ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2000
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Σκόπιμες αυταπάτες για συλλογικές διαπραγματεύσεις

Απατηλή εικόνα για τις συμβάσεις, παραπομπή των διεκδικήσεων στις καλένδες, από την πλειοψηφία.. Κάλεσμα για πραγματικές διεκδικήσεις από την ΕΣΑΚ Δημοσίου

Η διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου της ΑΔΕΔΥ ήταν υποτίθεται το αντικείμενο της συζήτησης στο Γενικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χτες και της σύσκεψης με τις Ομοσπονδίες μέλη της ΑΔΕΔΥ, που έγινε προχτές το απόγευμα. Το πλαίσιο αιτημάτων που αποφασίστηκε τελικά με τις ψήφους της ΠΑΣΚ, βρίσκεται μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων και είναι ιδιαίτερα «χαλαρό» και ανοιχτό στις κυβερνητικές επιλογές, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί η πλαστή εικόνα ότι πλέον οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μετά το νόμο 2738/99. Ομως στο νόμο προβλέπεται η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης μόνο για επιμέρους θεσμικά ζητήματα, ενώ για τα κύρια ζητήματα μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά προβλέπει απλώς συλλογικές συμφωνίες, που θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να τις κάνει πράξη ή όχι. Σε αυτή την προσπάθεια πρωτοστάτησε η ΠΑΣΚ, ενώ στις συλλογικές... διαπραγματεύσεις που θα αφορούν το 2001 ουσιαστικά διέγραψε κάθε διεκδίκηση για το 2000 στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική λιτότητας του 2,5%.

Στο αποπροσανατολιστικό κλίμα συνέβαλαν τόσο η ΔΑΚΕ όσο και η «Αυτόνομη Παρέμβαση», οι οποίες βρήκαν μόνο «κενά» ή «προβλήματα» στο νόμο. Οι δύο αυτές παρατάξεις πρότειναν να διεκδικηθεί νέο μισθολόγιο, κάτι που απαιτεί ατέρμονες συζητήσεις και διαδικασίες και που συνειδητά ή μη, αλλά αντικειμενικά, παροπλίζει το συνδικαλιστικό κίνημα από το να διεκδικήσει άμεσα οικονομικά αιτήματα. Η ΔΑΚΕ προχώρησε παραπέρα, θέτοντας... αίτημα για την καθιέρωση «αντικειμενικών» δεικτών σύνδεσης του μισθού με την «ευδόκιμη υπηρεσία»! Η σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας είναι μια από τις αντεργατικές προτάσεις της κυβέρνησης που παρουσίασε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου.

Από πλευράς ΕΣΑΚ Δημοσίου, επισημάνθηκε πως με το νόμο προωθείται μια καρικατούρα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και καταγγέλθηκε η τακτική των άλλων παρατάξεων που χρησιμοποιούν σαν άλλοθι τις «Συλλογικές Συμβάσεις» του 2001 για να εγκαταλείψουν τις διεκδικήσεις του σήμερα. Υπογραμμίστηκε ότι η κυβερνητική πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις, χάρη της διατηρησιμότητας των δεικτών της ΟΝΕ, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου κατέθεσε στο Γενικό Συμβούλιο δυο προτάσεις, μία που αφορά το πλαίσιο αιτημάτων για το 2000 και ένα πλαίσιο πραγματικής Συλλογικής Σύμβασης για το 2001 που απειθαρχεί στο νόμο. Ειδικότερα, για το 2000, να διεκδικηθούν: Αυξήσεις 27%. Διπλασιασμός του οικογενειακού επιδόματος και χορήγησή του και στους δύο συζύγους. Αφορολόγητο όριο εισοδήματος 3,5 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων για τους εργαζόμενους και αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα υπερκέρδη του κεφαλαίου. Αύξηση των κρατικών δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Κατάργηση του αυταρχικού υπαλληλικού κώδικα και πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους δημόσιους υπαλλήλους. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων για το 2001 είναι σε άμεση συνάρτηση και συνέχεια με το προηγούμενο και αφορά αυξήσεις τριπλάσιες του προβλεπόμενου πληθωρισμού, απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, εφαρμογή 35ωρου - 5ήμερου με συνεχές 7ωρο κ.ά.

Με την επισήμανση πως η συγκεκριμένη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ δε θέλει και δεν μπορεί να προωθήσει αυτό το πλαίσιο διεκδικήσεων, η ΕΣΑΚ Δημοσίου θα το θέσει στους εργαζόμενους και στα πρωτοβάθμια σωματεία και θα πρωτοστατήσει για το συντονισμό της δράσης και την ανάπτυξη αγώνων από τα κάτω, για τη δημιουργία μετώπου πάλης και αντίστασης.

ΤΣΙΜΕΝΤΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ»
Νέος τραυματισμός στο «γκέτο»

Απαράδεκτες οι συνθήκες εργασίας, κατάγματα στα χέρια έπαθε ο χειριστής Χρ. Μαρίτσας

Ενα ακόμα εργατικό ατύχημα, το δεύτερο τους τελευταίους μήνες, συνέβη την Πέμπτη το απόγευμα, στο νταμάρι του Ευαγγέλου «Ασφαλτοτεχνική ΕΠΕ», στην περιοχή Τρουμπέτα στην Κέρκυρα, όταν έπεσαν όγκοι από πέτρες και τραυματίστηκε ο χειριστής της εταιρίας Χρ. Μαρίτσας.

Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν πιο σοβαρά από την πρώτη, καθώς ο εργαζόμενος έπαθε διπλό κάταγμα στα χέρια, ενώ είχε και άλλα χτυπήματα σε όλο σώμα. Η επιχείρηση του Ευαγγέλου κατέβαλλε, όπως και την προηγούμενη φορά, προσπάθειες απόκρυψης και αποσιώπησης του περιστατικού, για ευνόητους λόγους. Εν μέρει το κατάφερε, αφού αρκετά ΜΜΕ στην Κέρκυρα ελέγχονται από συνιδιοκτήτες στην ίδια περιοχή των νταμαριών και άλλων παραπλήσιων επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι τραγικές. Μόνο από τύχη ως τώρα έχουμε μόνο τραυματισμούς. Ενδεικτικό είναι ότι οι 40 εργαζόμενοι που δουλεύουν στην περιοχή, εργάζονται κάτω από κάθετο γκρεμό πάνω από 100 μέτρα μήκος και μεγαλύτερο από 500 μέτρα! Επίσης, σύμφωνα και με παλιότερες καταγγελίες εργαζομένων, το προσωπικό εργάζεται κάτω από πρωτοφανή εκβιασμό που εξασκείται από την πλευρά της εργοδοσίας. Εργάζονται ως και τις μεταμεσονύκτιες ώρες και με τις πιο αντίξοες συνθήκες εργασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις συμπληρώνουν μέχρι και 15 - 17 ώρες συνεχόμενης εργασίας. Ο τραυματίας τόσες ώρες δούλευε...

Παράλληλα, ο εργοδότης δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων, τους κατατρομοκρατεί για να μη συμμετέχουν σε εργατικά σωματεία και δεν πληρώνει με τις προβλεπόμενες συμβάσεις, ενώ καθυστερεί τις πληρωμές απαράδεκτα. Αυτή τη στιγμή οφείλει σε όλους τους εργαζόμενους άδειες και επιδόματα 3 - 5 ετών, καθώς και τη μισθοδοσία του Απρίλη! Οσον αφορά τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται, τόσο από την Επιθεώρηση Εργασίας όσο και από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, είναι «πολυτέλειες» και ουσιαστικά για τα μάτια του κόσμου!

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εγκρίθηκε η συμφωνία ντροπής

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ εξουσιοδότησε για την υπογραφή της

Ολοκληρώθηκε και τυπικά χτες το «έγκλημα» στις αυξήσεις μισθών των εργαζομένων από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που ενέκριναν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής τη συμφωνία της διαπραγματευτικής ομάδας με τους εργοδότες για τη νέα διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. οι σύμβουλοι της ΔΑΣ άσκησαν έντονη κριτική για το περιεχόμενο της σύμβασης και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα για ουσιαστικές διεκδικήσεις μέσα από πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ.

Σε ένα «στημένο παιχνίδι», πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και εργοδότες, με τη συνεισφορά της κυβέρνησης, συμφώνησαν σε μια νέα διετή ΕΓΣΣΕ ενταγμένη στα πλαίσια της ΟΝΕ. Η νέα Εθνική Σύμβαση δίνει αυξήσεις «ψίχουλα» στους εργαζόμενους, υπονομεύοντας παράλληλα τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Στην ουσία συρρικνώνει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων, σε αντίθεση με τους εργοδότες, που θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες, αποφασίστηκε να δοθεί ονομαστική αύξηση 3,5% το 2000 σε δυο δόσεις. Το πρώτο εξάμηνο θα δοθεί 2% και 1,5% το δεύτερο. Ουσιαστικά, η αύξηση είναι μόλις 2,8%! Το 2001 θα δοθεί αύξηση 1,8% το πρώτο εξάμηνο και 1,5% το δεύτερο, συνολικά 2,6%και εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό! Στη συνάντηση συμφωνήθηκε σε περίπτωση που ο μέσος πληθωρισμός υπερβεί τις προβλέψεις και δε δίνει αύξηση τουλάχιστον... 1%, τότε η υπέρβαση του πληθωρισμού θα δοθεί στους εργαζόμενους στο τέλος του 2001.

Με τις νέες αυξήσεις το κατώτερο μεροκάματο καθορίζεται στις 6.740 δραχμές μεικτά και ο μισθός στις 150.600 δραχμές. Η σύμβαση θα υπογραφεί την Τρίτη στη ΓΣΕΕ.

Σοβαρός τραυματισμός οικοδόμου

Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στο «Ασκληπιείο» Βούλας ο 36χρονος οικοδόμος Παύλος Χατζής, ο οποίος έπεσε από τον έβδομο όροφο οικοδομής, στην οδό Αθηνάς 16 στην Καλλιθέα, χτες το πρωί. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το ατύχημα έγινε μόλις ξεκίνησε να εργάζεται στο φωταγωγό της οικοδομής. Ο οικοδόμος βρέθηκε από τον έβδομο στο δεύτερο όροφο, αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς, έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Από την Αστυνομία αναζητείται ο πολιτικός μηχανικός και οι υπεύθυνοι του έργου.

Πυρκαγιά σε πλοίο

Πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκδηλώθηκε στο φορτηγό πλοίο «EVELYN» χτες το πρωί και ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 130 ναυτικά μίλια ανατολικά του Αντεν Υεμένης. Τα 19 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και τρεις Ελληνες, εγκατέλειψαν το πλοίο, επιβιβάστηκαν σε σωσίβιες λέμβους και περισυνελέγησαν σώα από παραπλέον γαλλικό πλοίο.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Ρωσία για Μαλαισία με φορτίο λίπασμα. Τα ονόματα των τριών Ελλήνων ναυτικών είναι: Ανδρέας Φραγκούλης, 62 ετών, πλοίαρχος, Γεώργιος Γεωργούλης, 40 ετών, Α` μηχανικός και Γεράσιμος Παγουλάτος, 52 ετών, Β` μηχανικός.

Πρόστιμο σε πράκτορα

Πρόστιμο τεσσάρων εκατομμυρίων δραχμών επέβαλε το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας στον ναυτικό πράκτορα Α. Κάβουρα, γιατί στις 3 Μάη συνελήφθη επ' αυτοφώρω να έχει λάβει προσημειωμένα χαρτονομίσματα ποσού 100.000 δραχμών από ναυτικό, προκειμένου να μεσολαβήσει, για να τον ναυτολογήσει στο φορτηγό πλοίο «EVA S».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ