ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στον αστερισμό της εμπορευματοποίησης

Ακόμα κι αν ο Ευαγγελισμός αποκτούσε το δεύτερο αξονικό τομογράφο - που λειτουργούσε ιδιωτική εταιρεία - και πάλι τα βάρη θα έπεφταν στις πλάτες των εργαζομένων, καθώς τη λειτουργία καλούνται να την πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Υποταγμένη στην πολιτική της εμπορευματοποίησηςείναι η τεχνολογία και στον τομέα Υγείας

Motion Team

Υποταγμένη στην πολιτική της εμπορευματοποίησηςείναι η τεχνολογία και στον τομέα Υγείας
Πληρώνοντας μόνο ένα ευρώ στις 28/2/2009 θα μπορούσε ο Ευαγγελισμός να έχει στη διάθεσή του το δεύτερο αξονικό τομογράφο που τον λειτουργούσε εδώ και πέντε χρόνια ιδιωτική εταιρεία και με δικό της προσωπικό! Ομως αυτό δεν έγινε δυνατό λόγω των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις στον Ευαγγελισμό είναι 1.381. Ετσι στις 28/2/2009, που έληξε η σύμβαση και το μηχάνημα θα μπορούσε να περιέλθει στην κατοχή του Ευαγγελισμού με το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ, δεν είχε τους 8 ή 9 τεχνολόγους που θα μπορούσαν να τον λειτουργήσουν. Ετσι τώρα ο αξονικός σταμάτησε να δουλεύει και η διοίκηση εξετάζει τη δυνατότητα πώς θα συνεχίσει η ιδιωτική εταιρεία να λειτουργεί, με το αζημίωτο, τον αξονικό τομογράφο.

Η εγκατάσταση του αξονικού τομογράφου στον Ευαγγελισμό με τη διαδικασία της αυτοχρηματοδότησης έγινε πριν πέντε χρόνια με βάση το νόμο του ΠΑΣΟΚ 2955/2001 (ΦΕΚ 256 Α). Η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία προέβλεπε τη μίσθωση του αξονικού για τέσσερα χρόνια με το εξής ετήσιο τιμολόγιο: Μέχρι 10.000 αξονικές τομογραφίες η εταιρεία θα παίρνει 47,60 ευρώ ανά πράξη. Για τις επόμενες 5.000 αξονικές η τιμή για κάθε μια τομογραφία θα ήταν 26,48 ευρώ. Απ' τις 15.000 τομογραφίες και πάνω δε θα υπήρχε χρέωση.

Επίσης η σύμβαση προέβλεπε ότι στο τέλος της τετραετίας (28.2.2008) θα μπορούσε να αγοραστεί ο αξονικός έναντι 200.000 ευρώ και το νοσοκομείο να επιβαρυνθεί με τα έξοδα συντήρησης. Τότε - το Φλεβάρη του 2008 - οι διοικητικές υπηρεσίες του Ευαγγελισμού εισηγήθηκαν τη διαπραγμάτευση για την αγορά του αξονικού, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και με την πληρωμή των 200.000 ευρώ το νοσοκομείο, στη λογική πάντα της εμπορευματοποίησης, θα είχε όφελος 147.000 ευρώ το χρόνο. Ομως ούτε και αυτό έγινε καθώς δεν υπήρχε ούτε και τότε το απαραίτητο προσωπικό.

Βέβαια, όποια λύση κι αν προκριθεί - καθώς η λειτουργία τέτοιων μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας γίνεται στο πεδίο της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας - σε κάθε περίπτωση το κόστος θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι είτε άμεσα είτε έμμεσα. Δηλαδή κι αν ακόμα υπήρχαν οι απαραίτητοι τεχνολόγοι και πάλι το κόστος της λειτουργίας του αξονικού θα το επωμίζονταν τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία χρεώνονται με 71,11 ευρώ για κάθε αξονική τομογραφία. Απλώς οι ελλείψεις του προσωπικού, πέρα απ' την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς μένοντας στην ουρά ή τρέχοντας σε διάφορα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, λειτουργούν άμεσα υπέρ των επιχειρηματιών που καταλαμβάνουν ζωτικούς τομείς των νοσοκομείων στηριζόμενοι στις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ξεπέρασαν κάθε όριο εφοπλιστές - κυβέρνηση

Απλήρωτοι ναυτεργάτες, ξεχασμένοι επί μέρες συνάδελφοί τους, καράβια που ταξιδεύουν με ρήγμα είναι η καθημερινότητα που έχουν επιβάλει στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Στους καταπέλτες βγαίνουν και πάλι πληρώματα πλοίων της ακτοπλοΐας, δίνοντας τη μάχη και με επισχέσεις εργασίας για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Από χτες, με στήριγμα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας ναυτεργάτες των πληρωμάτων των πλοίων «ΜΙΛΕΝΑ» της εταιρείας GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου και «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» της εταιρείας ΣΑΟΣ του εφοπλιστή Μανούση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κάνει πλάτες στους εφοπλιστές όχι μόνο στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τους, αλλά και σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας των πλοίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 3 του Μάρτη, οι ναυτεργατικές Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, με βάση πληροφορίες από ναυτεργάτες, είχαν καταγγείλει σοβαρά μηχανολογικά προβλήματα στο 39χρονο πλοίο «ΜΙΛΕΝΑ» που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και των επιβατών. Στις 5 Μάρτη έγινε έλεγχος από τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) και σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΥΕΝ «δεν είχαν επιβεβαιωθεί οι καταγγελίες». Ωστόσο χτες αναβλήθηκε προγραμματισμένο δρομολόγιο του «ΜΙΛΕΝΑ» λόγω επανελέγχου του ΚΕΕΠ. Από το ΥΕΝ η επίσημη απάντηση ήταν ότι ο έλεγχος αφορούσε την ανανέωση των πιστοποιητικών ασφαλείας του πλοίου...

Στο μεταξύ ακινητοποιημένο βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο και το 40χρονο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», επίσης του εφοπλιστή Αγούδημου, το οποίο εντοπίστηκε να ταξιδεύει με ρήγμα! Επίσης, χτες το πρωί, το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΝΕΦΕΛΗ», προερχόμενο από Πόρο για Μέθανα, Αίγινα, Πειραιά, όταν έφτασε στο λιμάνι της Αίγινας παρουσίασε βλάβη στον καταπέλτη και απαγορεύτηκε ο απόπλους του. Επέβαιναν 99 επιβάτες, ενώ στην Αίγινα το περίμεναν άλλοι 140.

«Ξέχασε» 11 ναυτεργάτες

Στο μεταξύ χτες έγινε γνωστό ότι το φορτηγό πλοίο «GREEN FLOWER» με σημαία Παναμά βρίσκεται παρατημένο στη ράδα του Πειραιά από το Σεπτέμβρη και ότι οι 11 ναυτεργάτες πλήρωμά του όλοι αλλοδαποί έχουν μείνει χωρίς τροφή και νερό και ζουν με ελεημοσύνες! Η πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι ιταλική αγνώστων άλλων στοιχείων. Από το ΥΕΝ εδώ και 6 μήνες δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την προστασία και τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών. Τέλος, χτες το πρωί το φορτηγό πλοίο «PAVEL» με σημαία Μολδαβίας και με πλήρωμα 2 Ουκρανούς και 10 Ρώσους ναυτεργάτες προσάραξε σε βράχια στη θαλάσσια περιοχή Χρυσομηλιά στο νησί των Φούρνων Ικαρίας. Προερχόταν από Ρωσία φορτωμένο με σιτάρι και είχε προορισμό την Τουρκία.

Τα ράντζα «ζουν και βασιλεύουν»

Τραγικές καταστάσεις βιώνουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, αφού, όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων, τα ράντζα στην Καρδιολογική Κλινική και στην Καρδιολογική Μονάδα αποτελούν καθεστώς. Σύμφωνα με το σωματείο, στις 5/3 τα ράντζα έφτασαν τα 10 στην Καρδιολογική Κλινική και τα τέσσερα στην Καρδιολογική Μονάδα. Στη χτεσινή εφημερία, στις 8 το πρωί, υπήρχαν 17 ράντζα στην κλινική, δυναμικότητας 20 κλινών. «Εμφραγματίες και διασωληνωμένοι ασθενείς σε φορεία, στοιβαγμένοι στο διάδρομο χωρίς παροχές οξυγόνου και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, χωρίς προσωπικό, χωρίς αξιοπρέπεια», περιγράφει την κατάσταση το σωματείο. Τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους απ' τα εξαντλητικά ωράρια, τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες. Το κενό γράμμα των υποσχέσεων του υπουργείου Υγείας ότι τα ράντζα θα εξαφανιστούν με τα μέτρα - ασπιρίνες που παίρνει, αποδεικνύεται και απ' την κατάσταση που επικρατεί στον Ευαγγελισμό, που συνεφημερεύει με το Σισμανόγλειο. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, χτες το πρωί στην Καρδιολογική Κλινική του Ευαγγελισμού 7 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ράντζα, ικανός αριθμός ράντζων είχε αναπτυχθεί στα παθολογικά τμήματα, ενώ σε μόνιμη βάση υπάρχουν 10-20 ράντζα στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΙΚΑ: Στη διεκδίκηση επιδομάτων, όπως τα 176 ευρώ, περιόρισε η ηγεσία της Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ τη σημερινή απεργία των υγειονομικών υπαλλήλων στο Ιδρυμα. Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» καλεί τους υγειονομικούς να πάρουν μέρος στην απεργία και να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες και αντί για επιδόματα να διεκδικήσουν βασικό μισθό 1.400 ευρώ για τον πρωτοδιοριζόμενο, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών του ΙΚΑ.

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ: Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες στις τρεις πρώτες ιπποδρομίες οι εργαζόμενοι στον ΟΔΙΕ, διεκδικώντας αύξηση στους μισθούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

ΕΥΒΟΙΑ: Οι εργασίες του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή. Η «Ταξική Ενότητα» κατέλαβε τρεις έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου και ανέδειξε έναν αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 10 έδρες και ανέδειξε τρεις αντιπροσώπους. Η ΔΑΚΕ πήρε δύο έδρες και κανέναν αντιπρόσωπο. Για άλλη μια φορά χαρακτηριστικό του Συνεδρίου ήταν η μείωση του αριθμού των συνέδρων συγκριτικά με το προηγούμενο συνέδριο. Ενδεικτικό είναι ότι οι συνέδροι το 1996 ήταν 176, 132 το 2006 και μόλις 125 φέτος. Κατάσταση που οφείλεται και στη μείωση των εργαζομένων που οδηγεί στην έξαρση της ανεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ