Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιχείρηση «διαπλεκόμενα»

Ο Κ. Καραμανλής επιμένει στην καταγγελία για αποδυνάμωση της ΝΔ από τα διαπλεκόμενα, σε  μια προσπάθεια να ξεπεράσει την εσωκομματική κρίση και να στηρίξει πολιτικά τον εκπρόσωπο Τύπου

Την εικόνα ότι τα «διαπλεκόμενα» έχουν εξαπολύσει μια συντονισμένη επίθεση κατά της ΝΔ, επειδή τη θέλουν αποδυναμωμένη ενόψει της απευθείας ανάθεσης μεγάλων έργων, καλλιεργεί με ένταση η ηγεσία της ΝΔ. Με την τακτική αυτή, επιδιώκει, αφ' ενός, να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος και να ξεπεράσει την εσωκομματική κρίση και, από την άλλη, να κάνει υπόθεση ολόκληρου του κόμματος την απόκρουση της «λάσπης» κατά του εκπροσώπου Τύπου Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Για το σκοπό αυτό, ο Κ. Καραμανλής επεδίωξε - και εξασφάλισε - στη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών μια «ομόφωνη» απόφαση, με την οποία καταγγέλλεται η επίθεση των διαπλεκομένων και υπογραμμίζεται η αλληλεγγύη όλων των στελεχών με στόχο την «πολιτική νίκη».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι και προεκλογικά και μετεκλογικά «επιχειρείται μια συντονισμένη αποδυνάμωση της ΝΔ», επειδή «υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι» από την απευθείας ανάθεσης των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτό απέδωσε ότι «διάφοροι καθυβρίζονται και λασπολογούνται και πρώτος εγώ» και «φωτογράφισε», σύμφωνα με πληροφορίες, τον μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, ο οποίος, σε πρόσφατη δήλωσή του, έκανε λόγο για «πικραμένους πολιτικούς». Σε αυτή τη βάση, ζήτησε «συνεννόηση και αλληλεγγύη μεταξύ μας», γιατί «η υπόθεση είναι μεγάλη και πρέπει να νικήσουμε πολιτικά». Σήμερα από δω, κατέληξε, πρέπει να βγει ένα κεντρικό μήνυμα ότι σε αυτά τα φαινόμενα δε θα έχουμε καμία ανοχή, δε στεκόμαστε απαθείς, είμαστε ανυποχώρητοι και ασυμβίβαστοι.

Παράλληλα, εμφανίστηκε τιμητής της διαφάνειας από τη σκοπιά ότι το κόμμα του είναι «κατ' εξοχήν φιλελεύθερο κόμμα και εμείς θα προστατεύσουμε τους ελεύθερους θεσμούς της οικονομίας»! Μάλιστα, για τα ολυμπιακά έργα, ζήτησε συμμετοχή με θεσμικό χαρακτήρα, μέσω της εθνικής επιτροπής που έχει προτείνει, «αν θέλουν τη δική μας βοήθεια».

Στελέχη της ΝΔ ερμήνευαν την εμμονή του Κ. Καραμανλή στο «νέο ανένδοτο» κατά των διαπλεκομένων ως προσπάθεια πολιτικής κάλυψης και υπεράσπισης του στενού συνεργάτη του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, μετατρέποντας την υπόθεση σε υπόθεση ολόκληρης της ηγεσίας και του κόμματος. Ταυτόχρονα, η υπόθεση Αρ. Σπηλιωτόπουλου αναδεικνύεται σε μείζον εσωκομματικό ζήτημα, γύρω από το οποίο διαπλέκεται η εσωκομματική αντιπαράθεση και κρίση. Ο ίδιος ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ δεν τον έχουν υπερασπιστεί, χαρακτηρίζοντας το θέμα «προσωπικό», ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται πρωτίστως για πολιτικό θέμα και για «επιχείρηση εξόντωσης όσων αγγίζουν ζητήματα διαφάνειας».

Από την άλλη, ηγετικά στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι «είναι αδύνατον» στον Κ. Καραμανλή να ξεπεράσει το πρόβλημα με τον εκπρόσωπο Τύπου και δείχνουν επιδεικτική απροθυμία να συγκρουστούν με τα «διαπλεκόμενα» γι' αυτό το λόγο. Η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ είναι εξαιρετικά ρευστή και δεν είναι λίγα τα στελέχη, που εκτιμούν ότι η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα καθορίσει τις εξελίξεις και τη μελλοντική πορεία του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ