ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΥΠΕΘΟ
Ευλόγησε τις «θεραπείες - σοκ»!

Την εκδήλωση κοινωνικών αντιδράσεων στις βάρβαρες πολιτικές προσαρμογής στη μετα-ΟΝΕ εποχή φοβάται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

 

Την επαναβεβαίωση στην εφαρμογή των βαθιά αντιδραστικών πολιτικών για τα λαϊκά στρώματα, που συνεπάγεται η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ, γνωστών και ως «θεραπείες - σοκ», διατύπωσε και πάλι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Στη σύσκεψη, η οποία εγκαινιάζει έναν κύκλο επαφών του πρωθυπουργού σε διάφορα υπουργεία, συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων κλπ. Από τις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τις κυβερνητικές θέσεις, για ταχύρυθμη εφαρμογή του συνολικού πλαισίου των αντιλαϊκών πολιτικών, που αφορούν την προώθηση των «διαρθρωτικών» αλλαγών, την παράδοση δηλαδή μεγάλων κερδοφόρων τμημάτων του δημοσίου στα ιδιωτικά συμφέροντα, τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας, την «απελευθέρωση» - επί της ουσίας παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο - των χιλιάδων «κλειστών» επαγγελμάτων και την πριμοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων μέσα από τις επενδύσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Και επειδή το φορτίο των αντιλαϊκών πολιτικών είναι αρκετά βαρύ για τα λαϊκά στρώματα και ο φόβος εκδήλωσης λαϊκών αντιδράσεων είναι πάντα έκδηλος στα κυβερνητικά επιτελεία, ο πρωθυπουργός, στο σημείο που αναφέρθηκε στην προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών», τις οποίες εξειδίκευσε σε ιδιωτικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις, από τη μία επισήμανε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς δισταγμούς» ενώ από την άλλη σημείωσε ότι αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν «χωρίς να υπάρξουν κοινωνικά προβλήματα». Στα πλαίσια αυτά και σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των προς εκποίηση ΔΕΚΟ, χωρίς να κάνει βέβαια καμία έκπτωση από την ουσία των προωθούμενων αντιλαϊκών πολιτικών, επιδόθηκε σε λεκτικούς ακροβατισμούς. Σε σχετική ερώτηση για το αν πάμε σε αλλαγή του status quo στο δημόσιο τομέα και αν προτίθεται η κυβέρνηση να πωλήσει σε ιδιώτες το 51% των μετοχών της ΔΕΗ και του ΟΤΕ απάντησε ότι «για το θέμα του 51% η γενική αρχή μας είναι ότι το δημόσιο διατηρεί τη δυνατότητα ελέγχου της επιχείρησης. Τώρα μπορούμε με τον ένα η άλλο τρόπο, να εξετάσουμε πώς τίθεται το θέμα του 49%-51%». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι η κυβέρνηση εξετάζει να πωλήσει το 51% των μετοχών στους ιδιώτες, ενώ από την άλλη μίλησε για δημόσιο έλεγχο των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων...

Ο πρωθυπουργός απέφυγε με επιμέλεια το σκόπελο αιχμηρών σημείων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, και, εκτός από τα σημεία εκείνα που δεν μπορούσε να αποσιωπήσει (διαρθρωτικές αλλαγές), επιδίωξε να παρουσιάσει μια εικόνα ειδυλλιακή και ωραιοποιημένη. Ετσι, απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα της εισοδηματικής πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση, αν και οι διάφορες εκθέσεις που κατακλύζουν τη χώρα, έχουν κοινό παρονομαστή τη συνέχιση των πολιτικών εισοδηματικής λιτότητας, όχι μόνο για το 2001 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Δεν αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα των απολύσεων προσωπικού των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, «προτάσεις» τις οποίες εισηγούνται οι διάφοροι σύμβουλοι» ιδιωτικοποιήσεων που έχει προσλάβει και πληρώνει η κυβέρνηση. Δεν αναφέρθηκε επίσης στις «μεταρρυθμίσεις» του ασφαλιστικού συστήματος, τις οποίες έχει δεσμευτεί να προωθήσει η κυβέρνηση.

Γενικώς, με τις δηλώσεις του επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, για την κόλαση που θα ακολουθήσει στη μετα-ΟΝΕ εποχή, με προφανή το φόβο της εκδήλωσης λαϊκών αντιδράσεων, αμφισβήτησης πλευρών ή και του συνόλου της ακολουθούμενης πολιτικής.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Στις 10 δραχμές οι ανατιμήσεις

Τεράστιες οι αυξήσεις τιμών τους τελευταίους μήνες

Κατά 10 δρχ. το λίτρο αναμένεται να αυξηθούν από σήμερα οι τιμές των βενζινών για πέμπτη συνεχόμενη βδομάδα. Η κυβέρνηση, που με την πολιτική της απελευθέρωσης των τιμών και της ιδιωτικοποίησης των κρατικών διυλιστηρίων έχει χάσει τις δυνατότητες παρέμβασης στην αγορά, μπροστά στις συνεχιζόμενες αυξήσεις και τις πιέσεις που δέχεται ο πληθωρισμός, είχε χτες επαφές με εκπροσώπους της αγοράς πετρελαιοειδών επιδιώκοντας... συγκράτηση των ανατιμήσεων. Οπως προκύπτει από χτεσινοβραδινές δηλώσεις υπήρξε συμφωνία με τα διυλιστήρια και τις εταιρίες να απορροφήσουν ένα μέρος της δραχμικής αύξησης και συγκεκριμένα 3 - 3,5 δρχ. και 1 δραχμή αντίστοιχα, προκειμένου η σημερινή ανατίμηση να μην ξεπεράσει τις 10 δραχμές το λίτρο.

Στο μεταξύ, χτες η διεθνής τιμής του αργού πετρελαίου κινούνταν γύρω στα 28 δολάρια το βαρέλι, ενώ η ισοτιμία του δολαρίου ήταν 373,6 δραχμές. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι οι ανατιμήσεις θα έπρεπε να κυμανθούν στις 13 - 14 δρχ. το λίτρο.

Είχαν προηγηθεί το πρωί αλλεπάλληλες επαφές εκπροσώπων της κυβέρνησης με τα διυλιστήρια και τις εταιρίες πετρελαιοειδών, οι οποίοι αρχικά αρνούνταν επίμονα να δεχτούν τον όποιο περιορισμό στις νέες τιμές.

Από πέρσι μέχρι φέτος οι τιμές των βενζινών έχουν αυξηθεί επισήμως, δηλαδή με βάση τις «ενδεικτικές τιμές» που καταρτίζει το υπουργείο Ανάπτυξης κατά 66 δρχ. το λίτρο, ενώ από αυτές οι 46 δρχ. έχουν επιβληθεί από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, στις 26 του Μάη πέρσι η «ενδεικτική τιμή» λιανικής πώλησης της βενζίνης σούπερ ήταν 208,1 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης 201,8 δρχ. για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης, ενώ για τις περιοχές της Α΄ ζώνης με 18% ΦΠΑ ήταν 218 για τη σούπερ και 201,7 δρχ. για την αμόλυβδη. Οι αντίστοιχες τιμές στις 5 Γενάρη 2000 ήταν 227,8 και 210,8 δρχ. για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης και 237,7 και 220,7 δρχ. για τις περιοχές της Γ΄ ζώνης με 18% ΦΠΑ. Ενώ, συνυπολογίζοντας τις νέες σημερινές αυξήσεις στις 10 δρχ. το λίτρο για τις βενζίνες, οι «ενδεικτικές τιμές» διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 275,3 και 258,7 δρχ. για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε 285,2 και 268,6 δρχ. για τη Γ΄ ζώνη όπου υπάρχει 18% ΦΠΑ.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Δικάζονται σήμερα 12 αγρότες

Στο «αγροτοδικείο» της Χαλκίδας οδηγούνται σήμερα για να δικαστούν 12 αγωνιστές αγρότες από τη Βορειοκεντρική Εύβοια, με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 1997.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες της πληττόμενης από την ανεργία περιοχής Μαντουδίου δικάζονται σήμερα γιατί, μη έχοντας άλλη διέξοδο, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και «τόλμησαν» μέσα από αυτές να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους και την παραμονή στη γη τους, κόντρα σε μια αντιαγροτική πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική καταστολής κατά του μαζικού λαϊκού κινήματος και κάθε φωνής αντίστασης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την τρομοκράτηση των αγροτών με την παραπομπή τους σε στημένα "αγροτοδικεία", επειδή τόλμησαν να αγωνιστούν κατά των αντιαγροτικών επιλογών της, της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου που επιδιώκουν το ξεκλήρισμά τους». Και καταλήγει: «Η αντιαγροτική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "σπέρνει ανέμους" και να είναι σίγουρη ότι "θα θερίσει θύελλες"».

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Εκβιάζουν για αυξήσεις

Για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και «απελευθέρωση» της τιμολόγησης των εισαγομένων εκβιάζουν οι φαρμακοβιομήχανοι, απειλώντας με διακοπή της χορήγησης φαρμάκων στα νοσοκομεία και επικαλούμενοι την άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, οι φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν ότι η άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων, καθώς οι πρώτες ύλες τιμολογούνται σε δολάρια, καθώς και των εισαγομένων. Επικαλούμενοι, δε, την ΕΕ, επιχειρούν να στρώσουν το έδαφος για «απελευθέρωση» της τιμολόγησης των εισαγομένων. Οπως οι ίδιοι λένε, η ΕΕ είναι αυτή που πιέζει για «απελευθέρωση», ενώ σύμφωνα με τους ίδιους η ΕΕ πιέζει και για τήρηση των προθεσμιών για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων και «απειλεί με παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Μέσα σε όλη την επιχειρηματολογία τους, για να γίνουν ακόμα πιο πειστικοί, οι φαρμακοβιομήχανοι επικαλούνται τα χρέη των νοσοκομείων, υποστηρίζοντας ότι ήδη κάποιες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ειδοποιούν τα νοσοκομεία ότι διακόπτουν την προμήθεια φαρμάκων.

ΣΟΦΤΕΞ
Αύριο 24ωρη απεργία

Σε νέα εικοσιτετράωρη απεργία κατέρχονται αύριο οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ στο εργοστάσιο της Αθήνας και του Μεγάλου Πεύκου, αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις των Αμερικανών ιδιοκτητών της επιχείρησης για συρρίκνωση της εταιρίας, μείωση του προσωπικού και αφαίρεση μιας σειράς εργασιακών δικαιωμάτων. Στα πλαίσια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΣΟΦΤΕΞ στο Βοτανικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ