Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ξεπέρασαν κάθε όριο εφοπλιστές - κυβέρνηση

Απλήρωτοι ναυτεργάτες, ξεχασμένοι επί μέρες συνάδελφοί τους, καράβια που ταξιδεύουν με ρήγμα είναι η καθημερινότητα που έχουν επιβάλει στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Στους καταπέλτες βγαίνουν και πάλι πληρώματα πλοίων της ακτοπλοΐας, δίνοντας τη μάχη και με επισχέσεις εργασίας για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Από χτες, με στήριγμα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας ναυτεργάτες των πληρωμάτων των πλοίων «ΜΙΛΕΝΑ» της εταιρείας GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου και «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» της εταιρείας ΣΑΟΣ του εφοπλιστή Μανούση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κάνει πλάτες στους εφοπλιστές όχι μόνο στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τους, αλλά και σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας των πλοίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 3 του Μάρτη, οι ναυτεργατικές Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, με βάση πληροφορίες από ναυτεργάτες, είχαν καταγγείλει σοβαρά μηχανολογικά προβλήματα στο 39χρονο πλοίο «ΜΙΛΕΝΑ» που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και των επιβατών. Στις 5 Μάρτη έγινε έλεγχος από τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) και σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΥΕΝ «δεν είχαν επιβεβαιωθεί οι καταγγελίες». Ωστόσο χτες αναβλήθηκε προγραμματισμένο δρομολόγιο του «ΜΙΛΕΝΑ» λόγω επανελέγχου του ΚΕΕΠ. Από το ΥΕΝ η επίσημη απάντηση ήταν ότι ο έλεγχος αφορούσε την ανανέωση των πιστοποιητικών ασφαλείας του πλοίου...

Στο μεταξύ ακινητοποιημένο βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο και το 40χρονο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», επίσης του εφοπλιστή Αγούδημου, το οποίο εντοπίστηκε να ταξιδεύει με ρήγμα! Επίσης, χτες το πρωί, το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΝΕΦΕΛΗ», προερχόμενο από Πόρο για Μέθανα, Αίγινα, Πειραιά, όταν έφτασε στο λιμάνι της Αίγινας παρουσίασε βλάβη στον καταπέλτη και απαγορεύτηκε ο απόπλους του. Επέβαιναν 99 επιβάτες, ενώ στην Αίγινα το περίμεναν άλλοι 140.

«Ξέχασε» 11 ναυτεργάτες

Στο μεταξύ χτες έγινε γνωστό ότι το φορτηγό πλοίο «GREEN FLOWER» με σημαία Παναμά βρίσκεται παρατημένο στη ράδα του Πειραιά από το Σεπτέμβρη και ότι οι 11 ναυτεργάτες πλήρωμά του όλοι αλλοδαποί έχουν μείνει χωρίς τροφή και νερό και ζουν με ελεημοσύνες! Η πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι ιταλική αγνώστων άλλων στοιχείων. Από το ΥΕΝ εδώ και 6 μήνες δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την προστασία και τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών. Τέλος, χτες το πρωί το φορτηγό πλοίο «PAVEL» με σημαία Μολδαβίας και με πλήρωμα 2 Ουκρανούς και 10 Ρώσους ναυτεργάτες προσάραξε σε βράχια στη θαλάσσια περιοχή Χρυσομηλιά στο νησί των Φούρνων Ικαρίας. Προερχόταν από Ρωσία φορτωμένο με σιτάρι και είχε προορισμό την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ