Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ενισχύστε τη μερική απασχόληση!
  • Ζητά από τα κράτη - μέλη να υποστηρίξουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης
  • Ενόψει της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ υποδεικνύει επιτάχυνση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για τη μετακύληση των βαρών της κρίσης στους λαούς

Μέτρα για την επέκταση της μερικής απασχόλησης και της «ευέλικτης εργασίας» ζητά ευθέως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι οι «Βρυξέλλες» επιδιώκουν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των λαών.

Στο όνομα της πρόληψης των απολύσεων και της αντιμετώπισης της ανεργίας, που εκτιμά ότι θα αγγίξει το 10% το 2010, η Κομισιόν προωθεί τη στήριξη των τραπεζών και των επιχειρήσεων, υποδεικνύοντας μέτρα για τη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους. «Η Επιτροπή καλεί τα κράτη - μέλη να χρησιμοποιήσουν μέτρα, όπως η οικονομική στήριξη των προσωρινών διακανονισμών απασχόλησης μειωμένου χρόνου, η ενίσχυση της εισοδηματικής στήριξης των ανέργων, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των εργοδοτών και η τόνωση των επενδύσεων σε δεξιότητες και επανεκπαίδευση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Επιτροπής που εκδόθηκε χτες στις Βρυξέλλες ενόψει της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 19-20 του Μάρτη. Επισημαίνεται ότι πρόσφατα η Κομισιόν είχε προτείνει και είχε γίνει αποδεκτό από το ΕΚΟΦΙΝ να εφαρμοστεί «η εργάσιμη βδομάδα των 3-4 ημερών», για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν την κερδοφορία τους. Στη χτεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί το Μάη στην Πράγα για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και να υλοποιηθούν απ' όλα τα κράτη - μέλη.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη - μέλη να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την παραπέρα στήριξη των τραπεζών, φροντίζοντας αυτή τη φορά να τις καθαρίσουν από τα «τοξικά» προϊόντα! Ταυτόχρονα, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών αναδεικνύει το ζήτημα του δήθεν ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, υιοθετώντας τις «διακοσμητικές» προτάσεις της ομάδας Ζακ ντε Λαροζιέρ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, σε δήλωσή του τόνισε ότι από το εαρινό συμβούλιο κορυφής πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα για έξοδο από την κρίση, εννοείται μέσα από τις κατευθύνσεις που έχουν συμφωνηθεί και διαπερνούν τα «εθνικά προγράμματα»: «Πρέπει να εφαρμόσουμε με αυστηρότητα και συντονισμένα το πρόγραμμα ανάκαμψης που συμφωνήσαμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως την ενιαία αγορά. Σήμερα ζητάμε από τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν σχετικά με ένα διεξοδικό πρόγραμμα δράσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στις αντιθέσεις της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζ. Μπαρόζο δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την τύχη των αδύναμων κρατών - μελών της Ευρωζώνης, ενώ απέρριψε το αίτημα ορισμένων κρατών - μελών της Ανατολικής Ευρώπης για αναθεώρηση των κριτηρίων ένταξης στην Ευρωζώνη.

«Εάν υπάρξει πρόβλημα εντός της Ευρωζώνης, έχουμε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε. Δεν πρόκειται όμως να προβώ σε εικασίες για το χρόνο και τις χώρες που ενδεχομένως να εμπλακούν γιατί μπορεί να επηρεαστούν οι αγορές. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε σχόλια», περιορίστηκε να δηλώσει ο επικεφαλής της Κομισιόν όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα διάσωσης ενός κράτους - μέλους που απειλείται με πτώχευση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χτεσινή ανακοίνωσή της έκρινε «απίθανη» μία αναθεώρηση των κριτηρίων ένταξης στην Ευρωζώνη, αναθεώρηση που από την Επιτροπή κρίθηκε επίσης ότι «θα μπορούσε να πλήξει τη σταθερότητα» στην Ευρωζώνη. Παράλληλα όμως ανέφερε ότι «θα εξαντληθούν τα περιθώρια» αναφορικά με τυχόν ένταξη, στο μέλλον, στην Ευρωζώνη κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) από τη γεωγραφική ζώνη της Ανατολικής Ευρώπης. Από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Κυριακής προέκυψε ένα «σαφές συμπέρασμα», ξεκαθάρισε ο Μπαρόζο, και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να μεταβληθούν τα κριτήρια για τη μελλοντική ένταξη στην Ευρωζώνη».

Σε ερώτηση ειδικά για το ενδεχόμενο έκδοσης των λεγόμενων ευρωομολόγων, ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού το χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα ιδέα», επανέλαβε ότι είναι γνωστή η αντίθεση πολλών κρατών - μελών της ΕΕ και συνεπώς δε βλέπει πιθανότητα συμφωνίας για την έκδοσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ