ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Φρενάρει» την εφαρμογή της οδηγίας 89/48

Δημοσιεύτηκε και επίσημα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48. Με αφορμή την επεξεργασία προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Παιδείας για την «αναγνώριση διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» στους πτυχιούχους κοινοτικών πανεπιστημίων, οι δικαστές του ΣτΕ «πάγωσαν» την εφαρμογή σχετικού προεδρικού διατάγματος, που αποτελεί αντιγραφή της κοινοτικής οδηγίας 89/48.

Η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει έντονα την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία 89/48, πράγμα που θα άνοιγε την πόρτα στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ συνέπειά της θα ήταν επίσης η ισοπέδωση των πτυχίων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε επίπεδα ΙΕΚ και το τσάκισμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων με την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος. Να υπενθυμίσουμε ότι σε κυβερνητική σύσκεψη λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές η κυβέρνηση είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες στην κοινοτική οδηγία.

Η απόφαση του Ε΄ Τμήματος (πρακτικό 194/2000) «φρενάρει» τη δυνατότητα αναγνώρισης πτυχίων, σε όσους πήραν πτυχίο ΑΕΙ σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν φοίτησαν σε παραρτήματα των γνωστών κολεγίων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΣτΕ η φοίτηση αυτή είναι αντίθετη με τον κρατικό χαρακτήρα των ΑΕΙ που επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας μας. Ετσι, η αρμόδια επιτροπή που θα αναγνωρίζει τα πτυχία τους θα ζητάει επιπλέον σπουδές και συμπληρωματική άσκηση.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που προβλέπει την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 89/48/ΕΟΚ κρίθηκε μεν νόμιμο από το ΣτΕ, ωστόσο γίνονται πολλές παρατηρήσεις και θα πρέπει να διορθωθεί σε αρκετά σημεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, όταν θα ξανακατατεθεί για επεξεργασία.

Η απόφαση του δικαστηρίου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστούν ως ισότιμα των ΑΕΙ κοινοτικά πτυχία που αποκτήθηκαν ύστερα από ένα τμήμα σπουδών και σε παράρτημα ξένου ΑΕΙ και ΤΕΙ που λειτουργεί στη χώρα μας, γιατί κάτι τέτοιο καταστρατηγεί το Σύνταγμα της χώρας μας.

Παράλληλα, το ΣτΕ ζητάει να υπογραφεί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος απ' όλους τους υπουργούς, γιατί θα καλύπτει οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο της αρμοδιότητας κάθε υπουργείου, ενώ παράλληλα ζητάει να διευκρινίζεται από το προεδρικό διάταγμα για ποια επαγγέλματα θα ισχύουν οι ρυθμίσεις του.

Αντίθετη άποψη είχε ο σύμβουλος επικρατείας Στ. Σαρηβαλάσης, ο οποίος υποστήριξε ότι ναι μεν απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία στην Ελλάδα πανεπιστημίων (ΑΕΙ) από ιδιώτες, δεν προκύπτει όμως ότι «απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ανωτάτων σχολών που έχουν την έδρα τους στην αλλοδαπή και που είναι ομοταγή των ελληνικών ΑΕΙ και παρέχουν τίτλους ισότιμους».

Στο παιχνίδι του «διαλόγου» και το ΔΣ της ΔΟΕ

Στο παιχνίδι του «διαλόγου» για την καλύτερη εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής φαίνεται ότι μπαίνει και το ΔΣ της ΔΟΕ, μετά την ΟΛΜΕ. Χτες, σε συνεδρίασή του ΔΣ της ΔΟΕ, η πλειοψηφία ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ αποφάσισαν να ζητήσουν σε χτεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει διορισμό όλων των αναπληρωτών ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το έτος 1999-2000. Ομως, ούτε καν αυτό το αίτημα δε δέχτηκε το υπουργείο Παιδείας εμμένοντας στο να μεταφέρει τις θέσεις στον επόμενο διαγωνισμό.

Στη χτεσινή συνάντηση αποφασίστηκε να συμμετάσχει μόνο το προεδρείο της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) γεγονός που καταγγέλλει η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ τονίζοντας ότι στόχος είναι να μην ακουστούν φωνές διαφωνίας με αυτή την πολιτική.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ ζήτησε ενεργοποίηση της επετηρίδας και διορισμούς κατά 100% από αυτή, ως μόνη λύση στο αδιέξοδο. Πρότεινε η ΔΟΕ να συμμετάσχει στο σημερινό συλλαλητήριο των αδιορίστων και επίσης κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 26 Μάη, προτάσεις που απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία. Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας, που παύει να χρησιμοποιεί τον όρο επετηρίδα και δείχνει να θεωρεί δεδομένους τους νόμους 2525 και 2640 και που προσπαθεί να δώσει λύση στην αδιοριστία με δημιουργία νέων επετηρίδων αναπληρωτών, ανταποκρινόμενη σε συντεχνιακές λογικές.

Οι εκπαιδευτικοί, τονίζει η ΔΕΕ, γνωρίζουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από συναινετικούς διαλόγους και στο πλαίσιο της συντηρητικής καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Η μόνη ελπίδα, τονίζει η ΔΕΕ, είναι η ανάπτυξη των αγώνων, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια άλλη φιλολαϊκή εκπαιδευτική πολιτική. Βάση της οποιασδήποτε συσπείρωσης, για τη ΔΕΕ, πρέπει να αποτελούν τα αιτήματα για κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, διατήρηση της επετηρίδας και για μαζικούς διορισμούς από αυτή, όχι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή κ.ά.

ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Με κεντρικά αιτήματα μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα και κατάργηση της μεταρρύθμισης, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν σήμερα στις 7 το απόγευμα συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.

Οπως δήλωσαν χτες εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας ανέβαλε το διαγωνισμό για το Σεπτέμβρη προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις, κάτι που όπως τόνισαν δε θα γίνει. Τόνισαν επίσης ότι σε μία στιγμή που κρίνονται δύο σημαντικά για τους αδιορίστους θέματα - ο τρόπος και ο αριθμός διορισμών - το υπουργείο Παιδείας δεν έχει συναντηθεί με την Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών. Είπαν μάλιστα ότι ο νέος υπουργός ακολουθεί πιστά την αντιεκπαιδευτική πολιτική και ο περιβόητος διάλογος είναι «ακροάσεις» αιτημάτων.

Οι εκπρόσωποι των αδιορίστων αναφέρθηκαν επίσης στις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι οι αναπληρωτές μετατρέπονται σε καθεστώς και αν πέρσι ήταν 15.000, φέτος θα πολλαπλασιαστούν, κάτι που καμία επικοινωνιακή πολιτική, όπως είπαν, δε θα αλλάξει. Είπαν επίσης ότι με το διαγωνισμό δεν αντιμετωπίζεται η εκρηκτική ανεργία των εκπαιδευτικών και με τα πρόσθετα κριτήρια (βαθμός, μεταπτυχιακά) υποβαθμίζονται περαιτέρω τα πτυχία.

Στη σημερινή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας θα συμμετάσχουν και σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» και η Συντονιστική Επιτροπή Αδιορίστων Εκπαιδευτικών του Συλλόγου καλούν για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, με αιτήματα κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, μαζικούς διορισμούς μόνο από την επετηρίδα, κατάργηση του διαγωνισμού, ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο και αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού.

  • Συλλαλητήριο με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνουν σήμερα στις 11 το πρωί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν

«Ας τους αποδείξουμε ότι δεν είμαστε σπουδαστές β` και γ` κατηγορίας. Εχουμε δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή και τα διεκδικούμε». Και η πιο «ζωντανή» απόδειξη σε όλα τα παραπάνω είναι οι πρώτες εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, οι οποίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 29 Μάη και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 31 Μάη. Ο Σύλλογος καλεί τους σπουδαστές να ενισχύσουν και να δυναμώσουν όχι μόνο με την ψήφο, αλλά και με τη συμμετοχή τους στο Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο το Σύλλογο.

Το πάγωμα των διδάκτρων, με προοπτική την κατάργησή τους, η διανομή δωρεάν και σύγχρονων βιβλίων, η κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών των σπουδαστών, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στη Γενική συνέλευση που έγινε το περασμένο Σάββατο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου. Ενα από τα πρώτα βήματα που έχει ξεκινήσει να κάνει η προσωρινή επιτροπή του Συλλόγου, ο οποίος συγκροτήθηκε από την ανάγκη των σπουδαστών να δρουν και να διεκδικούν συλλογικά, είναι η υπογραφή όλων των σπουδαστών στο αίτημα για δημόσια και δωρεάν ειδίκευση, την κατάργηση των διδάκτρων και χορήγηση δωρεάν βιβλίων. Οι υπογραφές πρόκειται να κατατεθούν στη Διεύθυνση του ΟΕΕΚ, έτσι ώστε να αποδειχθεί, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του Συλλόγου, πως «όλα αυτά που βιώνουμε μέσα στις σχολές είναι μια κατάσταση αναστρέψιμη και εμείς είμαστε αυτοί που θα την αναστρέψουμε».

Για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών ο Σύλλογος Σπουδαστών θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 27 Μάη, στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Κάνιγγος 27).

ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Προσφυγή στο ΣτΕ από παλιούς απόφοιτους

Από το «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα περάσει και ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς 301 απόφοιτοι λυκείων, που δίνουν εξετάσεις με το παλιό σύστημα, προσέφυγαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Παιδείας με την οποία καθορίζεται το ποσοστό εισαγωγής τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 2817/2000), οι απόφοιτοι λυκείων που αποφοίτησαν πριν από το 2000 θα μπαίνουν στα ΑΕΙ σε ποσοστό που θα καθορίζει ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Για τη φετινή χρονιά η απόφαση του υπουργού Παιδείας προβλέπει να εισαχθούν 22.000 επί συνόλου 85.000 αποφοίτων, δηλαδή ποσοστό 26%.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο νόμος 2817/2000 είναι αντίθετος με τις συνταγματικές επιταγές για ισότιμη συμμετοχή και ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, αναφέρουν ότι και αν ακόμη ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, θα έπρεπε να παραχωρηθούν στους απόφοιτους της «παλαιάς φουρνιάς» 38.250 θέσεις, δηλαδή ποσοστό 45%.

Τέλος, ισχυρίζονται ότι παραβιάστηκε και η συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη, επειδή η νομοθετική μεταβολή έγινε αιφνιδίως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ