Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Στο επίκεντρο οι αποκαλύψεις για το παραστρατιωτικό επιτελείο

Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κύπρο η υπόθεση με το παραστρατιωτικό επιτελείο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Παπακώστας κατονόμασε το συνταγματάρχη Φεσσά, ως τον άνθρωπο ο οποίος συνέταξε το οργανόγραμμα του παραστρατιωτικού επιτελείου και πρόσθεσε ότι είναι ο γραφικός του χαρακτήρας στα σχετικά έγγραφα.

Μιλώντας χτες το πρωί ο Κ. Παπακώστας επανέλαβε επίσης ότι με τα στοιχεία που έχουν δοθεί αποδεικνύεται ότι λειτουργούσε στο ΔΗΣΥ παραστρατιωτικό επιτελείο, σκοπός του οποίου ήταν η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς, το φακέλωμα των στρατιωτών και η ευνοϊκή μεταχείριση των «ημετέρων».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι είναι δεδομένη η σύνδεση με το ΔΗΣΥ, αφού τουλάχιστον τρία από εννέα ονόματα, τα οποία αναφέρονται στο οργανόγραμμα ανήκουν στο κόμμα αυτό.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα της Κύπρου προέβησαν, εξάλλου, σε δηλώσεις για το επίμαχο θέμα.

Δηλώσεις Μουσιούτα

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νίκος Μουσιούτας εξέφρασε λύπη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, η οποία όπως είπε, πλήττει την άμυνα του τόπου. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη διεξαγωγή έρευνας για πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα και τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό η υπόθεση.

Δηλώσεις Καρρά

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καρράς απέρριψε για άλλη μια φορά τις κατηγορίες για ανάμειξη του κόμματός του στην όλη υπόθεση και πρόσθεσε ότι δεν έχει παρουσιαστεί οποιοδήποτε στοιχείο, το οποίο να συνδέει το ΔΗΣΥ με το παραστρατιωτικό επιτελείο. Είπε επίσης ότι το κόμμα του δεν είχε ανάγκη από φακελώματα και ευνοϊκή μεταχείριση «ημετέρων» και επανέλαβε ότι επικρατεί η αξιοκρατία στο στράτευμα.

Ο Αντ. Καρράς διερωτήθηκε γιατί ο Κώστας Παπακώστας δεν αποκάλυψε τα έγγραφα από τις 14 του μήνα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι έγινε επεξεργασία τους στο ΑΚΕΛ και επιλέχτηκε ο «κατάλληλος γι' αυτούς χρόνος».

Δηλώσεις Ομήρου

Ο βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, πλήττει το κύρος των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι υπηρετούν με ζήλο την πατρίδα. Τόνισε επίσης την ανάγκη να λήξει το συντομότερο δυνατό αυτή η υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ενεχόμενοι.

Ο Γ. Ομήρου ανέφερε ότι με τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν το 1998 διασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό η αξιοκρατία για τους δόκιμους, τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των κληρωτών στα όπλα.

Ο Σπύρος Κυπριανού

Ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, αναφερόμενος χτες στην κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις καταγγελίες του Κώστα Παπακώστα για την ύπαρξη παραστρατιωτικού επιτελείου, τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως το ζήτημα και αν υπάρχουν ένοχοι θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν υπάρχουν τέτοιες νοοτροπίες από τα κόμματα, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα μαθήματα του παρελθόντος. Η όξυνση, συμπλήρωσε, δε βοηθά ούτε το Κυπριακό, ούτε την κατάσταση στο εσωτερικό, αλλά εμποδίζει και την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Ο Σπ. Κυπριανού προέβη σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Για το θέμα των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, Μιχάλη Παπαπέτρου, το οποίο επίσης συζήτησε με τον πρόεδρο Κληρίδη, ο Σπύρος Κυπριανού είπε ότι καθίσταται μια μικρή λεπτομέρεια μετά τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Τόνισε πάντως ότι έμεινε ικανοποιημένος από τη συνομιλία που είχε για το θέμα με τον Κύπριο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την πλευρά μας για συμμετοχή σε τέταρτο ή και πέμπτο γύρο συνομιλιών, αν δεν υπάρξει πρόοδος στον επικείμενο τρίτο γύρο στη Γενεύη». για τον οποίο τόνισε ότι τα πράγματα θα ξεκαθαριστούν όταν έρθουν στην Κύπρο οι τρεις μεσολαβητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ