Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ - ΥΠΕΘΑ
Αναζητείται τρόπος συνεργασίας

Με τις οδηγίες του πρωθυπουργού να «πέσουν οι τόνοι» και να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα συνεργασίας αντιμετωπίζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, βγήκε χτες το μεσημέρι από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, φρόντισε να προσαρμοστεί άμεσα με την εντολή του πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι το θέμα της δημιουργίας επιτροπής από στελέχη των δύο υπουργείων είναι δευτερεύον. Αξίζει να σημειωθεί ότι γύρω από τη συγκρότηση ή όχι της επιτροπής είχε εξελιχτεί τις προηγούμενες μέρες μια «κόντρα» ανάμεσα στο ΥΠΕΞ, που θεωρούσε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση, και του ΥΠΕΘΑ, που θεωρούσε ότι τέτοια επιτροπή δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει.

Πέρα από το τυπικό της υπόθεσης, διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η συγκρότηση ή όχι της επιτροπής έχει να κάνει με την ταχύτητα της εξέλιξης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται ότι επικράτησαν, τελικά, απόψεις αντίθετες με αυτές που επικρατούν στο ΥΠΕΞ και η Αθήνα αναζητά τρόπους που θα επιβραδύνουν την είσοδο της ελληνοτουρκικής συζήτησης σε ζητήματα υψηλής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας όταν ρωτήθηκε «εάν θα συσταθεί τελικά αυτή η πολιτικο-στρατιωτική επιτροπή, την οποία είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, με τη συμμετοχή αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών», απάντησε: «Τα δύο υπουργεία, όπως όλα τα υπουργεία, στο πλαίσιο των συναρμοδιοτήτων τους, έχουν καλό συντονισμό, επικοινωνία και συνεργασία. Πάντοτε, αναλόγως των θεμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν, θα αναζητούν τρόπους περαιτέρω βελτίωσης αυτής της συνεργασίας. Ηδη, έχει αρχίσει η ανταλλαγή απόψεων, η συνεργασία, μεταξύ στελεχών των δύο υπουργείων. Και τα δύο υπουργεία είναι αυτά που θα επιλέξουν τους τρόπους της περαιτέρω συνεργασίας τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ