ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι καταγγελίες του ΑΚΕΛ

Αποκαλυπτική η εξέταση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας

H σοβαρότητα της καταγγελίας του βουλευτή του AKEΛ-Αριστερά- Νέες Δυνάμεις K. Παπακώστα για τη σύσταση και λειτουργία παραστρατιωτικού επιτελείου, επιβεβαιώθηκε χτες και από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη.

Οπως αναφέρει στη σημερινή «Χαραυγή» ο συνάδελφος Νεόφυτος Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια εξέτασης του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας ο αντιστράτηγος Φλωράκης δήλωσε χαρακτηριστικά: Θα έπεφτα κάτω από την καρέκλα, μόλις ενημερώθηκα για το παραστρατιωτικό επιτελείο. Ενας που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να μην ανησυχήσει όταν δει το περιεχόμενο των εγγράφων και το οργανόγραμμα. Αν δε γινόταν έρευνα δε θα μπορούσα να παραμείνω στην Κύπρο.

Οταν ο βουλευτής του AKEΛ N. Κατσουρίδης είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ασκούνται πιέσεις σε άτομα για να μην καταθέσουν, ο αντιστράτηγος Φλωράκης ανέφερε: Εξέφρασαν πρόθεση τρία άτομα, που τα ονόματα δε βρίσκονται στο οργανόγραμμα, να καταθέσουν. Οι δυο έδωσαν κατάθεση, ενώ ο τρίτος υπαναχώρησε. O αρχηγός της EΦ ανέφερε επίσης ότι ο αξιωματικός που του έδωσε τα έγγραφα, ο αντισυνταγματάρχης Μαραγκός, είναι ένας καταξιωμένος και ικανός αξιωματικός.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ A. Καράς, Σ. Χατζηγιάννης και K. Κωνσταντίνου επιμελώς απέφυγαν να τοποθετηθούν επί της ουσίας των καταγγελιών και προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να πείσουν ότι επί διακυβέρνησης Κληρίδη καθιερώθηκε η αξιοκρατία στην Εθνική Φρουρά. Ανέφεραν ότι επί διακυβέρνησης Κυπριανού δεν υπήρχε αξιοκρατία και ότι οι πρώτες προαγωγές «Συναγερμικών» αξιωματικών έγιναν επί διακυβέρνησης Βασιλείου. Οταν οι «Συναγερμικοί» βουλευτές αναφέρθηκαν και πάλι σε αριστερούς στην EΦ, ο N. Κατσουρίδης κάλεσε τον υπουργό και τον αρχηγό να τους καλέσουν να δώσουν εξηγήσεις πώς και με ποιο τρόπο γνωρίζουν τα πολιτικά φρονήματα των αξιωματικών. O N. Κατσουρίδης υπέβαλε ερώτηση στον υπουργό Αμυνας, αν ως μέλος του ΠΓ του ΔΗΣΥ γνωρίζει τα μέλη της Γραμματείας Αμυνας του κόμματος, για να απαντήσει ο κ. Χάσικος ότι δε γνωρίζει! Επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι άτομα στο οργανόγραμμα, όπως οι Λόττας, Βελετινάς και K. Συμεωνίδης είναι μέλη του ΔΗΣΥ, οπότε ο N. Κατσουρίδης διερωτήθηκε κατά πόσο είναι συμπτωματικά τα άτομα που βρίσκονται στο οργανόγραμμα να είναι και μέλη του ΔΗΣΥ. Το «Συναγερμικό» φακέλωμα το επιβεβαίωσε έμμεσα και ο K. Κωνσταντίνου, αναφέροντας ότι οι δικοί μας στην Πάφο υπηρετούν εκτός επαρχίας, ενώ οι αριστεροί δεν έχουν μετατεθεί!

O K. Παπακώστας κατάγγειλε ότι το παραστρατιωτικό επιτελείο διατηρούσε και επαρχιακά κλιμάκια. Εγιναν συνεδρίες και συζητήθηκαν θέματα άμυνας, είπε, στα εθνικόφρονα σωματεία Τσιακκιλερού και στο Αθλητικό Σωματείο Λύσης στη Λάρνακα (Οκτώβρης 1999). Σε μια συνεδρία, είπε, αποφασίστηκε να προτείνουν τον X. Λόττα για διορισμό σε μόνιμη θέση στον OAΣE.

H Επιτροπή θα συνέλθει ξανά μετά τις 5 του Ιούνη όταν θα είναι έτοιμο το στρατιωτικό πόρισμα για να συνεχίσει τη συζήτηση, ενώ μέχρι τότε αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι έρευνες της Αστυνομίας. H Επιτροπή θα εξετάσει επίσης κατά πόσο θα καλέσει τον κ. Μαραγκό και τα άτομα με τις χειρόγραφες σημειώσεις στα έγγραφα.

Δ. Χριστόφιας: Σε αντιπαράθεση με την κοινωνία ολόκληρη ο ΔΗΣΥ

Αποστομωτική απάντηση στις ασύστολες κατηγορίες του προέδρου του ΔΗΣΥ σε βάρος του AKEΛ, έδωσε χτες ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ ΔΗΣΥ - AKEΛ. Υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ αυτού που κάμνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και της κοινωνίας ολόκληρης».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι από την όλη στάση του ΔΗΣΥ προκύπτει θέμα λειτουργίας των θεσμών, θέμα σεβασμού της δημοκρατίας και θέμα σεβασμού της λειτουργίας της ίδιας της κοινωνίας.

«Γι' αυτό νομίζω ότι τα πράγματα είναι στην Επιτροπή Αμυνας, σε ποινικό ανακριτή, ας τα αφήσουμε να εξελιχθούν και μιλούμε», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ενώ σε σχετική παρατήρηση υπογράμμισε: «Είναι δικαίωμά του (κ. Αναστασιάδη) να θεωρήσει την απάντησή μου υπεκφυγή. Εγώ επιμένω ότι αυτή την ώρα δε θα πρέπει να εκτραπούμε σε τεχνητές κρίσεις απ' όπου και αν γίνεται αυτή η προσπάθεια και πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο θέμα που απασχολεί την κοινωνία».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του AKEΛ, Ανδρέας Χρήστου, τόνισε ότι προκύπτει πελώριο πολιτικό θέμα, θέμα υπονόμευσης των θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας. Επισήμανε ακόμα ότι πρόκειται για τη λειτουργία «παραστρατιωτικού επιτελείου», το οποίο μετατράπηκε σε οργάνωση παγκυπρίου βάσεως, το οποίο περιλαμβάνει στις γραμμές του αξιωματικούς-μέλη του ΔΗΣΥ.

Διερωτήθηκε ακόμα με ποιου το δικαίωμα κάποιοι εκτός Εθνικής Φρουράς ζήτησαν από αξιωματικούς να καταγράψουν για λογαριασμό τους πληροφορίες υψίστης σημασίας.

Σε Πετρολάτσειο Πεδίο μετατρέπεται το Θριάσιο

Επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ προανήγγειλε ουσιαστικά ο Κ. Λαλιώτης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λ.  Κανέλλη

Σε «Πετρολάτσειο Πεδίο» μετατρέπει η κυβέρνηση το Θριάσιο με την πρόθεσή της να εγκρίνει την περαιτέρω επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ του Γ. Λάτση δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και για το περιβάλλον αλλά και για την ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης στην απάντησή του ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να ανάψει «πράσινο φως» στην επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Είπε συγκεκριμένα ότι ναι μεν η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί ακόμα αλλά συναρτά τη θετική απάντηση για την επέκταση από όρους και προϋποθέσεις. Η ΠΕΤΡΟΛΑ, ανακοίνωσε, έχει καταθέσει προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επέκταση και τεκμηριώνει τη σημασία της επένδυσης για λόγους βιωσιμότητας κάνοντας λόγο για μείωση ρύπων και κατοχύρωση της ασφάλειας. Η κυβέρνηση, είπε, ο υπουργός συναρτά την έγκριση από τεκμηριωμένες θέσεις για τη μη αύξηση ή ακόμα και μείωση των ρύπων και αύξηση των συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.

Αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα 84/84 που απαγορεύει μεταξύ άλλων την επέκταση βιομηχανικών μονάδων στην Αττική, είπε ότι υπάρχει σχετικό νομοθέτημα που επιτρέπει κάτω από προϋποθέσεις την παράκαμψή του κάτι που έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν. Εχει ανατεθεί, είπε, μελέτη στο Πολυτεχνείο για το πώς θα γίνεται ο εκσυγχρονισμός των βιομηχανικών μονάδων με ταυτόχρονη μείωση των ρύπων και της μόλυνσης και παρέπεμψε το όλο πρόβλημα στη δημιουργία βιομηχανικών πάρκων.

Η Λ. Κανέλλη, στην τοποθέτησή της, κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει καθαρά εάν θα κηρύξει το Θριάσιο κορεσμένη βιομηχανικά περιοχή ή θα το μετατρέψει σε Πετρολάτσειο Πεδίο. Με την επέκταση, είπε, οι μονάδες της ΠΕΤΡΟΛΑ από 16 θα γίνουν 32 και θα τετραπλασιαστεί η μόλυνση ενώ θα έρθει πολύ κοντά με το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ. Για το τι σημαίνει αυτό, αρκεί να θυμηθούμε το πρόσφατο ατύχημα στην Ολλανδία όπου μία περιοχή ολόκληρη τινάχτηκε στον αέρα από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε, ότι πρόσφατα (15 Μάη) έγινε ατύχημα στην προηγούμενη επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ, κάτι που ολοφάνερα δείχνει ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας και οι υποχρεώσεις της εταιρίας.

Κατήγγειλε δε ότι στην περιοχή δεν έχει γίνει ούτε μία μέτρηση για την υγεία των κατοίκων και κατέληξε τονίζοντας ότι δε δικαιολογείται η επέκταση και δε θα δημιουργήσει ούτε νέες θέσεις αφού και στην προηγούμενη επέκταση αντί για αύξηση, είχαμε μείωση θέσεων.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ

Συνήλθε στις 27 Μάη 2000 η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Ελλάδας στην Αθήνα. Στη συνδιάσκεψη παρευρέθηκαν σύνεδροι που εκπροσωπούσαν τις Κομματικές Οργανώσεις και Πυρήνες του Παραρτήματος του ΑΚΕΛ σε ευρύτερες περιοχές και νομούς της Ελλάδας.

Η συνδιάσκεψη που συγκαλείται κάθε τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε με πολιτική ομιλία που κατέθεσε από μέρους της ΚΕ του ΑΚΕΛ ο Αντώνης Χριστοδούλου, Γραμματέας της ΚΕ για τα Οργανωτικά θέματα. Ο Αντ. Χριστοδούλου μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, αναφέρθηκε στις εκ τους σύνεγγυς συνομιλίες οι οποίες, όπως τόνισε, πρέπει να μετατραπούν σε ουσιαστικές απευθείας συνομιλίες, ενώ επισήμανε πως η αδιαλλαξία Ντενκτάς - Αγκυρας δεν τις αφήνουν να εξελιχθούν σωστά.

Οσον αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, ο Αντ. Χριστοδούλου είπε ότι η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Δεν οικοδομούνται και δεν αναπτύσσονται εκείνες οι αξίες και οι θεσμοί που θα ενίσχυαν παραπέρα τον αντικατοχικό αγώνα. Οι ενέργειες της διακυβέρνησης Κληρίδη, κατά τρόπο που δικαιώνουν τους πραξικοπηματίες και οι προσπάθειες αλλοίωσης της ιστορίας, επιτείνουν την κατάσταση αυτή. Η πολύχρονη διακυβέρνηση της συντήρησης, της Δεξιάς και Ακροδεξιάς, και η νοοτροπία που καλλιεργείται, ενθαρρύνει αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα. Σε όλα τούτα έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη καταγγελία βουλευτή του ΑΚΕΛ περί ύπαρξης παραστρατιωτικού επιτελείου. Οι ανάγκες του τόπου και του αγώνα του κυπριακού λαού σίγουρα είναι άλλες και όχι η άλωση και κομματικοποίηση του στρατεύματος.

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που προκήρυξε το 19ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ για τις 16-19 Νοέμβρη 2000. Το 19ο Συνέδριο θα αποτελέσει σταθμό στις προσπάθειες δράσης των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Η Συνδιάσκεψη ψήφισε Απόφαση με την οποία επικροτούνται οι χειρισμοί της ΚΕ και του ΠΓ του ΑΚΕΛ σε σχέση με το Κυπριακό και τονίζεται η ομόθυμη θέληση των μελών του Παραρτήματος να εργαστούν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο του 2001, για την ουσιαστική ενίσχυση του ΑΚΕΛ - Αριστεράς - Νέες Δυνάμεις.

Η Συνδιάσκεψη έκλεισε με την εκλογή της Πανελλαδικής Επιτροπής του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ