Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ 2008
Ακόμη 652 εκατ. ευρώ για τη «Eurobank»

Στα 21,1 εκατ. ευρώ τα κέρδη της «Probank». Αύξηση κερδών και πωλήσεων για τη «REVOIL»

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε και στο 12μηνο του 2008 η υπερσυσώρευση κερδών από το τραπεζικό κεφάλαιο. Η συγκεκριμένη κατάσταση καταγράφεται και στους επίσημους ισολογισμούς που δημοσιεύονται αυτές τις μέρες, με τελευταίο δείγμα γραφής την «Eurobank» (όμιλος Λάτση) που για το 2008 απέσπασε καθαρά κέρδη που έφτασαν σε 652 εκατ. ευρώ!

Στην πραγματικότητα, η κερδοφορία τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Και αυτό γιατί και η συγκεκριμένη τράπεζα προχώρησε σε πολύ μεγάλες λογιστικές εγγραφές για πρόσθετες προβλέψεις που αφορούν σε τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους. Αυτά τα πρόσθετα κονδύλια που αναγράφονται στον ισολογισμό τους φτάνουν σε 240 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντας προς τα κάτω τη μάζα των εμφανιζόμενων κερδών. Με τον τρόπο αυτό έρχονται να θωρακίσουν τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων από το ενδεχόμενο να δυναμώσει παραπέρα η κρίση, οι αναταράξεις, η αδυναμία έγκαιρης αποπληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων από τους πελάτες τους.

Η τράπεζα του Ομίλου Λάτση μαζί με άλλες τράπεζες και συνολικά η Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχει πρωτοστατήσει στις αξιώσεις για την εξαγωγή μέρους των κρατικών ενισχύσεων (28 δισ. ευρώ) στην ευρύτερη ζωτική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στην επίσημη ανακοίνωση σημειώνουν πως η τράπεζα «συνεχίζει να συνδράμει στη σταθεροποίηση των οικονομιών της κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης», με άλλα λόγια την επιχειρηματική παρουσία των ίδιων και άλλων μερίδων της κεφαλαιοκρατίας που δραστηριοποιούνται στις αγορές αυτές.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό για το 2008 τα καθαρά κέρδη έφτασαν σε 652 εκατ. ευρώ (από 815 εκατ. ευρώ το 2007) με εμφανιζόμενη μείωση 20%.

  • Στα 21,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο 12μηνο του 2008 η μάζα τω κερδών (μετά από φόρους) για την Probank. Η συγκεκριμένη τράπεζα στη βάση της μοιρασιάς του κρατικού πακέτου με τα 28 δισ. ευρώ έχει πάρει εγγυήσεις ύψους 106 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς «να αποκλείει την περίπτωση ενεργούς συμμετοχής σε κινήσεις αναδιάρθρωσης», δηλαδή για περιπτώσεις συγχωνεύσεων - εξαγορών.
Η «REVOIL»

Ακόμη μία εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών, η «REVOIL», εμφάνισε κέρδη το 2008. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 1,46 εκατ. ευρώ, από 1,86 εκατ. ευρώ το 2007. Οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 572 εκατ. ευρώ, από 445,3 εκατ. ευρώ το 2007, αυξημένες κατά 28,4%. Τα μεικτά κέρδη εμφάνισαν αύξηση κατά 4% στα 20,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ έναντι 2,7 το 2007.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η μείωση των κερδών οφείλεται σε αύξηση των λειτουργικών εξόδων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται έξοδα φόρτωσης και διακίνησης, έξοδα προβολής, από τη λειτουργία του νέου στόλου βυτιοφόρων. Η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις σε βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης στα πρατήρια κατά 10,4% και διεύρυνε το συνολικό μερίδιό της στην αγορά πετρελαιοειδών στο 5,6%, διευρύνοντας και το δίκτυο πρατηρίων της που έφτασαν τα 410.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ