ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΦΤΕΞ
Αγωνιστική απάντηση στην πολυεθνική

Καθολικά συμμετείχαν χτες στη δεύτερη 24ωρη απεργία τους, ενάντια στη συρρίκνωση και τις απολύσεις

Ομάδα περιφρούρησης απεργών έξω από το εργοστάσιο τηςΣΟΦΤΕΞ
Ομάδα περιφρούρησης απεργών έξω από το εργοστάσιο τηςΣΟΦΤΕΞ
Το μήνυμα ότι δε θα δεχτούν τις επιδιώξεις της αμερικανικής διοίκησης της ΣΟΦΤΕΞ για ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων και συρρίκνωση προσωπικού, έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι της εταιρίας με την καθολική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία (δεύτερη αυτή τη βδομάδα) στα εργοστάσια της Αθήνας και του Μεγάλου Πεύκου.

Απεργοί εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο περιφρουρώντας την απεργία τους, αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη της. Οι αλλεπάλληλες προσπάθειες της εταιρίας να θέσει σε λειτουργία τον ατμολέβητα του εργοστασίου απέτυχαν. Τους εργαζόμενους επισκέφτηκε, στο Βοτανικό, αντιπροσωπεία του ΕΚ Αθήνας, αποτελούμενη από τον γραμματέα του, Π. Σοφό, και τα μέλη της διοίκησης Γ. Πέρο και Θ. Πατρίκιο. Από την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτουσυμπαραστάθηκαν στους απεργούς ο πρόεδρος Δ. Δρακόπουλοςκαι ο γραμματέας Σ. Θεοδώρου.

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ του υφυπουργού Α. Καλαφάτη, εκπροσώπων της εργοδοσίας και των προέδρων των δύο σωματείων εργαζομένων του εργοστασίου της Δράμας Κ. Αλεξίου και Κ. Βασιλειάδη . Οι εργαζόμενοι δήλωσαν την αντίθεσή τους σε πιθανή μείωση προσωπικού και ο υφυπουργός υποστήριξε ότι θα καταγγείλει τη σύμβαση πώλησης αν η εταιρία δεν τηρήσει τις «συμβατικές υποχρεώσεις», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιτρέπει και ανέχεται την αυθαιρεσία και ασυδοσία της εταιρίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκαν από το δικαστήριο άκυρες και καταχρηστικές οι πρόσφατες απολύσεις που έγιναν στα εργοστάσια της Πάτρας και της Λάρισας, ενώ αποφασίστηκε να δοθεί 1 εκατ. δρχ. σε κάθε απολυμένο ως αποζημίωση για «ηθική βλάβη». Η διοίκηση της εταιρίας άσκησε έφεση.

Ο Γ. Τόλιος, μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων της Αθήνας, επισήμανε στο «Ρ»: «Οι ψεύτικες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα διασφαλιστούν οι 1.275 θέσεις εργασίας φάνηκε ότι είναι διάτρητες και κατοχυρώνουν μόνο τα συμφέροντα της πολυεθνικής. Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης-πολυεθνικής και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στις απολύσεις, στη συρρίκνωση και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Γι' αυτό καλούμε σε συσπείρωση και συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ απ' όλα τα σωματεία».

Το ΚΚΕ

Ερώτηση για τη ΣΟΦΤΕΞ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αγγελος Τζέκης, Λιάνα Κανέλλη και Παναγιώτης Κοσιώνης προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας.

Οι βουλευτές σημειώνουν: «Με ευθύνη της κυβέρνησης η ΣΟΦΤΕΞ μεταβιβάστηκε τον περασμένο Ιούνιο σε πολυεθνική εταιρία με εξευτελιστική τιμή. Ολοι οι παράγοντες που ενεπλάκησαν στην ιδιωτικοποίηση και η κυβέρνηση τόνιζαν ότι εγγυώνται την εργασία των 1.275 εργαζομένων της επιχείρησης και ότι για τρία τουλάχιστον χρόνια (δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2002) δε θα γίνει καμία απόλυση. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Ο νέος ιδιοκτήτης προχώρησε ήδη σε 7 απολύσεις εργαζομένων».

«Επιπλέον, η διοίκηση της εταιρίας συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες κατά των εργαζομένων. Η απειλή να γίνουν εκατοντάδες απολύσεις είναι καθημερινή, δεδομένου ότι προχωρά σε συρρικνώσεις και κλείσιμο τμημάτων του εργοστασίου, σε αλλαγές ειδικοτήτων, παράνομες μεταθέσεις από το ένα τμήμα του εργοστασίου στο άλλο, και γενικά η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι το εργοστάσιο της Δράμας υπολειτουργεί και ότι από 15.4.2000 έως 15.5.2000 όλοι οι εργαζόμενοι σ' αυτό ήταν σε διαθεσιμότητα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς «ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να επαναπροσληφθούν άμεσα οι απολυμένοι καθώς και να μη γίνουν απολύσεις και να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».

ΙΚΑ
Δύο χρόνια ταλαιπωρία

Αλλεπάλληλες ενστάσεις και καθυστερήσεις στη συνταξιοδότηση εργαζόμενου, παρά τις θετικές δικαστικές αποφάσεις

Εξακολουθεί να ταλαιπωρεί ασφαλισμένο, για πάνω από δυο χρόνια, το ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, αρνούμενο να του χορηγήσει τη σύνταξη που δικαιούται στα 60 χρόνια του, λόγω των ενσήμων που διαθέτει σε βαριά και ανθυγιεινή εργασία. Υπάρχει μάλιστα απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο απέρριψε την ένσταση του διευθυντή του ΙΚΑ, ενάντια στη θετική γνωμάτευση της Β΄ Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του Ιδρύματος, που προέβλεπε ότι έπρεπε να χορηγηθεί η σύνταξη στον εν λόγω ασφαλισμένο.

Πρόκειται για την περίπτωση του Νικολάου Χατζίδη, που στις 7 Μάη 1998 υπέβαλε αίτηση στο υποκατάστημα Διαβατών του ΙΚΑ για συνταξιοδότηση, δεδομένου ότι επί σειρά ετών είχε εργαστεί ως φορτοεκφορτωτής στην εταιρία ΧΕΝΙΓΚΕΡ ΕΛΛΑΣ και διέθετε ένσημα σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Του έλειπαν μόνο 156 ένσημα, που σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό είχε δικαίωμα να εξαγοράσει.

Παρ' όλα αυτά, όμως, το ΙΚΑ απέρριψε την αίτησή του για συνταξιοδότηση. Ο ασφαλισμένος υπέβαλε ένσταση κατά της άδικης αυτής απόφασης και η Β΄ Διοικητική Επιτροπή του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης ενέκρινε την αίτηση του ασφαλισμένου, γνωμοδοτώντας ότι πρέπει να του χορηγηθεί η σύνταξη, αφού προηγούμενα ρυθμιστεί το ποσό που πρέπει να καταβάλει για τα 156 ένσημα.

Και πάλι όμως η διεύθυνση του ΙΚΑ αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής και καταφεύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, υποβάλλοντας ένσταση κατά της απόφασης. Το Τριμελές Πρωτοδικείο με ομόφωνη απόφασή του, που εκδόθηκε στις 3 Μάρτη 2000, απέρριψε την ένσταση του διευθυντή του ΙΚΑ ως «απορριπτέα και αβάσιμη».

Στις 12 του Απρίλη ο ασφαλισμένος έλαβε από το ΙΚΑ έγγραφο με το οποίο του γνωστοποιούσαν να προσέλθει στο αρμόδιο υποκατάστημα να ρυθμίσει τον τρόπο εξόφλησης των οφειλομένων ενσήμων για να τακτοποιηθεί το θέμα της άμεσης συνταξιοδότησής του. Ο ασφαλισμένος πήγε στο υποκατάστημα της Πύλης Αξιού, υπέγραψε κάποιο έγγραφο που του έδωσαν και συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 35 χιλιάδων δραχμών που του υπέδειξαν ότι ήταν το ποσό εξαγοράς των ενσήμων.

Επειδή όμως πέρασε ένας μήνας και δεν πήρε καμία ειδοποίηση για τη σύνταξή του, στις 22 του Μάη ξαναπέρασε από το εν λόγω υποκατάστημα, όπου και τον ενημέρωσαν ότι έγινε κάποιο λάθος, δεν μπορεί να προχωρήσει η υπόθεση της συνταξιοδότησής του, γιατί η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν είναι οριστική, αλλά απόφαση προσωρινών μέτρων!

Στο μεταξύ, ο ασφαλισμένος για δυο χρόνια δεν εργάζεται, δεν παίρνει σύνταξη και ταλαιπωρείται αφάνταστα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Καταγγέλλουν τη σύμβαση της ντροπής

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας καταγγέλλει την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ

Την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που υπέγραψε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ντροπής με αυξήσεις 3,5% και 3,3%, σε δύο δόσεις και για δύο χρόνια, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας. Η σύμβαση αυτή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, κινείται στις απαιτήσεις του ΣΕΒ και στις κατευθύνσεις της ΟΝΕ και της κυβέρνησης.

Η Ομοσπονδία αναφέρει επίσης ότι «οι αυξήσεις αυτές θα επηρεάσουν και τις κλαδικές συμβάσεις, αφού θα αποτελεί πιλότο γι' αυτές. Ακόμα θα έχει αρνητική επίπτωση στις συντάξεις, αφού οι αυξήσεις θα κινούνται στα ίδια επίπεδα».

Υπογραμμίζει δε ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμφώνησε με τους κοινωνικούς εταίρους της, τους βιομήχανους, να συζητήσουν και το ασφαλιστικό που θα αναμορφωθεί σύμφωνα με τις προτάσεις τους, γιατί καθυστέρησε όπως είπαν στο συνέδριό τους. «Η αναμόρφωσή του - τονίζει η Ομοσπονδία - δηλαδή η ισοπέδωσή του θα κινείται στα πλαίσια των προτάσεων Σπράου - Τήνιου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της "Λευκής Βίβλου"».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Με αγώνες έγινε η Κοινωνική Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση. Δεν παραχωρούμε τίποτα, δεν παζαρεύουμε τίποτα. Γι' αυτό πρέπει πολύ να το σκεφτούν αυτοί που θα πάρουν μέρος στο διάλογο για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι ευθύνες τους θα είναι ιστορικές. Γι' αυτό το σοβαρό πρόβλημα πρέπει να αποφανθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με επισκέψεις στους τόπους δουλιάς, με συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στους συνταξιούχους. Με τον αγώνα να τους ματαιώσουμε τα απάνθρωπα σχέδια βιομηχάνων, κυβέρνησης και όσων σιγοντάρουν αυτό το έγκλημα».

ΣΥΕΤΕ
Προγραμματική «μοιρασιά» στην Εθνική

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καταγγέλλει  τον αποκλεισμό του «Αγωνιστικού Μετώπου» από το νέο προεδρείο του Συλλόγου

Για επιχείρηση απομόνωσης των κομμουνιστών από τους εργαζόμενους - με «διάφορα τερτίπια και μεθοδεύσεις» - στη συγκρότηση νέου προεδρείου του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), μετά τις πρόσφατες εκλογές, καταγγέλλει σε Δελτίου Τύπου τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ η Γραμματεία της ΕΣΑΚ Τραπεζών.

Στο Δελτίου Τύπου η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι, «οι τρεις παρατάξεις του Συλλόγου συγκρότησαν προγραμματικό προεδρείο μετά τη συμφωνία των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της ΠΑΣΚΕ και μοιράστηκαν τα αξιώματα του Συλλόγου».

Οπως καταγγέλλει, οι τρεις παρατάξεις σε συνεργασία με την εργοδοσία έδωσαν συνδικαλιστικές αποσπάσεις στο Σύλλογο για τους εργαζόμενους των παρατάξεών τους που εκλέχτηκαν αλλά αρνούνται να δώσουν στους εκλεγμένους συνδικαλιστές του συνδυασμού «Αγωνιστικό Μέτωπο» που συμμετέχει η ΕΣΑΚ.

«Η συνεργασία των τριών παρατάξεων ήταν αναμενόμενη γιατί είναι πλήρως υποταγμένες στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της ΟΝΕ και επιχειρούν να τις περάσουν στους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας» σημειώνει η ΕΣΑΚ.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «αυτές τις μεθοδεύσεις όχι μόνο αποδέχεται αλλά και επιβάλλει η παράταξη του ΣΥΝ υλοποιώντας έτσι τη νέα εκσυγχρονιστική αντίληψή τους. "Πλανώνται πλάνην οικτράν", αν νομίζουν ότι μ' αυτές τις μεθοδεύσεις θα βάλουν φραγμό στο να ακουστούν οι θέσεις του "Αγωνιστικού Μετώπου"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ