Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συναίνεση» στις πλάτες του λαού
  • Η παραίτηση και υποταγή των εργαζομένων στο εφαρμοζόμενο «σχέδιο εξόδου» από την κρίση αποτελεί τη βασική επιδίωξη της επιχείρησης συναίνεσης
  • Νέα έκκληση Κ. Καραμανλή για την ανάγκη συναίνεσης πάνω στα «αυτονόητα» της αντιλαϊκής πολιτικής

Η παραίτηση και υποταγή των εργαζομένων, στην ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου να τους φορτώσουν τα βάρη της κρίσης, αποτελεί τον πραγματικό στόχο της επιχείρησης συναίνεσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η συναίνεση, όπως ομολογείται πλέον ανοιχτά από κυβερνητικά στελέχη, αποσκοπεί στην παραπέρα ενδυνάμωση της αντιλαϊκής πολιτικής και του εφαρμοζόμενου «σχεδίου εξόδου» από την κρίση. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν προσδοκά φυσικά μια ανοιχτή υποστήριξη στο κυβερνητικό σχέδιο από τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά εκτιμά ότι δεν είναι σε θέση να το απορρίψουν δίχως πολιτικό κόστος, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει «εναλλακτική λύση» στο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής. Ταυτόχρονα, θα υποχρεωθούν να βάλουν πλάτες απέναντι στον «κοινό εχθρό», τη λαϊκή οργή και την αντεπίθεση του ταξικού -λαϊκού κινήματος.

Ενόψει των συναντήσεων που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, η κυβέρνηση εμφανιζόταν με καλοπροαίρετη διάθεση απέναντι σε κάθε «ρεαλιστική» πρόταση που μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των επαφών, φροντίζοντας να κρατήσει για τον εαυτό της το ρόλο του θεματοφύλακα του «εθνικού συμφέροντος». Στην περίπτωση που, όπως είναι αναμενόμενο, δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα από τις σημερινές συναντήσεις το Μέγαρο Μαξίμου, αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της, αποδοκιμάζοντας το σενάριο ότι θα χρησιμοποιήσει την άρνηση συναίνεσης ως πρόσχημα για πρόωρες εκλογές.

Προκειμένου να διευκολύνει τη συναίνεση, η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας επισείοντας συνεχώς το πρωτοφανές, το απρόβλεπτο και την έκταση της κρίσης. Αυτό ήταν και το στίγμα των δηλώσεων που έκανε ο Κ. Καραμανλής εξερχόμενος χτες από το προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Παπούλια. «Ολόκληρη η Ευρώπη βιώνει την πιο σύνθετη, την πιο μεγάλη κρίση μετά τον πόλεμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι μια κρίση που εξελίσσεται κάθε μέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί κανείς να προβλέψει τη διάρκεια, την έκταση, το βάθος των συνεπειών της», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ζητώντας τη συνδρομή των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οπως είπε «για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και, κυρίως, οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο, αλλά και διαρκής επαγρύπνηση, για να προσαρμόζουμε τις δράσεις μας στα δεδομένα που συνεχώς αλλάζουν». Η κυβέρνηση αυτό κάνει και θα συνεχίσει να κάνει αλλά «χρειάζεται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, υπευθυνότητα και ωριμότητα απ' όλους. Απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, απ' όλους τους πολίτες». Ακόμα μια φορά επανέλαβε την έκκλησή του για την «ανάγκη, επιτέλους, να συνεννοηθούμε στα βασικά, στα αυτονόητα», αποφεύγοντας βέβαια να αποσαφηνίσει ποια θεωρεί ως τέτοια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Δ. Σιούφας μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ολόκληρος ο κόσμος και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη μετά τον πόλεμο, οικονομική κρίση», υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής, εκφράζοντας την άποψη ότι «η κρίση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε μια σημαντική ευκαιρία για την οικονομία, για την κοινωνία, αλλά και για το ίδιο το έθνος». Προϋπόθεση βέβαια «η εθνική συνεννόηση» για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από αυτή την κρίση. Το «επιχείρημα» ότι η συναίνεση είναι απαραίτητη προκειμένου «να ενισχυθεί η αξιοπιστία μας προς την κεφαλαιαγορά, την παγκόσμια κεφαλαιαγορά», επικαλέστηκε ο Δημ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας τον «εθνικό χαρακτήρα» του σχεδίου εξόδου που προωθεί η κυβέρνηση.

Περισσότερο ειλικρινής ο Λ. Ζαγορίτης παραδέχτηκε ότι στόχος της συναίνεσης είναι η διασφάλιση της κοινωνικής ηρεμίας. «Την ώρα που βλέπουμε αυτή την απίστευτη κρίση - η οποία είναι η μεγαλύτερη μετά το 1929, όπως λένε οι ειδικοί - την ώρα που βλέπουμε να καταρρέουν τραπεζικοί κολοσσοί, ασφαλιστικές εταιρείες, τεράστιων μεγεθών, είναι προφανές ότι θα πρέπει να κάνουμε κινήσεις και στη χώρα μας προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό το οποίο λέμε "ενότητα" και "κοινωνική ηρεμία"», δήλωσε στην ΕΡΑ, αναμασώντας τα περί εθνικής υπόθεσης.

Επίσης ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης παραδέχτηκε (στον «Αλφα») ότι η κυβέρνηση ζητάει τη συναίνεση «για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη στήριξη του προγράμματος Σταθερότητας που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φανερές και παρασκηνιακές διεργασίες για να γονατίσουν το λαό (2011-11-04 00:00:00.0)
Ανοικτή συστράτευση στη βάρβαρη πολιτική (2011-08-31 00:00:00.0)
Πιέζει για επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων (2011-05-20 00:00:00.0)
Συκοφαντούν και εκβιάζουν (2010-02-03 00:00:00.0)
Στυλοβάτης της αντιλαϊκής στρατηγικής (2009-12-24 00:00:00.0)
«Διέξοδος» υπέρ του κεφαλαίου (2009-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ