Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
«Ομόφωνα» τα βάρη της κρίσης στους λαούς

Με αγεφύρωτες τις μεταξύ τους ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις αλλά με ομοφωνία για τη μεταφορά των συνεπειών της κρίσης στους λαούς συνεδριάζουν αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες της ΕΕ.

Η ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνει νέα σχέδια και πακέτα για τη στήριξη των τραπεζών και των μονοπωλίων, το συντονισμό των «εθνικών προγραμμάτων» για την αντιμετώπιση της κρίσης με το δήθεν «ευέλικτο» Σύμφωνο Σταθερότητας και τους σιδερένιους κανόνες του ανταγωνισμού. Η επιλογή ορισμένων κρατών μελών (Γαλλία, Ιταλία, κ.ά.) να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης της βιομηχανίας, έχει αναδείξει σε μείζον ζήτημα την «απειλή» του προστατευτισμού, προκαλώντας την οργή των οργάνων θεματοφυλάκων (Κομισιόν, ΕΚΤ) αλλά και αρκετών κυβερνήσεων, κυρίως των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η στήριξη ορισμένων αδύναμων κρατών μελών της ευρωζώνης και της ΕΕ, είτε με την έκδοση ευρωομολόγων είτε με δανεισμό από την ΕΚΤ.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της παραπάνω διαμάχης, που αναμένεται να συνεχιστεί και στην επόμενη σύνοδο στις 19 και 20 του Μάρτη, οι «27» ομόφωνα και δίχως περιττές συζητήσεις φορτώνουν διαρκώς τα βάρη της κρίσης στους λαούς, είτε υπερψηφίζοντας την οδηγία της Κομισιόν για βδομάδα 3-4 ημερών, επέκταση της μερικής απασχόλησης, μειώσεις μισθών, παραπέρα συρρίκνωση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, κ.ο.κ. Ολα αυτά στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της αποτροπής μαζικών απολύσεων.

«Μπλοκ» ανατολικοευρωπαϊκών κρατών

Ενδεικτική των αντιθέσεων που διαπερνούν το ευρωοικοδόμημα είναι η πρωτοβουλία των εννέα νέων μελών της ΕΕ από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ρουμανία και Βουλγαρία), να πραγματοποιήσουν ξεχωριστή σύσκεψη αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες προκειμένου να εμφανιστούν με ενιαία γραμμή το απόγευμα στην κανονική Σύνοδο Κορυφής.

Οι «εννέα» εκφράζουν φόβους μήπως τα ισχυρά κράτη μέλη πάρουν μέτρα στήριξης των δικών τους οικονομιών που θα αποβούν σε βάρος τους, όπως να στηρίξουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους, με κίνδυνο να κλείσουν τα «παραρτήματα» των εργοστασίων τους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Επίσης, θέλουν να αποτρέψουν την έκδοση ευρωομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης, γιατί εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αναγκαστικά σε αύξηση των επιτοκίων στις αγορές από τις οποίες δανείζονται και οι ίδιες - οδηγώντας ντε φάκτο σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Παράλληλα, ορισμένες από αυτές (Πολωνία, Ουγγαρία) επιδιώκουν να επισπευστούν οι διαδικασίες ένταξής τους στη ζώνη του ευρώ, προσδοκώντας ότι αυτό θα διευκολύνει τη λύση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τους, οι ισχυρές χώρες της ΕΕ προωθούν διετές σχέδιο στήριξης τραπεζών και επιχειρήσεων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ύψους μέχρι και 24,5 δισ. ευρώ. Την ανακοίνωση αυτή έκαναν χτες τρεις μεγάλες τράπεζες. Σε κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας τονίζεται ότι «η ΕΤΑΑ, η ΕΤΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύονται να προσφέρουν έως και 24,5 δισ. ευρώ για να στηρίξουν τους χρηματοπιστωτικούς τομείς στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να χρηματοδοτήσουν δάνεια επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πληγεί από τη διεθνή οικονομική κρίση».

Στην αρχή της βδομάδας ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, είχε καλέσει τις κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης να μην αποσύρουν κεφάλαια από την ανατολική Ευρώπη, αλλά, αντίθετα, να βοηθήσουν τους γείτονές τους καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, «θα ήταν πραγματική τραγωδία για την Ευρώπη να διχαστεί ξανά».

Επίσης, σε συνέντευξή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρκτσανι κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει ένα σχέδιο ύψους, ούτε λίγο ούτε πολύ, 180 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας ακόμα μηχανισμός στην υπηρεσία της κερδοφορίας των πολυεθνικών (2015-11-05 00:00:00.0)
Οικονομικός στραγγαλισμός στα επικουρικά ταμεία (2014-05-22 00:00:00.0)
Εργαλείο για το «ευρωμνημόνιο» τα ευρωομόλογα (2011-01-22 00:00:00.0)
Ενισχύστε τη μερική απασχόληση! (2009-03-05 00:00:00.0)
Ανοδος και νέες ευθύνες (1998-06-24 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε η σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας (1996-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ