Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αντιπαράθεση ... για τους τύπους

Συμφωνεί ουσιαστικά με τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων

Να οξύνει την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, ειδικά ενόψει της σημερινής συνάντησης του Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να δείξει αφ' ενός ότι απορρίπτει το αίτημα του Κ. Καραμανλή για «συναίνεση» και αφ' ετέρου ότι διαθέτει το δικό του σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι δε διαθέτει «σχέδιο εξόδου από την κρίση», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου επιδίωξε χτες να συγκαλύψει πίσω από τις καταγγελίες την απόλυτη σύμπλευση των θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν εξοβέλισε γενικά και αόριστα το αίτημα για «κοινωνική συναίνεση» του πρωθυπουργού, αφού αποτελεί και δική του στρατηγική επιδίωξη, προκειμένου να προωθηθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα στηρίξουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά τη χρονική στιγμή της διατύπωσής του. «Τη συναίνεση τη χτίζεις διαχρονικά και την κερδίζεις όταν έχεις δείξει διάθεση να ακούσεις και να δεχτείς προτάσεις των πολιτικών σου αντιπάλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εξάλλου, και σήμερα, που ο Γ. Παπανδρέου θα διατυπώσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση στον Κ. Καραμανλή, θα υπάρξουν κοινές διαπιστώσεις, αφού τα δυο κόμματα, ευθυγραμμισμένα πλήρως με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, τάσσονται υπέρ της στήριξης των τραπεζών, της ενίσχυσης των επιχειρηματιών με οικονομικά κίνητρα και του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων. Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου έχει ταχτεί υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους και της περιστολής των δημόσιων δαπανών, που απαιτούν οι Βρυξέλλες και με νέα φορολογική επέλαση ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Βέβαια, μπροστά στη δικομματική κούρσα για την ανάληψη της εξουσίας, ο Γ. Παπανδρέου θα εξέλθει από το Μέγαρο Μαξίμου, επαναφέροντας το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Ενδιαφέρον» για τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ...

Την πλήρη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις απαιτήσεις των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών, ήρθε να επιβεβαιώσει και χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σχολιάζοντας τα αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα που προτείνει με την έκθεσή του ο ΟΟΣΑ δήλωσε: «Τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ τις διαβάζει κανένας με ενδιαφέρον».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να δήλωσε ότι «δε σημαίνει ότι συμφωνεί» το ΠΑΣΟΚ «με όλες τις προτάσεις που κάνει αυτός ο Οργανισμός», αλλά επί της ουσίας προσπάθησε να κρύψει ότι αυτές εμπεριέχονται στις θέσεις και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ:

-- Η πρόταση του ΟΟΣΑ για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και «καλύτερο ορισμό» των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αποτελούν και θέσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προτείνει «παράταση του εργάσιμου βίου» και «αναμόρφωση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».

-- Τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, που ζήτησε ο ΟΟΣΑ, το ΠΑΣΟΚ την έχει ήδη προτείνει με στόχο να φτάσει ο συντελεστής φορολόγησης του κεφαλαίου στο 25% από 28% που βρίσκεται σήμερα και μάλιστα να είναι ενιαία για επιχειρηματίες και μισθωτούς!

-- Η μεγαλύτερη ενίσχυση της επιδοτούμενης εργασίας που προτείνει ο ΟΟΣΑ, για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί στρατηγική επιλογή, αφού φτάνει να επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που θα προσλάβουν οι επιχειρήσεις μέχρι και τέσσερα χρόνια.

Νέο πεδίο δράσης για το κεφάλαιο

Σήμερα, ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη». Μια ...ανάπτυξη που είναι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, προσφέροντας νέες επιδοτήσεις και καινούργιους τομείς δράσης.

Πρώτος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η «ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας» στους τομείς της «ενέργειας, της γεωργίας, την αλιείας, του τουρισμού, του πολιτισμού, της μεταποίησης». Το ΠΑΣΟΚ θα προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο επενδυτικές ...«ευκαιρίες» σχετικές με «τα δάση, τις προστατευόμενες περιοχές, τα νερά και τα απορρίμματα, καθώς και στις πράσινες υποδομές, στις μεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στο δομημένο περιβάλλον»...

Και όλα αυτά, όπως θα τονίσει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, θα στηριχτούν πάνω σε «μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση», που θα σημάνει νέους φόρους για τα λαϊκά στρώματα και μια «ισχυρή δημόσια επένδυση στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με τη δημιουργία "Πράσινου Ταμείου"» που ισοδυναμεί με πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ προς το μεγάλο κεφάλαιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπόριο ελπίδας, για να εγκλωβίσει συνειδήσεις (2009-09-19 00:00:00.0)
Υπόσχεται έκτακτο πρόγραμμα υπέρ των πλουτοκρατών (2009-06-24 00:00:00.0)
Βάζει πλάτες για τη συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας (2009-06-10 00:00:00.0)
Με «επιτελικούς κύκλους» για συνέχιση της αντιλαϊκής πορείας (2009-02-03 00:00:00.0)
Αναγκαία η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων (1997-05-22 00:00:00.0)
Αναγκαία η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων (1997-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ