ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκλέχτηκε το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε συνεδρίασή της, εξέλεξε το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο αποτελείται από 12 μέλη. Υπενθυμίζεται ότι η Αλέκα Παπαρήγα έχει ήδη εκλεγεί Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.Η σύνθεση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ είναι η εξής:

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΟΝΤΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΠΕΛΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΡΑΖΟΥ ΛΟΥΙΖΑ

ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
«Ομόφωνα» τα βάρη της κρίσης στους λαούς

Με αγεφύρωτες τις μεταξύ τους ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις αλλά με ομοφωνία για τη μεταφορά των συνεπειών της κρίσης στους λαούς συνεδριάζουν αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες της ΕΕ.

Η ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνει νέα σχέδια και πακέτα για τη στήριξη των τραπεζών και των μονοπωλίων, το συντονισμό των «εθνικών προγραμμάτων» για την αντιμετώπιση της κρίσης με το δήθεν «ευέλικτο» Σύμφωνο Σταθερότητας και τους σιδερένιους κανόνες του ανταγωνισμού. Η επιλογή ορισμένων κρατών μελών (Γαλλία, Ιταλία, κ.ά.) να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης της βιομηχανίας, έχει αναδείξει σε μείζον ζήτημα την «απειλή» του προστατευτισμού, προκαλώντας την οργή των οργάνων θεματοφυλάκων (Κομισιόν, ΕΚΤ) αλλά και αρκετών κυβερνήσεων, κυρίως των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η στήριξη ορισμένων αδύναμων κρατών μελών της ευρωζώνης και της ΕΕ, είτε με την έκδοση ευρωομολόγων είτε με δανεισμό από την ΕΚΤ.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της παραπάνω διαμάχης, που αναμένεται να συνεχιστεί και στην επόμενη σύνοδο στις 19 και 20 του Μάρτη, οι «27» ομόφωνα και δίχως περιττές συζητήσεις φορτώνουν διαρκώς τα βάρη της κρίσης στους λαούς, είτε υπερψηφίζοντας την οδηγία της Κομισιόν για βδομάδα 3-4 ημερών, επέκταση της μερικής απασχόλησης, μειώσεις μισθών, παραπέρα συρρίκνωση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, κ.ο.κ. Ολα αυτά στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της αποτροπής μαζικών απολύσεων.

«Μπλοκ» ανατολικοευρωπαϊκών κρατών

Ενδεικτική των αντιθέσεων που διαπερνούν το ευρωοικοδόμημα είναι η πρωτοβουλία των εννέα νέων μελών της ΕΕ από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ρουμανία και Βουλγαρία), να πραγματοποιήσουν ξεχωριστή σύσκεψη αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες προκειμένου να εμφανιστούν με ενιαία γραμμή το απόγευμα στην κανονική Σύνοδο Κορυφής.

Οι «εννέα» εκφράζουν φόβους μήπως τα ισχυρά κράτη μέλη πάρουν μέτρα στήριξης των δικών τους οικονομιών που θα αποβούν σε βάρος τους, όπως να στηρίξουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους, με κίνδυνο να κλείσουν τα «παραρτήματα» των εργοστασίων τους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Επίσης, θέλουν να αποτρέψουν την έκδοση ευρωομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης, γιατί εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αναγκαστικά σε αύξηση των επιτοκίων στις αγορές από τις οποίες δανείζονται και οι ίδιες - οδηγώντας ντε φάκτο σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Παράλληλα, ορισμένες από αυτές (Πολωνία, Ουγγαρία) επιδιώκουν να επισπευστούν οι διαδικασίες ένταξής τους στη ζώνη του ευρώ, προσδοκώντας ότι αυτό θα διευκολύνει τη λύση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τους, οι ισχυρές χώρες της ΕΕ προωθούν διετές σχέδιο στήριξης τραπεζών και επιχειρήσεων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ύψους μέχρι και 24,5 δισ. ευρώ. Την ανακοίνωση αυτή έκαναν χτες τρεις μεγάλες τράπεζες. Σε κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας τονίζεται ότι «η ΕΤΑΑ, η ΕΤΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύονται να προσφέρουν έως και 24,5 δισ. ευρώ για να στηρίξουν τους χρηματοπιστωτικούς τομείς στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να χρηματοδοτήσουν δάνεια επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πληγεί από τη διεθνή οικονομική κρίση».

Στην αρχή της βδομάδας ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, είχε καλέσει τις κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης να μην αποσύρουν κεφάλαια από την ανατολική Ευρώπη, αλλά, αντίθετα, να βοηθήσουν τους γείτονές τους καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, «θα ήταν πραγματική τραγωδία για την Ευρώπη να διχαστεί ξανά».

Επίσης, σε συνέντευξή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρκτσανι κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει ένα σχέδιο ύψους, ούτε λίγο ούτε πολύ, 180 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Κοκορομαχίες «διαχειριστών»

Συνέχεια στην κοκορομαχία ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της ΕΕ έδωσαν χτες οι δύο μονομάχοι, κλιμακώνοντας το μεταξύ τους διαγκωνισμό για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής της κρίσης.

Η κυβέρνηση επιμένει να κρατά ως εφτασφράγιστο μυστικό τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται ο πρωθυπουργός στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, αξιώνοντας μάλιστα «τυφλή» εμπιστοσύνη ότι ο Κ. Καραμανλής «θα προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα», όπως υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ταυτόχρονα όμως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει να «διαρρέει» τη «στρατηγική» με την οποία θα κινηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με αυτή, ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι δε χρειάζεται η κυβέρνηση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα και πως αρκούν τα μέτρα που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας, καθώς και αυτά που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα (μείωση κατά 10% των «ελαστικών» δαπανών των υπουργείων, 10% μείωση των δαπανών για συμβάσεις έργων, περικοπές στις δαπάνες για τις αποδοχές των στελεχών του δημοσίου, κ.ά.). Στη βάση αυτή εκτιμούν ότι δε χρειάζεται να καταφύγει σε δανεισμό μέσω ευρωομολόγου, καθώς μπορεί να δανείζεται χωρίς δυσκολία από τις διεθνείς αγορές. «Η Ελλάδα θα προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα διά του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, όπως κάνει ο κ. Καραμανλής υπεύθυνα όλες τις φορές που εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό», ήταν η απάντηση που έδωσε χτες ο Ε. Αντώναρος, όταν κλήθηκε να παρουσιάσει τις κυβερνητικές θέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε τις κατηγορίες ότι «ο πρωθυπουργός πηγαίνει εκεί ως θεατής, χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Ισως με την προσφιλή του τακτική να μη θέσει πήχη, ώστε να μην περάσει από κάτω». Στο ίδιο μήκος κύματος συμπλήρωσε ότι «ίσως η Ελλάδα δεν έχει εθνικό σχέδιο ανάκαμψης», επικαλούμενος ότι η κυβέρνηση δε θέτει θέμα ενίσχυσης του τουρισμού, όπως άλλες χώρες της ΕΕ ζητούν μέτρα στήριξης της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανόμενης της αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΚΚΕ
Τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει για τους λαούς από την έκτακτη σύνοδο

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του σχετικά με την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνει:

«Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πιστέψει τίποτα από τα λεγόμενα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, γιατί τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει για τους λαούς από την έκτακτη σύνοδο και γενικότερα από την ΕΕ. Η ΕΕ είναι μηχανισμός που εκφράζει τα στρατηγικά συμφέροντα και τις αντιθέσεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Πρωτοστάτησε και καθοδήγησε τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, συνέβαλε στην εμφάνιση της κρίσης. Δεν μπορεί να τη σταματήσει. Ο στόχος της είναι να μεταφέρει τις συνέπειες της κρίσης στους λαούς. Οι διαφωνίες που δυναμώνουν, μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών μελών, έχουν σχέση με την ανισομέρεια που οξύνεται και με τις αντιθέσεις των μονοπωλίων».

Σήμερα η εκδήλωση της ΚΟΑ για μετανάστες

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για νέους μετανάστες, σήμερα, Σάββατο 28/2, στις 6 μ.μ., στην αίθουσά της στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Σαφίκ Αχμάτ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ