Τετάρτη 24 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΥΠΕΘΟ
Ευλόγησε τις «θεραπείες - σοκ»!

Την εκδήλωση κοινωνικών αντιδράσεων στις βάρβαρες πολιτικές προσαρμογής στη μετα-ΟΝΕ εποχή φοβάται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

 

Την επαναβεβαίωση στην εφαρμογή των βαθιά αντιδραστικών πολιτικών για τα λαϊκά στρώματα, που συνεπάγεται η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ, γνωστών και ως «θεραπείες - σοκ», διατύπωσε και πάλι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Στη σύσκεψη, η οποία εγκαινιάζει έναν κύκλο επαφών του πρωθυπουργού σε διάφορα υπουργεία, συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων κλπ. Από τις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τις κυβερνητικές θέσεις, για ταχύρυθμη εφαρμογή του συνολικού πλαισίου των αντιλαϊκών πολιτικών, που αφορούν την προώθηση των «διαρθρωτικών» αλλαγών, την παράδοση δηλαδή μεγάλων κερδοφόρων τμημάτων του δημοσίου στα ιδιωτικά συμφέροντα, τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας, την «απελευθέρωση» - επί της ουσίας παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο - των χιλιάδων «κλειστών» επαγγελμάτων και την πριμοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων μέσα από τις επενδύσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Και επειδή το φορτίο των αντιλαϊκών πολιτικών είναι αρκετά βαρύ για τα λαϊκά στρώματα και ο φόβος εκδήλωσης λαϊκών αντιδράσεων είναι πάντα έκδηλος στα κυβερνητικά επιτελεία, ο πρωθυπουργός, στο σημείο που αναφέρθηκε στην προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών», τις οποίες εξειδίκευσε σε ιδιωτικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις, από τη μία επισήμανε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς δισταγμούς» ενώ από την άλλη σημείωσε ότι αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν «χωρίς να υπάρξουν κοινωνικά προβλήματα». Στα πλαίσια αυτά και σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των προς εκποίηση ΔΕΚΟ, χωρίς να κάνει βέβαια καμία έκπτωση από την ουσία των προωθούμενων αντιλαϊκών πολιτικών, επιδόθηκε σε λεκτικούς ακροβατισμούς. Σε σχετική ερώτηση για το αν πάμε σε αλλαγή του status quo στο δημόσιο τομέα και αν προτίθεται η κυβέρνηση να πωλήσει σε ιδιώτες το 51% των μετοχών της ΔΕΗ και του ΟΤΕ απάντησε ότι «για το θέμα του 51% η γενική αρχή μας είναι ότι το δημόσιο διατηρεί τη δυνατότητα ελέγχου της επιχείρησης. Τώρα μπορούμε με τον ένα η άλλο τρόπο, να εξετάσουμε πώς τίθεται το θέμα του 49%-51%». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι η κυβέρνηση εξετάζει να πωλήσει το 51% των μετοχών στους ιδιώτες, ενώ από την άλλη μίλησε για δημόσιο έλεγχο των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων...

Ο πρωθυπουργός απέφυγε με επιμέλεια το σκόπελο αιχμηρών σημείων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, και, εκτός από τα σημεία εκείνα που δεν μπορούσε να αποσιωπήσει (διαρθρωτικές αλλαγές), επιδίωξε να παρουσιάσει μια εικόνα ειδυλλιακή και ωραιοποιημένη. Ετσι, απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα της εισοδηματικής πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση, αν και οι διάφορες εκθέσεις που κατακλύζουν τη χώρα, έχουν κοινό παρονομαστή τη συνέχιση των πολιτικών εισοδηματικής λιτότητας, όχι μόνο για το 2001 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Δεν αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα των απολύσεων προσωπικού των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, «προτάσεις» τις οποίες εισηγούνται οι διάφοροι σύμβουλοι» ιδιωτικοποιήσεων που έχει προσλάβει και πληρώνει η κυβέρνηση. Δεν αναφέρθηκε επίσης στις «μεταρρυθμίσεις» του ασφαλιστικού συστήματος, τις οποίες έχει δεσμευτεί να προωθήσει η κυβέρνηση.

Γενικώς, με τις δηλώσεις του επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, για την κόλαση που θα ακολουθήσει στη μετα-ΟΝΕ εποχή, με προφανή το φόβο της εκδήλωσης λαϊκών αντιδράσεων, αμφισβήτησης πλευρών ή και του συνόλου της ακολουθούμενης πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ