Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Γιόρτασαν με νοσταλγικές και αγωνιστικές μελωδίες

Μετανάστριες από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία τίμησαν τη Μέρα της Γυναίκας

Κατάμεστη η αίθουσα όπου την Κυριακή έγινε η εκδήλωση
Κατάμεστη η αίθουσα όπου την Κυριακή έγινε η εκδήλωση
Με παραδοσιακά, αλλά και αγωνιστικά και σύγχρονα τραγούδια από τις πατρίδες τους, - όπως η «Κατιούσα» - με τους ιδιαίτερους χορούς τους και φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους τίμησαν και γιόρτασαν τη Μέρα της Γυναίκας την Κυριακή το απόγευμα μετανάστριες και μετανάστες, εργάτριες και εργάτες από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν αντίστοιχες μεταναστευτικές κοινότητες και σύλλογοι.

Σε κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας, εργάτριες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που η ανάγκη για δουλειά και μια καλύτερη ζωή μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση τις έσπρωξε να ξεριζωθούν, συγκεντρώθηκαν στο συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού, ξενοδοχείων γεμίζοντάς το ασφυκτικά.

Εκ μέρους της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, η Χρυσούλα Λαμπούδη χαιρέτισε την εκδήλωση, λέγοντας, και με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, ότι το ΠΑΜΕ θέλει τους εργάτες και τις εργάτριες να παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Κι αυτή η μέρα μας θυμίζει τον αγώνα των γυναικών για ίση αμοιβή με τους άντρες, για αξιοπρεπή μεροκάματα. Μας θυμίζει ότι ο σοσιαλισμός έδωσε στη γυναίκα τέτοια δικαιώματα, που ο καπιταλισμός δεν πρόκειται ποτέ να δώσει, γιατί έχει σαν προτεραιότητα το κέρδος.

Σημείωσε, ακόμα, ότι το ΠΑΜΕ είναι κοντά στους εργάτες μετανάστες στους τόπους δουλειάς, παραδίδει δωρεάν μαθήματα Ελληνικών και έχει εκδώσει ένα βιβλίο για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια Ομάδα Δικηγόρων του ΠΑΜΕ που θα προσφέρει δωρεάν βοήθεια στους μετανάστες. Τέλος, η Χρ. Λαμπούδη κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη και στην απεργία στις 2 Απρίλη στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ουκρανικής Κοινότητας «Η γη του πελαργού» είχε ανοίξει την εκδήλωση, μιλώντας για την ιστορική προέλευση και καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Μέρας της Γυναίκας παγκόσμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ