ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2000
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ
Δεν μπορεί να είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας

Τη θέση του αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην πολιτική ραδιοφωνικού φάσματος, εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης παρουσίασε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεση, στο όνομα της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας, που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Επόμενα βήματα στην πολιτική ραδιοφωνικού φάσματος». Στην εισηγητική ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η χρησιμοποίηση του ραδιοφωνικού φάσματος για τη μετάδοση σημάτων, προκάλεσε πραγματική επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες. Στις δεκαετίες που πέρασαν από τότε, αναπτύσσονται συνεχώς νέες εφαρμογές που κάνουν χρήση του ραδιοφωνικού φάσματος. Ετσι, από την απλή ασύρματη τηλεγραφία έχουμε φθάσει σήμερα στην ψηφιακή μετάδοση ήχου και εικόνας, στην πλοήγηση μέσω δορυφόρων και στην τρίτη γενιά κινητής τηλεφωνίας. Οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι η μόνη χρήση του ραδιοφωνικού φάσματος. Πέρα από τις εφαρμογές που στηρίζονται στην εκπομπή και λήψη ραδιοφωνικού σήματος, υπάρχουν και οι λεγόμενες παθητικές χρήσεις που έχουν να κάνουν με τη λήψη μόνο σημάτων που παράγονται από φυσικά φαινόμενα. Οι κυριότερες από αυτές είναι η ραδιοαστρονομία, που μελετάει τα φυσικά φαινόμενα πέρα από τον πλανήτη μας με βάση την εκπομπή τους στα ραδιοκύματα, και η παρατήρηση της Γης που αξιοποιεί το ραδιοφωνικό φάσμα.

Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας, αφού εκφράζει την ικανοποίησή της για την εργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβαίνει σε μια σειρά διαπιστώσεις και διατυπώνει ορισμένες αρχές. Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι το φάσμα είναι ζωτικός φυσικός πόρος εν ανεπαρκεία και ότι υπάρχει συνεχής αύξηση της ζήτησής του, τονίζει ότι η χρήση του θα πρέπει να γίνεται αποτελεσματικά, ώστε να εξυπηρετείται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο συμφέρον και να βοηθηθεί η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Από την πλευρά αυτή η Επιτροπή Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας, θεωρεί ότι η πολιτική για το φάσμα δε θα πρέπει να καθοδηγείται αποκλειστικά από την αγορά, αλλά ότι πρέπει να υπάρξει εξισορροπημένος συνδυασμός εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων της κοινωνίας όπως η έρευνα. Παραπέρα η Επιτροπή Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλιστεί ικανοποιητικός αριθμός συχνοτήτων για δημόσιες και ιδιωτικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, για ραδιο-ερασιτέχνες, για συστήματα πλοήγησης και για παθητικές χρήσεις όπως η ραδιοαστρονομία και η παρατήρηση της Γης. Επιπλέον, οι συχνότητες αυτές θα πρέπει να προστατευτούν από παράσιτα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επέστησε την προσοχή όλων των ευρωβουλευτών, στο κατά πόσον, για τη διάθεση των συχνοτήτων, θα πρέπει να υιοθετηθεί η αρχή των καθορισμένων πληρωμών για τη χρήση τους, η δημοπράτηση και η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς. Διευκρίνισε τη θέση του που είναι ότι η ραδιοσυχνότητα, αυτή καθ' αυτή, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας, κάτι που θα οδηγούσε σε διαχωρισμό την παραχώρηση της συχνότητας από τη χρήση για την οποία προορίζεται. Τόνισε ότι πρακτικές όπως η δημοπρασία και η δευτερογενής αγορά, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στην επικράτηση των ισχυρότερων οικονομικών συμφερόντων που θα μονοπωλήσουν την αγορά, και σημείωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της καταβολής μιας συνολικής πληρωμής για κάθε εμπορική υπηρεσία που χρησιμοποιεί το φάσμα.

Ο Κ. Αλυσανδράκης συνέχισε, ενημερώνοντας την Ολομέλεια ότι η Επιτροπή Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας δεν υιοθέτησε αυτή την άποψη και, χωρίς να τάσσεται συνολικά υπέρ της, θεωρεί ότι αυτή αρμόζει μόνο σε εμπορικές χρήσεις.

Καταλήγοντας επεσήμανε στους συναδέλφους του ότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοπράτησης ραδιοσυχνοτήτων για την κινητή τηλεφωνία τρίτης γενεάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνουν αφορμή για δεύτερες σκέψεις στο θέμα αυτό, διότι τα τεράστια ποσά που διατέθηκαν στη δημοπρασία, δε θα προέλθουν από τα κέρδη των εταιριών αλλά θα πληρωθούν από τους χρήστες. Πληροφορώντας το ακροατήριο ότι, στην περίπτωση αυτή, για να βγουν τα όσα πληρώθηκαν στη δημοπράτηση, κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί στο Η.Β. θα πρέπει να ξοδεύει κάθε χρόνο 400 λίρες σε τηλεφωνήματα, κάλεσε όλους τους βουλευτές να σκεφθούν τις συνέπειες που έχουν τέτοιες πρακτικές στον τελικό χρήστη.

Προς όφελος όλης της ανθρωπότητας η χρήση του Διαστήματος

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη, με θέμα «Για μια συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για το Διάστημα»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης παρουσίασε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεση, στο όνομα της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας, που βασίζεται στο έγγραφο εργασίας της Επιτροπής «Για μια συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για το Διάστημα». Στην εισηγητική του ομιλία επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου το 1957 από τη Σοβιετική Ενωση, σημάδεψε το ξεκίνημα της εξερεύνησης του Διαστήματος και ταυτόχρονα αποτέλεσε την αρχή μιας νέας εποχής για την ανθρωπότητα. Η δυνατότητα του ανθρώπου να εκτοξεύει διαστημικά οχήματα έχει επεκτείνει τα όριά μας πολύ πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης και μας πρόσφερε πληθώρα από νέες γνώσεις για το ηλιακό σύστημα, αλλά και για το σύμπαν ολόκληρο. Ταυτόχρονα έδωσε δυνατότητες για αρπακτικές εφαρμογές που έχουν αλλάξει τη ζωή μας. Η χρήση τεχνητών δορυφόρων στις τηλεπικοινωνίες, στην πρόγνωση καιρού, στην επισκόπηση της Γης, στην πλοήγηση, είναι τόσο εκτεταμένη που δύσκολα κανείς θα μπορούσε να σκεφθεί αυτές τις δραστηριότητες να συνεχίζουν χωρίς τη χρήση του Διαστήματος. Εξάλλου, οι υψηλές τεχνικές απαιτήσεις των διαστημικών συσκευών έγιναν αφορμή για τεράστια τεχνολογική πρόοδο που σταδιακά έχει μπει στην καθημερινή μας ζωή. Επιπλέον, το Διάστημα είχε πάντοτε μια στρατηγική σημασία, αφού όποιος ελέγχει το Διάστημα, ελέγχει ταυτόχρονα και τη Γη.

Το Διάστημα είναι ένας τομέας όπου η διεθνής συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στον ευρωπαϊκό χώρο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency, ESA), ανεξάρτητος οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 14 ευρωπαϊκές χώρες, 12 από τις οποίες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στη συνεργασία για την εξερεύνηση του Διαστήματος, στις διαστημικές εφαρμογές, όπως και στην ανάπτυξη της έρευνας από το Διάστημα.

Το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζητά μερικές πτυχές της διαστημικής πολιτικής της ΕΕ που αφορούν πρακτικές εφαρμογές, κυρίως στους τομείς τηλεπικοινωνιών, πλοήγησης και παρατήρησης της Γης, χωρίς να κλάνει αναφορά ούτε στην εξερεύνηση του Διαστήματος ούτε στη χρήση του για επιστημονική έρευνα. Από αυτή τη σκοπιά, η εμβέλεια του εγγράφου είναι κάπως περιορισμένη, επειδή μια συνολική πολιτική για το Διάστημα δε θα έπρεπε να καλύπτει μόνο τις πρακτικές εφαρμογές του.

Το ψήφισμα της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας εκφράζει έντονα την ευχή, το Διάστημα να χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς προς όφελος όλης της ανθρωπότητας. Παράλληλα, θεωρεί ότι η πολιτική για το Διάστημα δεν μπορεί να κυριαρχείται μόνο από την αγορά και ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τα οφέλη και τους κινδύνους από την εκμετάλλευση του Διαστήματος, όχι μόνο από τη σκοπιά των συμφερόντων της βιομηχανίας, αλλά επίσης και για την ευημερία όλων των ανθρώπων. Τονίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, την ανάγκη συμμετοχής όλων των κρατών - μελών στις διαστημικές δραστηριότητες, τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες και επισημαίνει ότι η ESA έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά και έχει παίξει ηγετικό ρόλο στην έρευνα και στις εφαρμογές του Διαστήματος τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο, όσο και παγκοσμίως.

Η Επιτροπή Βιομηχανίας χαιρετίζει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καθιερώσει πλαίσιο πολιτικής για τα μελλοντικά προγράμματα και τονίζει ότι αυτό θα πρέπει να αναπτυχθεί μετά από εκτενείς και σε βάθος διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών. Τάσσεται υπέρ της παραπέρα ανάπτυξης συστημάτων εκτόξευσης, υπέρ της ανάπτυξης νέων συστημάτων τηλεπικοινωνιών, επίσης υπέρ της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής συμμετοχής στο πρόγραμμα του Σταθμού Αλφα και επαναλαμβάνει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος δορυφορικής πλοήγησης, του γνωστού Galileo. Καλεί τέλος την Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική χρησιμοποίηση διαστημικών συστημάτων για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, προκειμένου να προστατεύει τη ζωή των πολιτών και τους φυσικούς πόρους, να εντοπίζει σε πρώιμο στάδιο και μάλιστα να αποτρέπει φυσικές ή τεχνητές καταστροφές».

ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση για τα ναρκωτικά

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και το ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Αγωνιστική ή εξαρτημένη στάση ζωής;» σήμερα Σάββατο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά της Πάτρας. Εισηγητές θα είναι η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ ενάντια στα ναρκωτικά, ο Ιορδάνης Δρακόπουλος, μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και ο Ηλίας Μιχαλαρέας, θεραπευτής στη θεραπευτική κοινότητα «18 Ανω», ενώ οι παρευρισκόμενοι θα έχουν δικαίωμα 7λεπτης παρέμβασης. Θα ακολουθήσει συναυλία από το νεανικό συγκρότημα «Φωνή Βοώντος».

ΕΣΗΕΑ
Διαμαρτύρεται για την επίθεση εναντίον της «AVRUPA»

Την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία της για τη «νέα επίθεση από όργανα του ψευδοκράτους του Ραούφ Ντενκτάς που υπέστη η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Avrupa", η οποία κυκλοφορεί στην κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό περιοχή της Βόρειας Κύπρου», εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Το ΔΣ της Ενωσης, με διαβήματά του προς τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τον υπουργό ΜΜΕ Τουρκίας και τον Ραούφ Ντενκτάς, ζητά να προστατευτεί η εφημερίδα, να της επιστραφούν τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κυκλοφορία της και να ισχύσουν στο τουρκοκατεχόμενο τμήμα της Κύπρου οι διεθνώς κατοχυρωμένες αρχές περί ελευθεροτυπίας, προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Τέλος, η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την ανησυχία της ακόμα και για τη ζωή των δημοσιογράφων της εν λόγω εφημερίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ