ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συναίνεση» στις πλάτες του λαού
  • Η παραίτηση και υποταγή των εργαζομένων στο εφαρμοζόμενο «σχέδιο εξόδου» από την κρίση αποτελεί τη βασική επιδίωξη της επιχείρησης συναίνεσης
  • Νέα έκκληση Κ. Καραμανλή για την ανάγκη συναίνεσης πάνω στα «αυτονόητα» της αντιλαϊκής πολιτικής

Η παραίτηση και υποταγή των εργαζομένων, στην ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου να τους φορτώσουν τα βάρη της κρίσης, αποτελεί τον πραγματικό στόχο της επιχείρησης συναίνεσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η συναίνεση, όπως ομολογείται πλέον ανοιχτά από κυβερνητικά στελέχη, αποσκοπεί στην παραπέρα ενδυνάμωση της αντιλαϊκής πολιτικής και του εφαρμοζόμενου «σχεδίου εξόδου» από την κρίση. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν προσδοκά φυσικά μια ανοιχτή υποστήριξη στο κυβερνητικό σχέδιο από τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά εκτιμά ότι δεν είναι σε θέση να το απορρίψουν δίχως πολιτικό κόστος, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει «εναλλακτική λύση» στο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής. Ταυτόχρονα, θα υποχρεωθούν να βάλουν πλάτες απέναντι στον «κοινό εχθρό», τη λαϊκή οργή και την αντεπίθεση του ταξικού -λαϊκού κινήματος.

Ενόψει των συναντήσεων που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, η κυβέρνηση εμφανιζόταν με καλοπροαίρετη διάθεση απέναντι σε κάθε «ρεαλιστική» πρόταση που μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των επαφών, φροντίζοντας να κρατήσει για τον εαυτό της το ρόλο του θεματοφύλακα του «εθνικού συμφέροντος». Στην περίπτωση που, όπως είναι αναμενόμενο, δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα από τις σημερινές συναντήσεις το Μέγαρο Μαξίμου, αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της, αποδοκιμάζοντας το σενάριο ότι θα χρησιμοποιήσει την άρνηση συναίνεσης ως πρόσχημα για πρόωρες εκλογές.

Προκειμένου να διευκολύνει τη συναίνεση, η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας επισείοντας συνεχώς το πρωτοφανές, το απρόβλεπτο και την έκταση της κρίσης. Αυτό ήταν και το στίγμα των δηλώσεων που έκανε ο Κ. Καραμανλής εξερχόμενος χτες από το προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Παπούλια. «Ολόκληρη η Ευρώπη βιώνει την πιο σύνθετη, την πιο μεγάλη κρίση μετά τον πόλεμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι μια κρίση που εξελίσσεται κάθε μέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί κανείς να προβλέψει τη διάρκεια, την έκταση, το βάθος των συνεπειών της», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ζητώντας τη συνδρομή των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οπως είπε «για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και, κυρίως, οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο, αλλά και διαρκής επαγρύπνηση, για να προσαρμόζουμε τις δράσεις μας στα δεδομένα που συνεχώς αλλάζουν». Η κυβέρνηση αυτό κάνει και θα συνεχίσει να κάνει αλλά «χρειάζεται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, υπευθυνότητα και ωριμότητα απ' όλους. Απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, απ' όλους τους πολίτες». Ακόμα μια φορά επανέλαβε την έκκλησή του για την «ανάγκη, επιτέλους, να συνεννοηθούμε στα βασικά, στα αυτονόητα», αποφεύγοντας βέβαια να αποσαφηνίσει ποια θεωρεί ως τέτοια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Δ. Σιούφας μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ολόκληρος ο κόσμος και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη μετά τον πόλεμο, οικονομική κρίση», υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής, εκφράζοντας την άποψη ότι «η κρίση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε μια σημαντική ευκαιρία για την οικονομία, για την κοινωνία, αλλά και για το ίδιο το έθνος». Προϋπόθεση βέβαια «η εθνική συνεννόηση» για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από αυτή την κρίση. Το «επιχείρημα» ότι η συναίνεση είναι απαραίτητη προκειμένου «να ενισχυθεί η αξιοπιστία μας προς την κεφαλαιαγορά, την παγκόσμια κεφαλαιαγορά», επικαλέστηκε ο Δημ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας τον «εθνικό χαρακτήρα» του σχεδίου εξόδου που προωθεί η κυβέρνηση.

Περισσότερο ειλικρινής ο Λ. Ζαγορίτης παραδέχτηκε ότι στόχος της συναίνεσης είναι η διασφάλιση της κοινωνικής ηρεμίας. «Την ώρα που βλέπουμε αυτή την απίστευτη κρίση - η οποία είναι η μεγαλύτερη μετά το 1929, όπως λένε οι ειδικοί - την ώρα που βλέπουμε να καταρρέουν τραπεζικοί κολοσσοί, ασφαλιστικές εταιρείες, τεράστιων μεγεθών, είναι προφανές ότι θα πρέπει να κάνουμε κινήσεις και στη χώρα μας προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό το οποίο λέμε "ενότητα" και "κοινωνική ηρεμία"», δήλωσε στην ΕΡΑ, αναμασώντας τα περί εθνικής υπόθεσης.

Επίσης ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης παραδέχτηκε (στον «Αλφα») ότι η κυβέρνηση ζητάει τη συναίνεση «για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη στήριξη του προγράμματος Σταθερότητας που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν»...

ΠΑΣΟΚ
Αντιπαράθεση ... για τους τύπους

Συμφωνεί ουσιαστικά με τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων

Να οξύνει την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, ειδικά ενόψει της σημερινής συνάντησης του Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να δείξει αφ' ενός ότι απορρίπτει το αίτημα του Κ. Καραμανλή για «συναίνεση» και αφ' ετέρου ότι διαθέτει το δικό του σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι δε διαθέτει «σχέδιο εξόδου από την κρίση», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου επιδίωξε χτες να συγκαλύψει πίσω από τις καταγγελίες την απόλυτη σύμπλευση των θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν εξοβέλισε γενικά και αόριστα το αίτημα για «κοινωνική συναίνεση» του πρωθυπουργού, αφού αποτελεί και δική του στρατηγική επιδίωξη, προκειμένου να προωθηθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα στηρίξουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά τη χρονική στιγμή της διατύπωσής του. «Τη συναίνεση τη χτίζεις διαχρονικά και την κερδίζεις όταν έχεις δείξει διάθεση να ακούσεις και να δεχτείς προτάσεις των πολιτικών σου αντιπάλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εξάλλου, και σήμερα, που ο Γ. Παπανδρέου θα διατυπώσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση στον Κ. Καραμανλή, θα υπάρξουν κοινές διαπιστώσεις, αφού τα δυο κόμματα, ευθυγραμμισμένα πλήρως με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, τάσσονται υπέρ της στήριξης των τραπεζών, της ενίσχυσης των επιχειρηματιών με οικονομικά κίνητρα και του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων. Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου έχει ταχτεί υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους και της περιστολής των δημόσιων δαπανών, που απαιτούν οι Βρυξέλλες και με νέα φορολογική επέλαση ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Βέβαια, μπροστά στη δικομματική κούρσα για την ανάληψη της εξουσίας, ο Γ. Παπανδρέου θα εξέλθει από το Μέγαρο Μαξίμου, επαναφέροντας το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Ενδιαφέρον» για τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ...

Την πλήρη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις απαιτήσεις των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών, ήρθε να επιβεβαιώσει και χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σχολιάζοντας τα αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα που προτείνει με την έκθεσή του ο ΟΟΣΑ δήλωσε: «Τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ τις διαβάζει κανένας με ενδιαφέρον».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να δήλωσε ότι «δε σημαίνει ότι συμφωνεί» το ΠΑΣΟΚ «με όλες τις προτάσεις που κάνει αυτός ο Οργανισμός», αλλά επί της ουσίας προσπάθησε να κρύψει ότι αυτές εμπεριέχονται στις θέσεις και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ:

-- Η πρόταση του ΟΟΣΑ για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και «καλύτερο ορισμό» των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αποτελούν και θέσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προτείνει «παράταση του εργάσιμου βίου» και «αναμόρφωση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».

-- Τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, που ζήτησε ο ΟΟΣΑ, το ΠΑΣΟΚ την έχει ήδη προτείνει με στόχο να φτάσει ο συντελεστής φορολόγησης του κεφαλαίου στο 25% από 28% που βρίσκεται σήμερα και μάλιστα να είναι ενιαία για επιχειρηματίες και μισθωτούς!

-- Η μεγαλύτερη ενίσχυση της επιδοτούμενης εργασίας που προτείνει ο ΟΟΣΑ, για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί στρατηγική επιλογή, αφού φτάνει να επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που θα προσλάβουν οι επιχειρήσεις μέχρι και τέσσερα χρόνια.

Νέο πεδίο δράσης για το κεφάλαιο

Σήμερα, ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη». Μια ...ανάπτυξη που είναι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, προσφέροντας νέες επιδοτήσεις και καινούργιους τομείς δράσης.

Πρώτος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η «ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας» στους τομείς της «ενέργειας, της γεωργίας, την αλιείας, του τουρισμού, του πολιτισμού, της μεταποίησης». Το ΠΑΣΟΚ θα προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο επενδυτικές ...«ευκαιρίες» σχετικές με «τα δάση, τις προστατευόμενες περιοχές, τα νερά και τα απορρίμματα, καθώς και στις πράσινες υποδομές, στις μεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στο δομημένο περιβάλλον»...

Και όλα αυτά, όπως θα τονίσει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, θα στηριχτούν πάνω σε «μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση», που θα σημάνει νέους φόρους για τα λαϊκά στρώματα και μια «ισχυρή δημόσια επένδυση στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με τη δημιουργία "Πράσινου Ταμείου"» που ισοδυναμεί με πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ προς το μεγάλο κεφάλαιο.

ΚΚΕ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στα βασικά θέματα συναινούν πλήρως

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του αναφορικά με την αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τη συναίνεση, τονίζει τα παρακάτω:

«Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Στα βασικά θέματα, πολύ περισσότερο από ό,τι χτες, συναινούν πλήρως. Η διαφορά τους βρίσκεται μόνο στο ποιος θα είναι οδηγός του κυβερνητικού οχήματος που θα εφορμήσει κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και στο ποια τμήματα της πλουτοκρατίας θα στηριχτούν πρώτα.

Για να αποτύχουν δεν πρέπει να συναινέσει ο λαός, αλλά να αντεπιτεθεί για τα δικαιώματά του, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ