ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρίχνει «γέφυρες» με ΛΑ.Ο.Σ.

Αξιοποιεί τη βοήθεια από το ΛΑ.Ο.Σ. για να στηρίξει σε αυτή τη φάση το κλίμα συναίνεσης και αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο μελλοντικής εκλογικής συνεργασίας

Γέφυρες με το ΛΑ.Ο.Σ. φροντίζει να κρατά η κυβέρνηση, επιδιώκοντας στη φάση αυτή να ενισχύσει την επιχείρηση συναίνεσης και αφήνοντας να αιωρείται το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας στο μέλλον.

Ηδη η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την «πάγια» πρωθυπουργική θέση ότι «δε συνεργάζεται με τα άκρα» και, παρά την επίσημη θέση ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας, τα κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούν κλίμα προσέγγισης και αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα της μελλοντικής συνεργασίας. Από τη μια το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι παραμένει υπέρ της αυτοδυναμίας και δε χρειάζεται δεκανίκια για να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, ωστόσο από την άλλη αξιοποιεί την άνευ όρων «βοήθεια» που προσφέρει ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. για να στηρίξει το κλίμα συναίνεσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από την άλλη αφήνει αιωρείται το ζήτημα της μελλοντικής εκλογικής συνεργασίας και ως «αντίβαρο» στις κινήσεις «συσπείρωσης» που παρατηρούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν τίθεται θέμα συνεργασίας. Είναι σαφές αυτό και δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας από την άλλη να επαναλάβει την παλαιότερη κατηγορηματική δήλωση του Κ. Καραμανλή που απέκλειε τη συνεργασία με τα άκρα. Ο Ευ. Αντώναρος, προκειμένου να πείσει ότι δε χρειάζεται βοήθεια η κυβέρνηση, ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοδύναμη, συμπαγή πλειοψηφία, η οποία στηρίζει το κυβερνητικό έργο».

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου αν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ., περιορίστηκε να δηλώσει: «Ας είμαστε λίγο πιο πρακτικοί στην παρούσα φάση. Οπως ξέρετε, η ΝΔ έχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Ο υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκας χαρακτήρισε ευφάνταστο σενάριο την εκλογική συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ., υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση τελειώνει στη «συναίνεση που ζήτησε πράγματι ο πρωθυπουργός».

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε θέλησε να σχολιάσει χτες την «επάνοδο» του Κ. Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ, η επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου απέδωσε την κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο φόβο του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Ο κ. Παπανδρέου έχει ένα τεράστιο προσωπικό άγχος και θέλει μέσα σε αυτό, το προσωπικό του άγχος, να βάλει πλέον τον κ. Σημίτη που μέχρι χθες τον είχε εκτός διαδικασίας και εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας», δήλωσε (στο «Σίτι»). Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Γερ. Γιακουμάτος εκτίμησε ότι «η διαγραφή του κ. Σημίτη, του πρώην Πρωθυπουργού, του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ είναι μια γκρίζα ζώνη. Αρα λοιπόν όταν αυτή τη ζώνη την καλύπτεις είναι θετικό». Εμφανίστηκε όμως αντίθετος με οποιαδήποτε συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ., λέγοντας ότι για το ΛΑ.Ο.Σ. ισχύει το «Φοβού τους Δαναούς...».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αντιπαράθεση για τα αξιώματα

Εντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στο Συνασπισμό για τη θητεία όσων κατέχουν αιρετά αξιώματα (βουλευτές, ευρωβουλευτές κλπ.), αμέσως μετά τη λήξη του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τη σειρά κατάταξης των στελεχών του κόμματος στο ευρωψηφοδέλτιο, το οποίο ανέδειξε για τη θέση του επικεφαλής τον Ν. Χουντή, στέλνοντας τον Δ. Παπαδημούλη στην τρίτη θέση, καθώς η δεύτερη είναι «κλεισμένη» για τον υποψήφιο που θα προταθεί από τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι στο τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ το 2005 επήλθαν αλλαγές στο καταστατικό, μεταξύ των οποίων και αυτή για τη διάρκεια των θητειών όσων στελεχών κατέχουν αιρετά αξιώματα, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο θητείες (ελάχιστη παραμονή τα 6 χρόνια). Σύμφωνα με το καταστατικό, έπειτα από μια παύση τα στελέχη αυτά μπορούν να επαναδιεκδικούν αξιώματα που κατείχαν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν μπορούν να είναι ξανά υποψήφιοι οι Αλ. Αλαβάνος, ο Φ. Κουβέλης, ο Γ. Δραγασάκης κ.ά.

Το τελευταίο διάστημα στελέχη του ΣΥΝ, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Α. Καρίτζης, επανέφεραν το θέμα, σχολιάζοντας ότι το καταστατικό του κόμματος υπάρχει για να εφαρμόζεται. Προχτές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε ότι τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν εντάσεις, καταλόγισε στην πλειοψηφία προσπάθεια προώθησης τριβώνκ, ενώ συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως να δικαιολογούνται απόλυτα οι σκέψεις που γίνονται για εσωκομματικές εκκαθαρίσεις» και παρακάτω «όλα αυτά και οι εντάσεις που προκαλούν είναι σε βάρος της ενότητας του ΣΥΝ και μάλιστα σε μια στιγμή που τα δημοσκοπικά ευρήματα καταγράφουν μια πτωτική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι σκέψεις και οι επιλογές σύντομα θα εγκαταλειφθούν».

Στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΝ έθεταν χτες ερωτηματικά για τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την αντίδραση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την ετεροχρονισμένη, καθώς οι σχετικές με το καταστατικό δηλώσεις έγιναν πριν μέρες, ενώ το ίδιο το καταστατικό είναι από χρόνια εγκεκριμένο. Από την πλευρά της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» αναφέρονταν πως μετά την εκτόπιση του Δ. Παπαδημούλη μεθοδεύονται κι άλλες και πως η επίκληση του καταστατικού τώρα προετοιμάζει το έδαφος.

Χτες, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος εξέπεμψαν μήνυμα «απόκρουσης των επικίνδυνων και διχαστικών επιθέσεων που γίνονται από στελέχη της πλειοψηφίας κατά της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ και των κορυφαίων της στελεχών». Και παρακάτω: «Προηγήθηκε η εκτός πραγματικότητας απόφαση (το αποδεικνύει το χτεσινό δημοψήφισμα) για την εκτόπιση στην επισφαλή 3η θέση του ευρωψηφοδελτίου του Δημήτρη Παπαδημούλη και ακολούθησε η άκαιρη επίκληση καταστατικών διατάξεων για να καλλιεργηθεί η ιδέα του εξοβελισμού του Φώτη Κουβέλη, κορυφαίου στελέχους της Αριστεράς και του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Και η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας «όσους σκέφτονται με όρους διχασμού, να τους εγκαταλείψουν».

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αιφνιδίασαν την πλειοψηφία του ΣΥΝ, καθώς αντί της άνετης επικράτησης, όπως ανέμενε, του Ν. Χουντή, μέχρι αργά το βράδυ έδινε μάχη στήθος με στήθος με τον Δ. Παπαδημούλη και τελικά επικράτησε με μικρή διαφορά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ψήφισε το 75,96% των μελών του ΣΥΝ (12.248 μέλη από 16.124), ο Ν. Χουντής έλαβε 49,11%% και ο Δ. Παπαδημούλης 42,87%%, το υπόλοιπο ποσοστό μοιράστηκαν άλλοι υποψήφιοι.

Το αποτέλεσμα επέτρεψε σε στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» να επαναφέρουν ζήτημα κατάληψης και της δεύτερης θέσης του ευρωψηφοδελτίου από στέλεχος του ΣΥΝ και εν προκειμένω τον Δ. Παπαδημούλη. Ο ίδιος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «τα μέλη του ΣΥΝ μίλησαν, κατέγραψαν δύο ισοδύναμες υποψηφιότητες. Η ηγεσία του κόμματος καλείται, ενόψει και των ευρωεκλογών να αντιστοιχηθεί με το μήνυμα των μελών μας, με θετικές πρωτοβουλίες και αλλαγές».

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, μιλώντας ΝΕΤ χτες επισήμανε ότι «ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με δεδομένη την αναπόφευκτη πόλωση, κατέγραψε υπέρ του μια πολύ μεγαλύτερη προτίμηση από την, ας πούμε, δύναμη των τάσεων που είχαν εκφράσει στο πρόσωπό του την υποστήριξή τους. Το γεγονός αυτό εκφράζει τη βαθύτερη διάθεση του κομματικού σώματος για την εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο και των δύο "ψυχών" του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στις θέσεις 1 και 2. Εκφράζει ταυτόχρονα και τη σαφέστατη διάθεση και το μήνυμα των κομματικών μελών για την εξισορρόπηση εξουσιών μέσα στο κόμμα. Δεν επιδοκιμάζεται η λογική ότι η δύναμη που επικράτησε στο Συνέδριο τα παίρνει όλα».

ΛΑ.Ο.Σ.
Προσθέτει τις έδρες του στη ΝΔ

Με μπαράζ συνεντεύξεων, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. τονίζει διαρκώς τη διαθεσιμότητά του προς υποστήριξη της κυβέρνησης Καραμανλή.

Προχτές το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «Μega», ο Γ. Καρατζαφέρης διαχώρισε τη θέση του από τα άλλα κόμματα, που αρνήθηκαν να δώσουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση Καραμανλή («εμείς που ακούσαμε το προσκλητήριο αγωνίας του πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει το θέμα»). «Σε αυτό το ευρύ κάλεσμα του πρωθυπουργού» συνέχισε, «εμείς ανταποκριθήκαμε και είπαμε ότι "θα βοηθήσουμε η χώρα να βγει από την κρίση"». Αφησε δε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η ΝΔ προς αντιμετώπιση της κρίσης («Εξαρτάται τι θα μας ζητήσει»). Και στο ερώτημα, αν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., απάντησε με νόημα «σήμερα όχι». Δεν παρέλειψε να πει ότι τον ενώνουν πολλά με τον πρωθυπουργό.

Σε άλλη συνέντευξή του στο «Κανάλι 1» του Πειραιά, ο πρόεδρος Καρατζαφέρης είπε για την «κεντροδεξιά» ότι «στα δύσκολα μπορεί και συνεννοείται». Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει να «συνεννοείται», απάντησε θετικά. «Βοηθάω να βγει από την κρίση, από εκεί και πέρα ο καθένας θα βαθμολογήσει και θα αξιολογήσει τη θέση του καθενός», συνέχισε. Δεν απέκλεισε να αντιμετωπίσει και άλλες πτυχές του κυβερνητικού έργου με «καλύτερη διάθεση».

Τέλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», ο πρόεδρος Καρατζαφέρης πρόσθεσε τις δέκα έδρες του στις 151 της ΝΔ: «Αυτήν τη στιγμή έχουμε μια κρίση. Και αν ο κ. Παπανδρέου ήταν υπεύθυνος θα ερχότανε και αυτός κοντά να είχαμε 261 (σ.σ: το ΠΑΣΟΚ έχει 101)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ