ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιχείρηση «διαπλεκόμενα»

Ο Κ. Καραμανλής επιμένει στην καταγγελία για αποδυνάμωση της ΝΔ από τα διαπλεκόμενα, σε  μια προσπάθεια να ξεπεράσει την εσωκομματική κρίση και να στηρίξει πολιτικά τον εκπρόσωπο Τύπου

Την εικόνα ότι τα «διαπλεκόμενα» έχουν εξαπολύσει μια συντονισμένη επίθεση κατά της ΝΔ, επειδή τη θέλουν αποδυναμωμένη ενόψει της απευθείας ανάθεσης μεγάλων έργων, καλλιεργεί με ένταση η ηγεσία της ΝΔ. Με την τακτική αυτή, επιδιώκει, αφ' ενός, να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος και να ξεπεράσει την εσωκομματική κρίση και, από την άλλη, να κάνει υπόθεση ολόκληρου του κόμματος την απόκρουση της «λάσπης» κατά του εκπροσώπου Τύπου Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Για το σκοπό αυτό, ο Κ. Καραμανλής επεδίωξε - και εξασφάλισε - στη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών μια «ομόφωνη» απόφαση, με την οποία καταγγέλλεται η επίθεση των διαπλεκομένων και υπογραμμίζεται η αλληλεγγύη όλων των στελεχών με στόχο την «πολιτική νίκη».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι και προεκλογικά και μετεκλογικά «επιχειρείται μια συντονισμένη αποδυνάμωση της ΝΔ», επειδή «υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι» από την απευθείας ανάθεσης των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτό απέδωσε ότι «διάφοροι καθυβρίζονται και λασπολογούνται και πρώτος εγώ» και «φωτογράφισε», σύμφωνα με πληροφορίες, τον μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, ο οποίος, σε πρόσφατη δήλωσή του, έκανε λόγο για «πικραμένους πολιτικούς». Σε αυτή τη βάση, ζήτησε «συνεννόηση και αλληλεγγύη μεταξύ μας», γιατί «η υπόθεση είναι μεγάλη και πρέπει να νικήσουμε πολιτικά». Σήμερα από δω, κατέληξε, πρέπει να βγει ένα κεντρικό μήνυμα ότι σε αυτά τα φαινόμενα δε θα έχουμε καμία ανοχή, δε στεκόμαστε απαθείς, είμαστε ανυποχώρητοι και ασυμβίβαστοι.

Παράλληλα, εμφανίστηκε τιμητής της διαφάνειας από τη σκοπιά ότι το κόμμα του είναι «κατ' εξοχήν φιλελεύθερο κόμμα και εμείς θα προστατεύσουμε τους ελεύθερους θεσμούς της οικονομίας»! Μάλιστα, για τα ολυμπιακά έργα, ζήτησε συμμετοχή με θεσμικό χαρακτήρα, μέσω της εθνικής επιτροπής που έχει προτείνει, «αν θέλουν τη δική μας βοήθεια».

Στελέχη της ΝΔ ερμήνευαν την εμμονή του Κ. Καραμανλή στο «νέο ανένδοτο» κατά των διαπλεκομένων ως προσπάθεια πολιτικής κάλυψης και υπεράσπισης του στενού συνεργάτη του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, μετατρέποντας την υπόθεση σε υπόθεση ολόκληρης της ηγεσίας και του κόμματος. Ταυτόχρονα, η υπόθεση Αρ. Σπηλιωτόπουλου αναδεικνύεται σε μείζον εσωκομματικό ζήτημα, γύρω από το οποίο διαπλέκεται η εσωκομματική αντιπαράθεση και κρίση. Ο ίδιος ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ δεν τον έχουν υπερασπιστεί, χαρακτηρίζοντας το θέμα «προσωπικό», ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται πρωτίστως για πολιτικό θέμα και για «επιχείρηση εξόντωσης όσων αγγίζουν ζητήματα διαφάνειας».

Από την άλλη, ηγετικά στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι «είναι αδύνατον» στον Κ. Καραμανλή να ξεπεράσει το πρόβλημα με τον εκπρόσωπο Τύπου και δείχνουν επιδεικτική απροθυμία να συγκρουστούν με τα «διαπλεκόμενα» γι' αυτό το λόγο. Η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ είναι εξαιρετικά ρευστή και δεν είναι λίγα τα στελέχη, που εκτιμούν ότι η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα καθορίσει τις εξελίξεις και τη μελλοντική πορεία του κόμματος.

ΚΥΠΡΟΣ
Στο επίκεντρο οι αποκαλύψεις για το παραστρατιωτικό επιτελείο

Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κύπρο η υπόθεση με το παραστρατιωτικό επιτελείο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Παπακώστας κατονόμασε το συνταγματάρχη Φεσσά, ως τον άνθρωπο ο οποίος συνέταξε το οργανόγραμμα του παραστρατιωτικού επιτελείου και πρόσθεσε ότι είναι ο γραφικός του χαρακτήρας στα σχετικά έγγραφα.

Μιλώντας χτες το πρωί ο Κ. Παπακώστας επανέλαβε επίσης ότι με τα στοιχεία που έχουν δοθεί αποδεικνύεται ότι λειτουργούσε στο ΔΗΣΥ παραστρατιωτικό επιτελείο, σκοπός του οποίου ήταν η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς, το φακέλωμα των στρατιωτών και η ευνοϊκή μεταχείριση των «ημετέρων».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι είναι δεδομένη η σύνδεση με το ΔΗΣΥ, αφού τουλάχιστον τρία από εννέα ονόματα, τα οποία αναφέρονται στο οργανόγραμμα ανήκουν στο κόμμα αυτό.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα της Κύπρου προέβησαν, εξάλλου, σε δηλώσεις για το επίμαχο θέμα.

Δηλώσεις Μουσιούτα

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νίκος Μουσιούτας εξέφρασε λύπη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, η οποία όπως είπε, πλήττει την άμυνα του τόπου. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη διεξαγωγή έρευνας για πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα και τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό η υπόθεση.

Δηλώσεις Καρρά

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καρράς απέρριψε για άλλη μια φορά τις κατηγορίες για ανάμειξη του κόμματός του στην όλη υπόθεση και πρόσθεσε ότι δεν έχει παρουσιαστεί οποιοδήποτε στοιχείο, το οποίο να συνδέει το ΔΗΣΥ με το παραστρατιωτικό επιτελείο. Είπε επίσης ότι το κόμμα του δεν είχε ανάγκη από φακελώματα και ευνοϊκή μεταχείριση «ημετέρων» και επανέλαβε ότι επικρατεί η αξιοκρατία στο στράτευμα.

Ο Αντ. Καρράς διερωτήθηκε γιατί ο Κώστας Παπακώστας δεν αποκάλυψε τα έγγραφα από τις 14 του μήνα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι έγινε επεξεργασία τους στο ΑΚΕΛ και επιλέχτηκε ο «κατάλληλος γι' αυτούς χρόνος».

Δηλώσεις Ομήρου

Ο βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, πλήττει το κύρος των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι υπηρετούν με ζήλο την πατρίδα. Τόνισε επίσης την ανάγκη να λήξει το συντομότερο δυνατό αυτή η υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ενεχόμενοι.

Ο Γ. Ομήρου ανέφερε ότι με τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν το 1998 διασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό η αξιοκρατία για τους δόκιμους, τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των κληρωτών στα όπλα.

Ο Σπύρος Κυπριανού

Ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, αναφερόμενος χτες στην κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις καταγγελίες του Κώστα Παπακώστα για την ύπαρξη παραστρατιωτικού επιτελείου, τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως το ζήτημα και αν υπάρχουν ένοχοι θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν υπάρχουν τέτοιες νοοτροπίες από τα κόμματα, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα μαθήματα του παρελθόντος. Η όξυνση, συμπλήρωσε, δε βοηθά ούτε το Κυπριακό, ούτε την κατάσταση στο εσωτερικό, αλλά εμποδίζει και την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Ο Σπ. Κυπριανού προέβη σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Για το θέμα των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, Μιχάλη Παπαπέτρου, το οποίο επίσης συζήτησε με τον πρόεδρο Κληρίδη, ο Σπύρος Κυπριανού είπε ότι καθίσταται μια μικρή λεπτομέρεια μετά τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Τόνισε πάντως ότι έμεινε ικανοποιημένος από τη συνομιλία που είχε για το θέμα με τον Κύπριο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την πλευρά μας για συμμετοχή σε τέταρτο ή και πέμπτο γύρο συνομιλιών, αν δεν υπάρξει πρόοδος στον επικείμενο τρίτο γύρο στη Γενεύη». για τον οποίο τόνισε ότι τα πράγματα θα ξεκαθαριστούν όταν έρθουν στην Κύπρο οι τρεις μεσολαβητές.

Για την αγωγή του κ. Σπηλιωτόπουλου

Οκ. Αρης Σπηλιωτόπουλος κατέθεσε τη γνωστή αγωγή κατά του ραδιοφωνικού σταθμού «Φλας» και των τριών στελεχών του σταθμού, τους οποίους η αγωγή αναφέρει σαν «δημοσιογράφους». Γι' αυτό το λόγο και μεις, στο σχόλιο που ακολουθεί, όταν θα αναφερόμαστε στους τρεις αυτούς κυρίους, τους κ.κ. Κακαουνάκη, Αναστασιάδη και Πέρη, θα τους αποκαλούμε - και εμείς - δημοσιογράφους...

***

Οκ. Σπηλιωτόπουλος, λοιπόν, με την αγωγή του, όπου και ζητά το εξωφρενικό ποσό των 4 δισ. δραχμών, ισχυρίζεται ότι εθίγη από τα λεχθέντα εκ μέρους των τριών κυρίων, με τα οποία οι τελευταίοι προσπάθησαν να τον πλήξουν πολιτικά και ηθικά.

Το πρώτο σχόλιο που έχουμε να κάνουμε είναι ότι οι κ.κ. Κακαουνάκης και Αναστασιάδης υπηρετούν εκείνο το είδος της δημοσιογραφίας - το οποίο έχει επικρατήσει στον αφρό της ιδιωτικής αγοράς των ΜΜΕ - που, από άποψη αξιοπρέπειας, επενεργεί αποτρεπτικά, όχι μόνο για να σκεφτεί κανείς να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, αλλά και για να υπάρξει ακόμα και ως απλός τηλεθεατής ή ακροατής ή αναγνώστης. Προφανώς με αυτή την άποψη δε θα συμφωνούν οι ιδιοκτήτες του «Φλας» και τα «μηχανάκια» της AGB. Δικαίωμά τους.

Δεύτερον, τις εκπομπές στις οποίες αναφέρεται ο κ. Σπηλιωτόπουλος, εμείς τις έχουμε ακούσει. Εχουμε ιδίαν αντίληψη. Και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το μέγεθος της προστυχιάς και της λάσπης με τα οποία δίνουν ορισμένοι τους προεκλογικούς πολιτικούς - έτσι τους ονομάζουν: «πολιτικούς» - αγώνες τους. Οι εκπομπές αυτές υπήρξαν ένα μνημείο ραδιοφωνικής λιβελλολογίας και ηλεκτρονικού λιντσαρίσματος. Αποτελούν, δε, το σήμα κατατεθέν για την ποιότητα και το ήθος της εξουσίας εκείνης που «προσλαμβάνει» ως επίσημους προπαγανδιστές της, κυρίους σαν τον Κακαουνάκη και τον Αναστασιάδη.

Το τρίτο σχόλιο που έχουμε να κάνουμε είναι ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος είναι πολιτικό πρόσωπο. Και τα πολιτικά πρόσωπα απαντούν στη χυδαιότητα - ακόμα και στη χυδαιότητα και μερικές φορές κυρίως στη χυδαιότητα - με πολιτικούς και όχι με δικαστικούς τρόπους. Τα πολιτικά πρόσωπα θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η χυδαιότητα στην πολιτική είναι ένα κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα που δεν πρέπει να αποτελεί δίοδο, κατά κανένα τρόπο, ώστε, μέσα από δικανισμούς και ποινικοποιήσεις ή μέσα από την προσχηματική επίκληση της «ελευθεροτυπίας», να διαχέεται, ακόμα περισσότερο (η χυδαιότητα) στην πολιτική ζωή.

Αλλωστε το πόσο πολιτικό είναι το ζήτημα θα πρέπει να το έχει αντιληφθεί, έστω και καθυστερημένα, και ο ίδιος ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Ειδικά, παρακολουθώντας τους συναδέλφους του, στη ΝΔ, που δείχνουν απροθυμία να τον υπερασπιστούν ακόμα και σε ένα θέμα, στο οποίο, καταφανώς, έχει δίκιο.

***

Οσο για τον κύριο Αναστασιάδη, που όποιος τολμήσει να μιλήσει για την «προσφορά» του στη δημοσιογραφία, πρέπει από την επομένη κιόλας να είναι έτοιμος να δεχτεί εναντίον του ένα «ραδιο-οχετό», με αφορμή ότι στις τελευταίες του εκπομπές αναλίσκεται σε αναφορές σχετικές με το «Ριζοσπάστη» και τα... «υπόγεια του Περισσού», έχουμε να πούμε το εξής: Το είδος του δημόσιου λόγου που εκφέρει ο κύριος αυτός δε θα μπορούσε να ευδοκιμήσει ούτε στα «υπόγεια του Περισσού», ούτε στα «υπόγεια του "Ριζοσπάστη"», αλλά ούτε καν στους υπονόμους που βρίσκονται κάτω από αυτά τα υπόγεια. Αλλο το κλίμα στο «Ριζοσπάστη» και άλλο στις συχνότητες του Μαξίμου, βλέπετε.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ