Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ιδρύεται Διαβαλκανικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης

«Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στις κυβερνήσεις των χωρών μας (!!!)...», δήλωσε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ - Ν/Τ της ΑΔΕΔΥ, Δ. Κίτσιος

Στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος «INTERREG II» και με πρωτοβουλία της ΕΔΟΘ - Ν/Τ της ΑΔΕΔΥ, προωθείται η υλοποίηση του επιμέρους προγράμματος «Σύγχρονο Δημόσιο Management» και η ίδρυση και λειτουργία του Διαβαλκανικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Απ' ό,τι ανακοινώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη και από έγκυρες πληροφορίες, προκύπτει ότι το πρόγραμμα «INTERREG II» χρηματοδοτείται και στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα «Σύγχρονο Δημόσιο Management», ύψους 180 εκατομμυρίων δρχ., χρηματοδοτείται από την ΕΕ κατά 75% και 25% από την ελληνική κυβέρνηση (υπουργείο Εργασίας). Εχουν δε και τα δυο σαν βασικό στόχο την πλήρη και απροκάλυπτη ενσωμάτωση του βαλκανικού συνδικαλιστικού κινήματος στο δημόσιο τομέα στο καπιταλιστικό σύστημα και στις δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη συνέντευξη πήραν μέρος από την πλευρά της ΕΔΟΘ, οι Δ. Κίτσιος και Ν. Παρπούδης, πρόεδρος και Γ. Γραμματέας αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας, Ζελιάσκο Χρίστοφ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση της ΠΓΔΜ (UPOZ), Β. Μουρατόβσκι και ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Εργαζομένων στον τομέα Υγείας της Αλβανίας, Αριάν Πάνο. Το πρόγραμμα «INTERREG» επιδιώκει να συμβάλει στην προετοιμασία της Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ για γρήγορη ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές.

Να σημειωθεί ότι ο Δ. Κίτσιος στην εισήγησή του σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στις κυβερνήσεις των χωρών μας...». Αυτή η «χρησιμότητα» του συνδικαλιστικού κινήματος, προς το κυβερνητικό κατεστημένο, αποτελεί και το βασικό άξονα του προγράμματος «INTERREG II» που η κύρια επιδίωξή του είναι το «Σύγχρονο Δημόσιο Mαnagement». Με τον όρο management υποδηλώνεται η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και δημόσιων πόρων για την υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στους τομείς Υγείας στην Αλβανία, Παιδείας στη Βουλγαρία και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ και αποσκοπεί στην προσαρμογή της οικονομίας, Παιδείας, Υγείας και Δημόσιας Διοίκησης στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στην υποταγή της Δημόσιας Διοίκησης στις ανάγκες της αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με άλλα λόγια επιδιώκεται να υποταχθεί η εργατική τάξη, η Παιδεία, η Υγεία και η Δημόσια Διοίκηση των χωρών αυτών στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και η παγίωση της «νέας τάξης», όπως εκφράστηκε με το Σύμφωνο Σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι τα 6 βασικά θέματα μελετών που θα γίνουν στα πλαίσια του προγράμματος Σύγχρονο Management είναι: 1. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο 2. Η διάρθρωση του Δημόσιου Τομέα 3. Το ανθρώπινο δυναμικό 4. Οι υποδομές και τεχνολογικό επίπεδο 5. Η πορεία προσαρμογής προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα στα πλαίσια των συμφωνιών σύνδεσης 6. Αποτελεσματική εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού πάνω στους νεοτερισμούς που θα επιφέρει η προσαρμογή των τεχνολογιών αιχμής.

Για την υλοποίηση του προγράμματος και τη δημιουργία του Διαβαλκανικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, προγραμματίζονται δύο συνέδρια. Το Συνέδριο Εναρξης, στις 20 και 21 Ιούνη 2000 στη Θεσσαλονίκη και το Συνέδριο Λήξης, πάλι στη Θεσσαλονίκη στις 15 και 16 Φλεβάρη 2001.

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή εξέλιξη στο συνδικαλιστικό κίνημα, ο Βασίλης Θεοδωρακόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ, δήλωσε: «Η ΕΔΟΘ σε συνεργασία και με τα αντίστοιχα συνδικάτα των άλλων χωρών, πρωτοστατεί σ' αυτή την πολιτική της Κομισιόν και των εθνικών κρατών. Εδώ πρόκειται για οριστική μετάλλαξη του συνδικαλισμού από όργανα έστω κάποιας ρεφορμιστικής υπεράσπισης των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων, σε όργανα επιβολής της πολιτικής του κράτους, του κεφαλαίου και της Κομισιόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ