ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Ψηφίζουν για το δυνάμωμα της πάλης τους

Οι σπουδαστές των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης κάνουν ένα ακόμα βήμα για να ισχυροποιήσουν τη δική τους φωνή και για συντονισμένη πάλη. Το πρώτο βήμα -κατάκτηση έχει γίνει με τη δημιουργία του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ. Ετσι, την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη 31 Μάη, πραγματοποιεί τις πρώτες εκλογές του. Οι σπουδαστές με δουλιά μυρμηγκιού και όπλο την ενότητα έχουν ριχτεί στην εκλογική μάχη. Ο Δημήτρης Κούκος, η Βίκυ Σκουράκη, σπουδαστές στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου και ο Σπύρος Θεοδόσης σπουδαστής στο ΙΕΚ Αργυρούπολης, μέλη του Συλλόγου, μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών, τα αιτήματά τους και τους στόχους του Συλλόγου.

Επιστρατεύονται οι αυταρχικές μέθοδοι

Μερικές μέρες πριν τις εκλογές και κάποιοι διευθυντές των ΙΕΚ έχουν αρχίσει να επιδίδονται σε αυταρχικές μεθόδους, προκειμένου να εμποδίσουν τη μαζικότητα του Συλλόγου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιδημοκρατική συμπεριφορά του διευθυντή του ΙΕΚ Αργυρούπολης, ο οποίος αρχικά ζήτησε τη μεταφορά της ημερομηνίας των εκλογών σε δέκα μέρες από την αρχική ημερομηνία.

«Ο κ. Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ΙΕΚ Αργυρούπολης, έθεσε αρχικά σε ευθεία αμφισβήτηση την εγκυρότητα του Συλλόγου. Οταν αρνηθήκαμε να γίνουν οι εκλογές δέκα μέρες αργότερα από την ημερομηνία που είχαμε ορίσει, άρχισε να μας κατηγορεί ότι χρησιμοποιούμε αντιδημοκρατικές διαδικασίες και αρνήθηκε να ενημερώσουμε τους σπουδαστές, λέγοντάς μας "μην τολμήσετε και εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν"», σημειώνει ο Σπύρος και συνεχίζει: «Η αναβολή των εκλογών μας είχε ως στόχο να κερδίσει χρόνο ο ίδιος, να γίνουν οι εκλογές σε νεκρή περίοδο, ώστε να αποδυναμωθεί ο Σύλλογος». Στην ουσία, η διεξαγωγή των εκλογών εξαρτάται από την «καλή θέληση» του κάθε διευθυντή. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω διευθυντής, προφανώς εκτελώντας άνωθεν εντολές, προχώρησε σε απειλές ότι θα φέρει την αστυνομία, ενώ προκλητικά δήλωνε ότι αν θέλουν να στήσουν κάλπη οι σπουδαστές, να πάνε στα 500 μέτρα μακριά απ' τη σχολή!

Για την ανάγκη της δράσης του Συλλόγου, ο Δημήτρης συμπληρώνει: «Είναι το μόνο συλλογικό όργανο έκφρασης των σπουδαστών. Μέχρι σήμερα, η πρόταση των σπουδαστών, ο λόγος τους δεν υπάρχει. Απαιτούμε, έχουμε ανάγκη και δικαίωμα λόγου και έκφρασης σε όσα συμβαίνουν στα ΙΕΚ. Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε κάθε ειδικότητα, αλλά κάποια αιτήματα ισχύουν για όλους».

Προβλήματα, που οι σπουδαστές τα βιώνουν καθημερινά, όπως υλικοτεχνικές ελλείψεις, ειδικότητες που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, η εξασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων, το πάγωμα των διδάκτρων (στα δημόσια ΙΕΚ οι σπουδαστές πληρώνουν 130.000 δρχ. το χρόνο), με προοπτική την κατάργησή τους, η διανομή δωρεάν βιβλίων, έκδοση «πάσο», ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση των ανέργων σπουδαστών. Ομως, «δε φτάνει η απλή καταγραφή των προβλημάτων. Χρειάζεται μια συλλογικότερη πάλη, με προοπτική την επίλυσή τους για τα συμφέροντά μας», υπογραμμίζει ο Σπύρος. Και η Βίκυ συμπληρώνει «τα προβλήματα είναι κοινά σε όλους τους σπουδαστές και γι αυτό ο Σύλλογος βρήκε τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Και απαιτείται ενότητα και συσπείρωση γύρω από αυτά». Ηδη, «κυκλοφορεί» ένα κείμενο με τα αιτήματα του Συλλόγου, στο οποίο υπογράφουν οι σπουδαστές και η ανταπόκριση είναι μεγάλη, ενώ το επόμενο εξάμηνο πρόκειται με παράσταση διαμαρτυρίας να κατατεθεί στον ΟΕΕΚ.

«Είναι χαρακτηριστικό, συνεχίζει η Βίκυ, ότι στην πρώτη επαφή που είχαμε με τους σπουδαστές η απάντηση που παίρναμε, ήταν "σας ψάχναμε" ή "αργήσατε ρε παιδιά, περιμέναμε ένα τέτοιο συλλογικό όργανο". Σε αυτές τις συνθήκες, όπως είναι φυσιολογικό, το κλίμα είναι πολύ θετικό, η ανταπόκριση των σπουδαστών είναι μεγάλη στην ανάγκη για συντονισμένο αγώνα».

Ενώ ο Δημήτρης συμπληρώνει ότι οι συμμετοχές στο « Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο» του Συλλόγου είναι πέρα από κάθε προσδοκία.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
Συνεχίζονται σήμερα

Συνεχίζονται σήμερα οι εξετάσεις για τους 158.953 μαθητές της Β` και της Γ` Λυκείου, που διαγωνίζονται για την προαγωγή και απόλυσή τους, αλλά και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις που εισήγαγε η «μεταρρύθμιση». Με κουράγιο και επιμονή, οι μαθητές καλούνται να αντεπεξέλθουν σ' αυτόν τον εξεταστικό μαραθώνιο που ξεκίνησε την Πέμπτη 25 Μάη και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιούνη.

Σήμερα, στη Β` Λυκείου, οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά, της Θετικής Κατεύθυνσης στη Χημεία και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης στα Μαθηματικά. Ολοι οι μαθητές της Γ` Λυκείου εξετάζονται στα Θρησκευτικά γενικής παιδείας.

Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη 30 Μάη, σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για επιμήκυνση του χρόνου των εξετάσεων. Οι μαθητές της Β` Λυκείου εξετάζονται στα Λατινικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης, Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης. Οι μαθητές της Γ` Λυκείου εξετάζονται στις Αρχές Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης, Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης και Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κλάδων).

Χτες, ξεκίνησαν και οι εξετάσεις της Γ` και Δ` τάξης των Εσπερινών Λυκείων με Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία -Εκφραση - Εκθεση για τους μαθητές της Γ` τάξης και Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής για τη Δ` τάξη. Τη Δευτέρα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει Μαθηματικά - Κλάδος Αλγεβρας για τους μαθητές της Γ` Λυκείου και για τους μαθητές της Δ` τάξης Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης, Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης και Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων).

Συλλαλητήριο αδιόριστων εκπαιδευτικών

Μαζικούς διορισμούς άμεσα μόνο μέσα από το αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα της επετηρίδας, ζητούν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που τη Δευτέρα 29 Μάη πραγματοποιούν πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Μαζί τους, στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, θα βρεθούν και συνάδελφοί τους από διδασκαλικούς συλλόγους του Λεκανοπεδίου, διεκδικώντας από κοινού να μη γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που αποσυνδέει το πτυχίο από το δικαίωμα στη δουλιά, κατάργηση των νόμων 2525 και 2640 και ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο για όλους και μαζικούς διορισμούς μέσα από την επετηρίδα. Ηδη, σχετική απόφαση έχουν πάρει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελευσίνας, Περιστερίου, Μενιδίου κ. ά.

Η ΔΟΕ έχει κηρύξει για τη Δευτέρα τρίωρη στάση εργασίας από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από 1.30 μέχρι 4.30 για την απογευματινή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Εξεταστικός μαραθώνιος για μαθητές και καθηγητές

Εχει ήδη αρχίσει ο εξεταστικός μαραθώνιος μαθητών - καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που, παρά την ονομασία του ως εξετάσεις Ιούνη 2000, περιλαμβάνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη και την πρώτη βδομάδα του Ιούλη (με τα ειδικά μαθήματα). Ο μαραθώνιος αυτός είναι απόρροια των Ν 2525 και 2640, της «μεταρρύθμισης» δηλαδή, και στοχεύει στον καθορισμό του αριθμού εισακτέων σε ΤΕΙ και ΑΕΙ και στην προσαρμογή του αριθμού αυτού στις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του ΥΠΕΠΘ. Τα αποτελέσματα θα είναι καθοριστικά για όλη τη ζωή των υποψηφίων, αφού δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, δεύτερη προσπάθεια (για τη Β΄ Λυκείου απολύτως καμιά, ουσιαστικά καμιά και για τη Γ΄). Μαραθώνιος και για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν και βλέπουν το 1/4 της ετήσιας δουλιάς τους να είναι εξέταση και βαθμολόγηση του μαθητή, αντί διδασκαλίας. Και η εργασία αυτή προσφέρεται σε αντίξοες συνθήκες λόγω εποχής και υπάρχουσας υποδομής. Τα ωράρια εργασίας ανατρέπονται και με τον αγχώδη χαρακτήρα των πανελλαδικών εξετάσεων η εργασία επιβαρύνεται περισσότερο. Στα βαθμολογικά κέντρα το ωράριο είναι από το πρωί μέχρι και βράδυ με συνεχή πίεση χρόνου. Εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών καταστρατηγούνται, όπως και οικονομικά. Το άγχος επιτείνεται και με τη σκέψη της καθοριστικής επίδρασης του αποτελέσματος των εξετάσεων στη ζωή του μαθητή. Είναι σαφές το γνώρισμα του αντιεκπαιδευτικού και απάνθρωπου χαρακτήρα της «μεταρρύθμισης» και η απαίτηση του εκπαιδευτικού κινήματος για κατάργησή της είναι η μόνη ουσιαστική διέξοδος.


Α.Κ

Σαφώς αντιδημοκρατική πράξη

Ανακοίνωση της «Κίνησης για Δημοκρατικό και Δημόσιο Πανεπιστήμιο», σχετικά με την επιχείρηση αποκλεισμού από τις πρυτανικές εκλογές του διοικητικού προσωπικού

Την ανησυχία τους για την επιχείρηση της Πρυτανείας του ΑΠΘ να αποκλείσει τα 1.000 μέλη Διοικητικού Προσωπικού από τις Πρυτανικές Εκλογές, που θα γίνουν στις 30 Μάη, εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, οι υποψήφιοι της «Κίνησης για Δημοκρατικό και Δημόσιο Πανεπιστήμιο», Γ. Στάμου, Σ. Πανάς και Λ. Αγγέλης. Μάλιστα, προειδοποιούν πως αν δε γίνουν δεκτοί οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Προσωπικού προκαλείται κίνδυνος ακύρωσης των εκλογών, αφού ο αποκλεισμός τους αποτελεί μια σαφώς αντιδημοκρατική πράξη, που έρχεται σε αντίθεση με τη σχετική νομοθεσία και εκθέτει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, αντιδρώντας στην εν λόγω μεθόδευση, προειδοποιεί πως τη μέρα των εκλογών θα προχωρήσει σε συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ