ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΜΙΛΟΥ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
«Εκλεισαν» με τον Βγενόπουλο

Μέχρι το παραπέντε τα «παζάρια» με τους επίδοξους μνηστήρες. Ενισχύει τη θέση της η MIG

Σε συνθήκες έντονου παρασκηνίου η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να παραδώσει τον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), στη MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, που έχει εξουσιοδοτηθεί από την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΟΑ, μετά από τη μαραθώνια συνάντηση που είχε χτες με τους «συμβούλους αποκρατικοποίησης», ανακοίνωσε ότι «είχαν επιτυχή κατάληξη οι συνομιλίες με τη MIG» και πρόσθεσε ότι δίνεται μια βδομάδα παράταση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη SWISSPORT για την ανάληψη της υπηρεσίας επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης υπόκειται στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιτηρεί αυστηρά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης σε όλα της τα στάδια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Βγενόπουλος είχε θέσει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση ότι αν δεν υπέγραφε χτες προσύμφωνο εξαγοράς, θα απέσυρε το ενδιαφέρον του για τον όμιλο της ΟΑ. Το τελεσίγραφο Βγενόπουλου έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, με δεδομένες τις κατατεθειμένες προσφορές της «Aegean Airlines» του ομίλου Θ. Βασιλάκη και της «Chrysler Aviation» του Ελληνοαμερικανού Στ. Ράπη.

Οι δύο αυτοί επιχειρηματικοί όμιλοι «μυρίστηκαν το ψητό» και στο «παραπέντε» της λήξης των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - MIG έσπευσαν την περασμένη Τετάρτη να καταθέσουν προσφορά, θεωρώντας προφανώς ότι η «επένδυση» στον όμιλο ΟΑ εγγυάται εξασφαλισμένα κέρδη. Η σπουδή των τριών επιχειρηματικών ομίλων αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει ότι στο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης το μόνο που «παιζόταν» ήταν το τίμημα της εκποίησης, ενώ ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον σε όλους τους διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΑ, από την εποχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, ο Α. Βγενόπουλος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύμπραξης με την «Aegean» σε ένα σχήμα που θα προβλέπει τη διατήρηση των δύο εταιρειών στο εσωτερικό και τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα αναλάβει το δίκτυο εξωτερικού. Ανοιχτός στο ενδεχόμενο αυτό εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της «Aegean» Ε. Βασιλάκης. Υπενθυμίζεται ότι Α. Βγενόπουλος και Ε. Βασιλάκης είχαν πρόσφατα συνάντηση «αβροφροσύνης», κατά δήλωση του πρώτου.

Σημειώνεται επίσης ότι η MIG προχώρησε πρόσφατα στην πρόσληψη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της «Aegean», αν και κατά μια έννοια διαθέτει τεχνογνωσία στον κλάδο των μεταφορών και των αερομεταφορών. Στις αερομεταφορές η MIG ελέγχει τη «Flight Ambulance International», η οποία έχει έδρα τη Νυρεμβέργη και διαθέτει στόλο 19 «jets» και ισχυρή τεχνογνωσία στον κλάδο των αερομετακομιδών. Στον τομέα των μεταφορών η MIG δραστηριοποιείται ήδη μέσω της «Attica Group» και της «Blue Star Ferry», ενώ μέσω της «Vivartia» ελέγχει την «Olympic Catering» (άλλοτε θυγατρική του ομίλου της ΟΑ), καθώς και τις αλυσίδες «Goody's» και «Everest», που έχουν έντονη παρουσία και σε αεροδρόμια.

Σε μια παραπλανητική προσπάθεια να δείξει «καλό πρόσωπο», η «Aegean», με χτεσινή της ανακοίνωση, ανέφερε ότι σε περίπτωση αποδοχής της πρότασής της, δεν θα αύξανε τα τιμολόγια εσωτερικού μέχρι το τέλος του 2010 και ότι θα παραχωρούσε «σημαντικό μερίδιο» στο εσωτερικό, προκειμένου «να διευκολυνθεί η ανάπτυξη νέων ελληνικών εταιρειών που ήδη έχουν εισέλθει στο χώρο».

Η ουσία πάντως παραμένει ότιαπό την απόφαση της κυβέρνησης, για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου ΟΑ, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου και πλήττονται βάναυσα τα συμφέροντα των εργαζομένων οι οποίοι θα βρεθούν στο δρόμο, αλλά και του επιβατικού κοινού το οποίο θα κληθεί να χρησοπληρώσει τις αεροπορικές του μετακινήσεις και μάλιστα σε όσους προορισμούς κρίνει ο ιδιώτης «επικερδείς», με ό,τι συνεπάγεται αυτό, δεδομένου ότι σήμερα μπορεί να ισχύει το καθεστώς επιδότησης των λεγόμενων «άγονων γραμμών», αλλά είναι άγνωστο τι θα ισχύσει στο εγγύς μέλλον.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για τις 17 του Μάρτη

Με την πεποίθηση ότι «ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος», η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί σε συγκέντρωση στις 17 του Μάρτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, ενάντια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τονίζει: «Δυναμώνουμε τους κοινούς αγώνες με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τους μικρομεσαίους αγρότες. Χτίζουμε τη συμμαχία μας ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές».

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων, όπως και άλλους Επαγγελματίες να παρευρεθούν σε σύσκεψη τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009 στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της (Πατούσα 3 - Πλ. Κάνιγγος 6ος όροφος), με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της συγκέντρωσης στις 17 του Μάρτη.

Η αγωνιστική στάση της ΟΒΣΑ, που συμμετέχει στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ - Αυτοκινητιστών, όχι μόνο είναι επιβεβλημένη, αλλά έρχεται και σε αντίθεση με την πρακτική των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που «αφήνουν στο απυρόβλητο την ασκούμενη πολιτική του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς, δημιουργούν ηττοπάθεια και μοιρολατρία στους μικρούς ΕΒΕ».

«ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»
Στη μέγγενη της «αξιολόγησης» των τραπεζών

Κόβεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από τις αιτήσεις που υποβάλλουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ

Κάτω από τη διαχείριση του τραπεζικού κεφαλαίου περνούν και τα κρατικά κονδύλια για τη λεγόμενη ενίσχυση των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Βασικός άξονας ήταν και παραμένει η προστασία των ίδιων των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους, γεγονός που έχει αποτέλεσμα το κόψιμο των αιτήσεων για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που οι τράπεζες θεωρούν επισφαλείς πελάτες. Είναι απόλυτα φανερό πως οι μικροί ΕΒΕ τίποτα το ουσιαστκό δεν έχουν να περιμένουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Τέτοιες διαδικασίες εφαρμόζονται και στη χορήγηση των δανείων του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ). Η Εθνική Τράπεζα, με χτεσινή ανακοίνωση, σημειώνει ότι στην ίδια έχουν υποβληθεί 15.000 αιτήσεις από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 4.000 που σημαίνει ότι έχουν εγκριθεί μόλις μία στις τέσσερις. Από την πλευρά της, η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) σημειώνει πως το «90% των αιτημάτων της προέρχεται από πελάτες άλλων τραπεζών», δηλαδή προφανέταστα από μικροεπαγγελματίες που «έφαγαν πόρτα» από άλλες τράπεζες...

ΠΡΕΒΕΖΑ
Τα αποτελέσματα στον Εμπορικό Σύλλογο

Πρώτη δύναμη και με απόλυτη πλειοψηφία αναδείχτηκε η αγωνιστική παράταξη της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Εμπόρων» στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εμπορικό Σύλλογο Πρέβεζας.

Σε σύνολο 120 ψηφισάντων (2 λευκά) - 94 παραπάνω από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες όπου υπήρχε ένα ψηφοδέλτιο - η «Δημοκρατική Συνεργασία Εμπόρων» έλαβε 62 ψήφους και καταλαμβάνει 5 έδρες στη νέα 9μελή διοίκηση. Ο «Ανεξάρτητος Συνδυασμός Εμπορικού Συλλόγου» έλαβε 56 ψήφους και καταλαμβάνει 4 έδρες. Για την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων εκλέγουν από 3 αντιπροσώπους η κάθε μια παράταξη και για την ελεγκτική επιτροπή η «Δημοκρατική Συνεργασία» 2 και ο «Ανεξάρτητος Συνδυασμός» 1.

Θέλουν μόνο κέρδη

Εχουν λυσσάξει οι επιχειρηματίες του τουρισμού και ειδικά οι ξενοδόχοι να προαναγγέλλουν απολύσεις και να ζητούν όλο και περισσότερα χρήματα και ελαφρύνσεις, ενθαρρυμένοι και από τις συνομιλίες τους με τη ΓΣΕΕ.

Περίπου 90.000 απολύσεις, εάν μειωθεί κατά 10% ο τουρισμός, προέβλεψε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της ΟΚΕ και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, που οργάνωσε και ημερίδα για να βρουν βήμα οι επιχειρηματίες. Σιγόνταρε με χιλιάδες απολύσεις και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ν. Αγγελόπουλος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γερ. Φωκά.

Είναι καλοί καιροί για εκβιασμούς. Βολεύει η «κρίση», για να εξασφαλίσουν οι εργοδότες όσα δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια. «Ξεχνούν» ότι ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ το κόστος των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση υπέρ τους. Τα 45 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομήσουν από τα προγράμματα κατάρτισης. Τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα προκύψουν από την επιδότηση της απασχόλησης. Την τεράστια ελάφρυνση από τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων. Τα πάνω από 50 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την τουριστική προβολή, δημόσιο χρήμα για να ενισχύσουν τις διαφημίσεις τους.

Δε θέλουν να «επιβιώσουν». Θέλουν να βγουν κερδισμένοι από την κρίση, να κάνουν πολυτελείς «διακοπές» με όλα πληρωμένα από τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ