Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αντιπαράθεση για τα αξιώματα

Εντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στο Συνασπισμό για τη θητεία όσων κατέχουν αιρετά αξιώματα (βουλευτές, ευρωβουλευτές κλπ.), αμέσως μετά τη λήξη του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τη σειρά κατάταξης των στελεχών του κόμματος στο ευρωψηφοδέλτιο, το οποίο ανέδειξε για τη θέση του επικεφαλής τον Ν. Χουντή, στέλνοντας τον Δ. Παπαδημούλη στην τρίτη θέση, καθώς η δεύτερη είναι «κλεισμένη» για τον υποψήφιο που θα προταθεί από τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι στο τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ το 2005 επήλθαν αλλαγές στο καταστατικό, μεταξύ των οποίων και αυτή για τη διάρκεια των θητειών όσων στελεχών κατέχουν αιρετά αξιώματα, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο θητείες (ελάχιστη παραμονή τα 6 χρόνια). Σύμφωνα με το καταστατικό, έπειτα από μια παύση τα στελέχη αυτά μπορούν να επαναδιεκδικούν αξιώματα που κατείχαν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν μπορούν να είναι ξανά υποψήφιοι οι Αλ. Αλαβάνος, ο Φ. Κουβέλης, ο Γ. Δραγασάκης κ.ά.

Το τελευταίο διάστημα στελέχη του ΣΥΝ, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Α. Καρίτζης, επανέφεραν το θέμα, σχολιάζοντας ότι το καταστατικό του κόμματος υπάρχει για να εφαρμόζεται. Προχτές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε ότι τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν εντάσεις, καταλόγισε στην πλειοψηφία προσπάθεια προώθησης τριβώνκ, ενώ συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως να δικαιολογούνται απόλυτα οι σκέψεις που γίνονται για εσωκομματικές εκκαθαρίσεις» και παρακάτω «όλα αυτά και οι εντάσεις που προκαλούν είναι σε βάρος της ενότητας του ΣΥΝ και μάλιστα σε μια στιγμή που τα δημοσκοπικά ευρήματα καταγράφουν μια πτωτική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι σκέψεις και οι επιλογές σύντομα θα εγκαταλειφθούν».

Στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΝ έθεταν χτες ερωτηματικά για τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την αντίδραση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την ετεροχρονισμένη, καθώς οι σχετικές με το καταστατικό δηλώσεις έγιναν πριν μέρες, ενώ το ίδιο το καταστατικό είναι από χρόνια εγκεκριμένο. Από την πλευρά της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» αναφέρονταν πως μετά την εκτόπιση του Δ. Παπαδημούλη μεθοδεύονται κι άλλες και πως η επίκληση του καταστατικού τώρα προετοιμάζει το έδαφος.

Χτες, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος εξέπεμψαν μήνυμα «απόκρουσης των επικίνδυνων και διχαστικών επιθέσεων που γίνονται από στελέχη της πλειοψηφίας κατά της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ και των κορυφαίων της στελεχών». Και παρακάτω: «Προηγήθηκε η εκτός πραγματικότητας απόφαση (το αποδεικνύει το χτεσινό δημοψήφισμα) για την εκτόπιση στην επισφαλή 3η θέση του ευρωψηφοδελτίου του Δημήτρη Παπαδημούλη και ακολούθησε η άκαιρη επίκληση καταστατικών διατάξεων για να καλλιεργηθεί η ιδέα του εξοβελισμού του Φώτη Κουβέλη, κορυφαίου στελέχους της Αριστεράς και του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Και η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας «όσους σκέφτονται με όρους διχασμού, να τους εγκαταλείψουν».

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αιφνιδίασαν την πλειοψηφία του ΣΥΝ, καθώς αντί της άνετης επικράτησης, όπως ανέμενε, του Ν. Χουντή, μέχρι αργά το βράδυ έδινε μάχη στήθος με στήθος με τον Δ. Παπαδημούλη και τελικά επικράτησε με μικρή διαφορά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ψήφισε το 75,96% των μελών του ΣΥΝ (12.248 μέλη από 16.124), ο Ν. Χουντής έλαβε 49,11%% και ο Δ. Παπαδημούλης 42,87%%, το υπόλοιπο ποσοστό μοιράστηκαν άλλοι υποψήφιοι.

Το αποτέλεσμα επέτρεψε σε στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» να επαναφέρουν ζήτημα κατάληψης και της δεύτερης θέσης του ευρωψηφοδελτίου από στέλεχος του ΣΥΝ και εν προκειμένω τον Δ. Παπαδημούλη. Ο ίδιος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «τα μέλη του ΣΥΝ μίλησαν, κατέγραψαν δύο ισοδύναμες υποψηφιότητες. Η ηγεσία του κόμματος καλείται, ενόψει και των ευρωεκλογών να αντιστοιχηθεί με το μήνυμα των μελών μας, με θετικές πρωτοβουλίες και αλλαγές».

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, μιλώντας ΝΕΤ χτες επισήμανε ότι «ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με δεδομένη την αναπόφευκτη πόλωση, κατέγραψε υπέρ του μια πολύ μεγαλύτερη προτίμηση από την, ας πούμε, δύναμη των τάσεων που είχαν εκφράσει στο πρόσωπό του την υποστήριξή τους. Το γεγονός αυτό εκφράζει τη βαθύτερη διάθεση του κομματικού σώματος για την εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο και των δύο "ψυχών" του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στις θέσεις 1 και 2. Εκφράζει ταυτόχρονα και τη σαφέστατη διάθεση και το μήνυμα των κομματικών μελών για την εξισορρόπηση εξουσιών μέσα στο κόμμα. Δεν επιδοκιμάζεται η λογική ότι η δύναμη που επικράτησε στο Συνέδριο τα παίρνει όλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ