ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αιχμή η υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου

Για την Πέμπτη 1 Ιούνη ορίστηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στις οποίες θέτουν υποψηφιότητα τέσσερα σχήματα.

Το χαρακτήρα του «δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου», που θα παρέχει «δωρεάν εκπαίδευση ανώτατης στάθμης», υπερασπίζεται το σχήμα του υποψήφιου πρύτανη Κυριάκου Κιουλάφα από τη Νομική Σχολή, στο οποίο υποψήφιοι αντιπρυτάνεις είναι οι Κώστας Μακρόπουλος από τη Φυσικομαθηματική Σχολή και Θεοδόσης Πελεγρίνης από τη Φιλοσοφική σχολή.

Στη διακήρυξη αρχών «για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο», που έδωσε στη δημοσιότητα το σχήμα του Κ. Κιουλάφα, τονίζεται η θέληση των υποψηφίων να συμβάλουν «στη δημιουργία μιας ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, για να ξεπεραστούν οι διχαστικές καταστάσεις και αντιπαλότητες που έχουν εμφανιστεί στο χώρο της λεγόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ». Στο πλαίσιο θέσεων του σχήματος συμπεριλαμβάνεται επίσης η υπεράσπιση ενός ενιαίου και μοναδικού κύκλου προπτυχιακών σπουδών, «χωρίς την ύπαρξη παράπλευρων καταρτισιακών προγραμμάτων σπουδών επιλογής, τα οποία άλλωστε κρίθηκαν τελεσίδικα αντισυνταγματικά». Τονίζουν επίσης ότι είναι αντίθετοι με «την παροχή πανεπιστημιακών τίτλων με βάση την τριετή διάρκεια σπουδών» και την εγγραφή πτυχιούχων τριετούς διάρκειας σπουδών σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Στη διακήρυξη παρουσιάζονται ακόμα οι θέσεις του σχήματος για τα προβλήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, των φοιτητών και των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο και για το χαρακτήρα της έρευνας, η οποία θα πρέπει να διεξάγεται στους Τομείς και τα Τμήματα κι όχι σε άλλες ερευνητικές δομές. Δεσμεύονται ότι «θα αγωνιστούν για την ομαλή και δημοκρατική λειτουργία των ακαδημαϊκών και συλλογικών οργάνων» και ότι θα εγγυηθούν «το Πανεπιστήμιο ως χώρο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών με την αντίστοιχη κατοχύρωση και υπεράσπιση του ασύλου».

Την υποστήριξή της στο υποψήφιο πρυτανικό σχήμα του κ. Κιουλάφα έχει δηλώσει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, καθώς στις πρυτανικές εκλογές ψηφίζουν και εκπρόσωποι των φοιτητών, με βάση το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι παρατάξεις στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές.

Οι υπόλοιποι συνδυασμοί που θέτουν υποψηφιότητα στις πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου της Αθήνας είναι αυτός του Σωτ. Ράπτη από την Ιατρική ως υποψήφιου πρύτανη με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Εμμ. Φραγκούλη από τη Φυσικομαθηματική και Κ. Κρεμαλή από τη Νομική, ο συνδυασμός του γνωστού καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Α. Κουτσελίνη και Κ. Δερμιτζάκη και ο συνδυασμός του κ. Σ. Φλογαΐτη από τη Νομική, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Δ. Κελέκη από την Ιατρική και Δ. Ασημακόπουλο από τη Φυσικομαθηματική.

Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας

Την Τετάρτη 31 Μάη πραγματοποιούνται οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Στις εκλογές παίρνει μέρος το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» με υποψήφιο πρύτανη τον Νίκο Ασπράγκαθο, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Μηχανολόγων και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον Λευτέρη Κυρούση, καθηγητή στο τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και την Ρώνη Αγγελάτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ιατρικής. Θα συμμετάσχουν επίσης άλλα δύο ψηφοδέλτια. Το ένα με επικεφαλής τον Ν. Ζούμπο, ο οποίος ήταν αντιπρύτανης του απερχόμενου πρύτανη Στ. Αλαχιώτη, και το δεύτερο με επικεφαλής τον Χ. Χατζηθεοδώρου.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Μάη απολογιστική παρουσίαση της δράσης του απερχόμενου πρύτανη, ενώ στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Οι μαθητές δεν μπαίνουν στο γύψο»

Καλεί σε δυναμική απάντηση στα νέα μαθητοδικεία που στήνονται στις 5 και 22 Ιούνη

Η επίθεση στο μαθητικό κίνημα, με τη μορφή των μαθητοδικείων που στήνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, συνεχίζεται. Μετά την παραπομπή σε δίκη και την καταδίκη των μαθητών στη Λευκάδα, σειρά έχουν 19 μαθητές από τον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, παραπέμπονται σε δίκη 19 μαθητές από το 1ο και 5ο ΤΕΕ και την 1η ΤΕΣ (σχολικό συγκρότημα της ΣΚΥΠ) του Πειραιά. Οι δίκες έχουν οριστεί κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου για τις 5 Ιούνη (για τους ανήλικους μαθητές) και στις 22 Ιούνη (για τους ενήλικες).

«Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2000 και την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει τους μαθητές με τις ψευτοαλλαγές στην ύλη των εξετάσεων, συνεχίζει πιο έντονα να ακολουθεί τη γνωστή μέθοδο τρομοκρατίας του μαθητικού κινήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, ενώ αναφέρει τα τεστ δεξιοτήτων που ανέβαλε ο υπουργός Παιδείας, την αλλαγή της ημερομηνίας των εξετάσεων, τη δήθεν μείωση της ύλης, αλλά και τα 12 σχολεία που δε θα εξεταστούν σε δύο μαθήματα.

«Ομως ο λαλίστατος νέος υπουργός ξεχνά να μιλήσει για τις φασιστικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ξέθαψε η κυβέρνηση από τον καιρό της χούντας. Ξεχνά να μιλήσει για τις αποβολές και τις αλλαγές σχολικού περιβάλλοντος και τις διώξεις ενάντια σε πρωτοπόρους μαθητές, ενάντια σε όλο το μαθητικό κίνημα», επισημαίνει το Συντονιστικό.

Οι μαθητές του Πειραιά δηλώνουν ότι «η απάντησή μας και τώρα θα είναι δυναμική» και προειδοποιούν ότι οι μαθητές δεν τρομοκρατούνται, δεν μπαίνουν στο γύψο. Αγωνίζονται για ίση μόρφωση για όλους, παλεύουν για την κατάργηση των Ν. 2525/97 και 2640/98, διεκδικώντας Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό, δημόσιο, δωρεάν σχολείο για όλους.

Το Συντονιστικό καλεί τα 5μελή, 15μελή, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους καθηγητές, τα Σωματεία του Πειραιά όλοι μαζί να απαντήσουν στη νέα επίθεση κατά του μαθητικού κινήματος. «Ολοι μαζί να δώσουμε και αυτή τη μάχη», τονίζει.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Οι γονείς ζητούν λύση στο στεγαστικό πρόβλημα

Εκατοντάδες γονείς και μαθητές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας την Τρίτη 23 του Μάη, με σύνθημα «όχι άλλη κοροϊδία - θέλουμε σχολεία».

Η συγκέντρωση και πορεία διοργανώθηκε από την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ελευσίνας και τους Συλλόγους Γονέων του 1ου, 2ου, 6ου, 8ου και Ειδικού Σχολείου Ελευσίνας. Ηταν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για την αδιαφορία της κυβέρνησης, του ΟΣΚ και όλων των αρμοδίων να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το σεισμό.

Το 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία χαρακτηρίστηκαν ως Δ (ίσως να μπορεί να επισκευαστεί) και Στ' (άμεσα κατεδαφιστέο) και το θέμα παραπέμφθηκε σε επιστημονική επιτροπή η οποία επρόκειτο να εκδώσει πόρισμα για το τι πρόκειται να γίνει. Το 1ο Δημοτικό συστεγάζεται με το 8ο Δημοτικό και το Ειδικό Σχολείο και πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε κρούσμα μηνιγγίτιδας. Το δε, 2ο μαζί με το 6ο, σε νοικιασμένο και ακατάλληλο κτίριο.

Εννέα μήνες μετά το σεισμό, δεν υπάρχει καμία απάντηση για το τι πρόκειται να γίνει, ενδεικτικό δε, είναι ότι στη συγκέντρωση, ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας είπε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει πια καμιά αρμοδιότητα και προέτρεψε τους γονείς να ψάξουν για κατάλληλα κτίρια για ενοικίαση.

Ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής αποφάσισε να κάνει στάσεις εργασίας για το πρόβλημα, ενώ οι γονείς είναι αποφασισμένοι και για περαιτέρω ενέργειες.

Εγκαίνια της βιβλιοθήκης του ΕΜΠ

Τα εγκαίνια της κεντρικής βιβλιοθήκης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, του υπουργού Παιδείας, Π. Ευθυμίου, και του πρύτανη του Ιδρύματος, Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου. Η βιβλιοθήκη, η αναβάθμιση της οποίας ήταν ανάγκη για την ακαδημαϊκή κοινότητα εδώ και χρόνια, στεγάζεται σε ένα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτίριο, περιλαμβάνει στις διάφορες αίθουσές της 220.000 τόμους βιβλίων και 110.000 τόμους περιοδικών, ενώ διαθέσιμη είναι και η ψηφιακή μορφή. Ο πρύτανης του ΕΜΠ αναφέρθηκε στην αξία της βιβλιοθήκης και έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στην εξέλιξή της. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Διαπιστώνοντας την ανάγκη εξυπηρέτησης ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού διδασκόμενων, διδασκόντων και ερευνητών και υπό την πίεση της τεράστιας συσσώρευσης επιστημονικών πληροφοριών, οι Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες αναπτύχθηκαν και προσαρμόστηκαν στις εξελίξεις της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το ΕΜΠ είναι από τα λίγα ελληνικά ΑΕΙ, στα οποία λειτουργούσε από την ίδρυσή του Κεντρική Βιβλιοθήκη. Ξεκίνησε μαζί με το ίδρυμα από το 1836. Η οργάνωση και πλήρης λειτουργία της χρονολογείται από το 1914 και παράλληλα αναπτύχθηκαν Βιβλιοθήκες - Αναγνωστήρια Τμημάτων, Τομέων ή Εργαστηρίων. Συνολικά στο Ιδρυμα είναι καταγραμμένοι, από το 1937, 130.000 τόμοι βιβλίων, ενώ υπάρχουν άλλοι 85.000 τόμοι βιβλίων παλαιότερων ετών, και περίπου 100.000 τόμοι περιοδικών.

Για τη δομή, τον εξοπλισμό και τις δυνατότητες της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΕΜΠ θα υπάρξει ξεχωριστή παρουσίαση. Επιτρέψτε μου, όμως, σκιαγραφώντας τις προοπτικές της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης γενικότερα και ειδικότερα της Βιβλιοθήκης του ΕΜΠ κατά το νέο αιώνα, να επισημάνω χαρακτηριστικά ότι ο κυρίαρχος για ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο ρόλος της μετασχηματίζεται σε συμμετοχικό, τόσο κατά τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών όσο και κατά την αναζήτηση του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναβλήθηκε η δίκη του εκπαιδευτικού

Αναβλήθηκε τελικά για το Γενάρη του 2001 η δίκη του ελληνοπόντιου καθηγητή Ιστορίας Π. Τσατσανίδη, ο οποίος είχε συλληφθεί από την αστυνομία λόγω φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών και στη συνέχεια του απαγγέλθηκε κατηγορία για «αντίσταση κατά της αρχής».

Λόγοι της αναβολής ήταν η απουσία βασικού μάρτυρα της υπόθεσης. Την αλληλεγγύη στον καθηγητή εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν μέσα στο λεωφορείο, τον έσυραν για ένα 24ωρο στα κρατητήρια, τον ξυλοκόπησαν και στη συνέχεια τον μήνυσαν για αντίσταση. Ηδη ο Π. Τσατσανίδης έχει μηνύσει από την πλευρά του τους αστυνομικούς για την κακοποίησή του. Στο δικαστήριο παραβρέθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους πολλοί καθηγητές εκπροσωπώντας τις τοπικές ΕΛΜΕ, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μέλη των ΔΣ των ποντιακών σωματείων της πόλης κ.ά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Εμείς θα αναστρέψουμε την κατάσταση

«Μια είναι η επιλογή. Με όπλο την ενότητά μας και τη δύναμη του αγώνα μπορούμε να κατακτήσουμε αυτά που μας ανήκουν». Είναι το σύνθημα με το οποίο καλεί ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ όλους τους σπουδαστές να ψηφίσουν στις πρώτες εκλογές - οι οποίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 29 του Μάη μέχρι την Τετάρτη 31 του Μάη και να ενισχύσουν το « Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο».

Η προσωρινή επιτροπή του Συλλόγου, ο οποίος συγκροτήθηκε από την ανάγκη των σπουδαστών να δρουν και να διεκδικούν συλλογικά, καλεί τους σπουδαστές να ενισχύσουν με την υπογραφή τους την απαίτηση για δημόσια και δωρεάν ειδίκευση, την κατάργηση των διδάκτρων και χορήγηση δωρεάν βιβλίων. Οι υπογραφές θα κατατεθούν στη Διεύθυνση του ΟΕΕΚ, έτσι ώστε να αποδειχθεί, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του Συλλόγου, πως «όλα αυτά που βιώνουμε μέσα στις σχολές είναι μια κατάσταση αναστρέψιμη και εμείς είμαστε αυτοί που θα την αναστρέψουμε».

Κύρια αιτήματα των σπουδαστών, μεταξύ άλλων, είναι κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών, ειδικότητες που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των σπουδαστών, ριζική αναμόρφωση - αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με στέρεη γενική μόρφωση, κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εξασφάλιση εργασίας με δικαιώματα.

Ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, μεθαύριο Σάββατο, στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Κάνιγγος 27).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ