Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος η κερδοσκοπία των τραπεζών

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων

Με τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την αλλαγή του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, συνεδρίασε χτες η Ολομέλεια της Βουλής.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος, Αγγελος Τζέκης, επισήμανε την αντίθεσή του με τον ιδιωτικό χαρακτήρα του ταμείου καθώς και το ρόλο τον οποίο καλείται να παίξει στο πιστωτικό σύστημα της χώρας και με τις νέες ρυθμίσεις.

Αναφορικά με τη σχέση των πιστωτικών ιδρυμάτων και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έκανε λόγο για χαριστική ρύθμιση υπέρ των τραπεζών, αφού «εξαιρούνται και οι καταθέσεις του ΤΕΚ που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα και τα εκμεταλλεύονται. Είναι αυτό το 80% που παρακρατούν, τα εκμεταλλεύονται με τον γνωστό τρόπο και μέσα από τη διαφορά επιτοκίων που δίνουν στο ταμείο κερδοσκοπούν». Μάλιστα αναφερόμενος σε ρύθμιση του άρθρου 4 του νομοσχεδίου απηύθυνε ερώτημα προς την κυβέρνηση λέγοντας: «Δανείζεται το ταμείο όταν τα διαθέσιμά του δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κρίσεις; Δανείζεται από αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα που παρακρατούν το 80% και το εκμεταλλεύονται; Υπάρχει λοιπόν χαριστική πράξη ναι ή όχι;».

Ο Αγγελος Τζέκης τόνισε επίσης ότι εξαιρούνται από το ταμείο τα επενδυτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς και τα ομόλογα και τα «ρέπος». Παράλληλα, καταθέτοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για το θέμα, ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι το προσωπικό του ταμείου θα πρέπει να εργάζεται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και χωρίς ξεχωριστά μισθολόγια, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν «εξουσίες προληπτικής παρέμβασης όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τον ανεπαρκή έλεγχο στο ταμείο, που περιορίζεται στην ελεγκτική δραστηριότητα ενός ορκωτού λογιστή, χωρίς ουσιαστικά να ελέγχει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, ζήτησε στο νόμο να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τα αποθεματικά του ταμείου σε περίπτωση διάλυσής του, προκειμένου να μην περάσουν στα πιστωτικά ιδρύματα.

Ανταπαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς επισήμανε ότι ο ασφαλιστικός χαρακτήρας του ΤΕΚ καταργείται προς αποφυγή σύγχυσης με το θεσμό της ασφάλισης, αφού τέτοια είναι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θεσμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ