη της ΕΕ, που βρίσκονται αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας εξαιτίας των μεγάλων χρεών και ελλειμμάτων και πλήττονται βαριά από την καπιταλιστική κρίση. Μέχρι τώρα οι θεματοφύλακες των Βρυξελλών προσπαθούν να ξορκίσουν την εφιαλτική αυτή προοπτική, αλλά ήδη οι ισχυρές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, έχουν αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι δε θα φορτωθούν τα βάρη των αδύναμων κρατών «δείχνοντας» το δρόμο για το ΔΝΤ ιδίως στις χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ... Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε χτες να κατευνάσει τις ανησυχίες που έχουν εκδηλωθεί. Τα κράτη της ευρωζώνης δείχνουν πάντα αλληλεγγύη μεταξύ τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν, δήλωσε χτες από το Βερολίνο η Αγκ. Μέρκελ, σε μια ένδειξη, την ισχυρότερη μέχρι σήμερα, ότι η Γερμανία μπορεί να είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει πιο αδύναμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Εχουμε δείξει αλληλεγγύη και τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι, αλλά αυτό πρέπει να γίνει στη βάση των δεσμεύσεων που αποτελούν το θεμέλιο της ενιαίας νομισματικής μας μονάδας», απάντησε η Μέρκελ σε ερώτηση για το αν η Γερμανία θα μπορούσε να προσφέρει υποστήριξη σε ορισμένα από τα πιο αδύναμα μέλη της ζώνης του ευρώ. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε μάλιστα ευθέως στην Ιρλανδία. «Μια χώρα όπως η Ιρλανδία είναι σε πολύ διαφορετική κατάσταση από μια χώρα που έχει λιγότερες τράπεζες, όπως η Σλοβακία», είπε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι σημαντικό για τις χώρες της ευρωζώνης είναι να αισθάνονται ένα χρέος προς το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η επιστολή του προεδρεύοντος

Τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής αναφέρονται στην επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων της ΕΕ, Μίρεκ Τοπολάνεκ, στους ηγέτες της ΕΕ. Μεταξύ αυτών, η αποκατάσταση των πιστωτικών ροών, ο συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης της οικονομίας, τα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών και της βιομηχανίας, καθώς και η στήριξη της απασχόλησης. Σημειώνεται ότι σε είκοσι ημέρες, στις 19 και 20 του Μάρτη, πραγματοποιείται η τακτική εαρινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ενώ σε ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του «G20» στο Λονδίνο.

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των χρηματοπιστωτικών ροών στην οικονομία, ο Τσέχος πρωθυπουργός τονίζει ότι απαιτείται δράση σε πολλά επίπεδα. Μερικά από αυτά είναι το θέμα των «τοξικών» στοιχείων στα ενεργητικά των τραπεζών, η βελτίωση του κανονισμού και της εποπτείας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, καθώς και η ενίσχυση της μακρονομισματικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Επίσης, στο πλαίσιο ενίσχυσης της «πραγματικής οικονομίας», οι «27» καλούνται να συντονίσουν την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης της οικονομίας τους. Παράλληλα, την Κυριακή οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς επίσης τα μέτρα για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι αμοιβαία και να μην προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά, επισημαίνει ο Τσέχος πρωθυπουργός στην επιστολή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ